• BIST 9796.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 23 °C
  • Trabzon : 24 °C

Konaklar Kültür Zenginliğini Yansıtıyor

04.02.2016 13:02
Konaklar Kültür Zenginliğini Yansıtıyor
Gümüşhane’nin çeşitli bölgelerinde bulunan konaklar şehrin kültür zenginliğini ortaya koyuyor. Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, konakların restore edilmesiyle ilgili talimat verip, konakları turizme kazandırmayı amaçlamıştı.

Gümüşhane Konaklarının Özellikleri

Gümüşhane evlerinin mimari yapısını kentin sahip olduğu tarihi geçmişi, coğrafi yapısı, iklim şartları, bölgede bulunan yapı malzemesi ve yaşam biçimi şekillendirmiştir. Gümüşhane evleri genellikle iki katlı olup geniş bir meyve bahçesi içerisinde yer almaktadır. Evlerden ayrı yapılan ve bahçenin bir kenarında helâ, ahır-samanlık-, mutfak, hamam-çamaşırhane gibi yardımcı alanlar bulunmaktadır. Bu yapılarda kullanılan taş, kerpiç, ahşap ana yapı malzemelerini oluştururken, saç, kiremit, toprak gibi malzemeler damlarda, tuğla ise bacalarda ikinci derecede kullanılan malzemelerdir. Gümüşhane evleri zemin kat ve 1. Kat olmak üzere tasarlanmıştır. Zemin katlarına ortadaki ana kapıdan girilmekte ve bu katta taşlığın etrafında kış odaları, kiler, mutfak, hela, nadiren ahır bulunur. 1. Kata zemin kattan ahşap bir merdivenle çıkılır, 1. Kat, evlerin esas yaşam alanıdır. Bu katta sofa çevresinde dizilen odalar bulunmaktadır.

Bilinirliği Yüksek Olan Konaklar

Bu Konaklara,  Rafet Çubukçu Evi, Hikmet, Mahmut San Kardeşler Evi, İmera (Olucak) Köyü Rum Evi, Erdemir Akagün Evi, Nurettin Tuna Evi, Fahri Gümüşeli Evİ, Erkan Kocatürk Evi, İbrahim Özden Evi, Şahbenderoğlu Konağı, İşli Kaya Odası, Taş Mağaza-2, Mehmet Aksu Evleri, Necmettin Kadirbeyoğlu (Hüseyin Demir) Evi, Şamanlı Mah. Rum Evi, Adil Balyemez Konağı, Ahşap Köy Odaları, Azmi Aytekin Güneş Sanat Merkezi, Dişçi Tevfik Küçükömer Oğlu Evi, Nurettin Yücel Evi, Eski Hükümet Konağı, Ali Erkan Evi örnek verilebilir

 

Bu evlerden bazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gümüşhane Valiliği tarafından restore edilerek konaklama ve yiyecek- içecek hizmeti sunabilecek niteliğe kavuşturulmuştur. Bu konaklar ile ilgili bilgiler aşağıda kısaca verilmiştir. 

 

Adil Balyemez Evi (Balyemez Konağı)

19. yüzyılla dayanan yapı, zemin kat, 1 Kat ve çatı katından oluşmaktadır. Balyemez konağına giriş zemin katın güney cephesinde bulunan çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Doğu cephesi Harşit çayına bakmaktadır. Beşik çatılı Konağın üzeri saç tabakalarla kaplanmıştır. Günümüzde Balyemez Konağı restaurant ve cafe olarak işletilmektedir.  Konak kapalı 300 m2’lik  bir alanda 250 konuğa servis yapılabilecek bir kapasiteye sahiptir. Ayrıca konak özel davet ve kutlamalarda, şirket eğitimlerinde ve yemeklerinde vb. özel etkinliklerde de hizmet vermeye devam etmektedir.

 

Hasan Fehmi Ataç Konağı

Yapılış tarihi 1874 olan konak; zemin kat, 1 kat ve çatı katı olmak üzere üç katlı olarak geniş bir bahçenin içinde inşa edilmiştir. Diğer Gümüşhane evlerinde görülen yapı burada da görmek mümkündür. Güney –Kuzey istikametinde yapılan ev dikdörtgen planlıdır. Bina köşelerinde kesme taş kullanılmış, tavanda ise ahşap kirişler vardır. Konak ve önünde bulunan 679 m2.lik 5 parselden 4 parseli (561m2) Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından 2005 yılında restore edilerek kiraya verilmiştir. Gümüşhane Merkez Cumhuriyet caddesinde bulunan Konak, 750 kişilik bahçesi ve sabah 08.00 den akşam 24.00’e kadar açık olan servisi ile yöre mutfağından yemekler sunmaktadır. Konaklama hizmeti de sunan konak, suit, tek, çift ve 3 kişilik toplam 7 oda ve 15 yatak kapasitelidir. Konakta, 50 kişilik şark köşesi ve otopark hizmeti de verilmektedir. 

 

Hacı İmam Konağı (Özdenoğlu Konağı)

Yapılış tarihi 19 yy. olan yapı, bodrum kat, zemin kat, çatı olmak üzere üç katlı inşa edilmiştir. Ahşap çatkı arası dolgu tekniğinden inşa edilmiş olup, üzeri sıvalıdır.  Zemin katın arka kısımları taş duvar, ön kısımları ise kerpiç yığma duvar, 1. Kat dış duvarları kerpiçten yapılmış, iç duvarları ise çamur harçlı bağdadi tarzda yapılmıştır. Kapı pencereleri, doğrama, döşeme ve tavanlar ahşap, çatı beşik çatı olup, örtü saç kaplamadır. Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından restore edilen konak, Kültür Sanat evi olarak hizmet vermekle birlikte konak restoranı, Türk mutfağı ve özellikle Gümüşhane mutfağından farklı lezzetlerle hizmete açıktır.

 

Mert Zımba


konak.jpgkonakkk.jpg

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim