• BIST 9705.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 28 °C
  • Trabzon : 25 °C

KARDEŞLİK BAĞLARINI FUTBOL İLE KURDULAR

15.07.2018 15:45
KARDEŞLİK BAĞLARINI FUTBOL İLE KURDULAR
Afganistan’da 50 yıldır devam eden iç savaş sonrasında ülkelerini terk ederek Türkiye’ye gelen Afgan uyruklu vatandaşlar Gümüşhane’de ‘Barış ve Kardeşlik’ adlı futbol takımı kurdu.

Afganistan’da devam eden iç savaş, Taliban ve El Kaide gibi terör örgütlerinin faaliyetleri sonucunda ülkelerini terk etmek zorunda kalan Afgan uyruklu vatandaşlar Gümüşhane’ye geldikten sonra sıkıntılı günler geçirdiklerini ancak Gümüşhane halkının kendilerine çok sıcak davrandığını bundan dolayı kısa sürede buraya alıştıklarını söyledi.

Aile Gibi Davrandılar

Gümüşhane halkının kendilerine çok sıcak davrandığını, asla yabancı muamelesi yapmadığını söyleyen Takım Başkanı Kurban Rezai, “5 yıldır Gümüşhane’de yaşıyorum. Bize hiç mülteci gibi bakmadılar. Bağrına bastılar. Ailelerinden biriymişiz gibi bizleri ağırladılar. Gümüşhane’deki insanlardan çok şey öğrendik” dedi.

Afganistan’da İmkanımız Yoktu Burada Var

Tek amaçlarının spor yapmak ve kültürel faaliyetleri devam ettirmek olduğunu ifade eden Rezai, “Afganistan’da savaş var. Bizim orada hiç böyle imkânlarımız olmadı. Hiç top oynayacak bir sahamız ya da gençlerimizin güven içerisinde spor yapabilecekleri, kültürel faaliyet yürütebilecekleri bir ortamları olmadı. Allah razı olsun burada bize bu imkânı verdiler. Bizde hem Gümüşhane’yi temsil etmek hem de gençlerimizi sosyal bir faaliyete yöneltmek için futbol takımı kurduk. Bu konuda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz İsrafil Aslan hocamız bizlere çok destek çıktı. Bizi hep kendi evladı gibi sevdi ve bize çok imkân sağladı” şeklinde konuştu.

Biz Buradaki Kadar Rahat Değildik

Afganistan’da bu kadar huzur ortamı olmadığını ancak Türkiye’de huzur ortamı olduğunu söyleyen Rezai, “Afganistan’da Irkçılık var, dincilik var, mezhepçilik var. Buradaki gibi bir huzur ortamı yok. Burada istediğini rahatça söyleyebiliyorsun. Kendini rahatça ifade edebiliyorsun. Devlet sana her imkânı veriyor. Türk demenin ne demek olduğunu burada anladım ben” diyerek Afganistan’da geçirdiği zorlu günleri anlattı.

Barış ve Kardeşlik Takımı

Takımın isminin Barış ve Kardeşlik takımı olduğunu söyleyen Rezai, “8 ay önce takımı kurduk. Takımda Türk, Afgan ve Farslı arkadaşlarımız var. Burada Kardeşçe yaşıyoruz. Bunu temsil etmek içinde böyle bir isim düşündük. Takım formalarının ön tarafına “Barış ve Kardeşlik” arka tarafında oyuncu isimlerinin yazılı olduğu yerde ise “ Asker” yazmaktadır. En genç oyuncumuz 16 en büyük oyuncumuz ise 25 yaşında. Takım vasıtası ile hem gençlerimiz kendilerini kötü alışkanlıkların dışında tutuyorlar hemde spor yaparak yaşadığımız şehri tanıtmaya böylelikle vefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Kendimi Gümüşhaneli Gibi Hissediyorum

Birleşmiş Milletler tarafından geçen yıl Türkiye’de organize edilen Amatör Futbol turnuvasında Gümüşhane’yi temsil eden Barış ve Kardeşlik Takımı’nın turnuvada 4. olarak Gümüşhane’ye bir kupa getirdiği anlatan Rezai, şöyle konuştu:

“Ben 5 yıldır Gümüşhane’de yaşıyorum. Kendimi artık Gümüşhaneli gibi hissediyorum. Geçen yıl Birleşmiş Milletler bir futbol turnuvası tertip etti. Bizde Gümüşhane’de yaşayan mülteciler olarak katıldık. Trabzon’da bir kültür derneğimiz var. Bu dernek aracılığı ile turnuvaya katıldık. Bizim Gümüşhane’den gelen bir takım olduğumuzu orada da ifade ettim. Çünkü biz bu şehirde yaşıyoruz ve bu şehre elimizden geldiği kadar hizmet etmeye çalışmalıyız.”

Lisans Alamamaktan Yakındı

Takımın genç oyuncularından Gümüşhane Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Ali Rıza Hasan Ali takım ile ilgili sıkıntıların olduğunu ancak bunların aşılamayacak engeller olmadığını dile getirdi.

Lisans alamadıkları için kulüplerde oynayamadıklarını ifade eden Hasan Ali, takımın kuruluşu ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Başlangıçta kendi aramızda toplanıp maç yapıyorduk. Sonra farkına vardık ki spor ile bir şeyleri anlatabiliriz. Hepsinden öte yeteneklerimizi geliştirirsek gelecekte çok daha farklı yerlerde olabiliriz. Bunu meslek edinebiliriz. Aslında ilk başta Türk kulüplerinde oynamak istedik ancak Federasyon yabancı uyruklu çocuklara lisans çıkartamayacağını söyledi. O yüzden çok istesek de Türk takımlarında oynayamadık. Bizde kendi takımımızı kuralım hem yaşadığımız şehri temsil ederiz hemde turnuvalara katılarak kendimizi gösterme şansımız olur.”

Bu Kardeşlerimiz Bizlere Emanettir

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan ise, “ Bu kardeşlerimiz bize emanettirler. Elimizden geldiği kadar onlarla ilgilenmek bizlerin en temel görevidir. Bu görevden öte bir borçtur aynı zamanda. Unutulmamalıdır ki mücadele yıllarında Afganistan’da yaşayan Müslüman kardeşlerimiz eşlerinin takılarını bileziklerini kendi nafakalarını toplayarak bizlere göndermişlerdi. Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesine en büyük desteği Afganistan’daki kardeşlerimiz vermişlerdi. Bugün onların torunları bize gelmişler onlara sırt dönmek başta tarihimiz olmak üzere bizlere bu refah günlerini sağlayan ecdadımıza ihanet olacaktır “ ifadeleri ile duygularını dile getirdi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ESKİ RAMAZANLAR09 Mayıs 2019 Perşembe 12:51
  • MİNİK TEMACILARA EKOLOJİ ANLATILDI18 Ekim 2018 Perşembe 13:55
  • TARİH GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR17 Eylül 2018 Pazartesi 17:24
  • TURİZM'DE BAYRAM BEREKETİ27 Ağustos 2018 Pazartesi 11:28
  • HORONA DOYDULAR24 Temmuz 2018 Salı 10:31
  • GÖRSEL ŞÖLEN İLGİ ÇEKİYOR19 Temmuz 2018 Perşembe 14:20
  • HER ŞEY GELECEK NESİLLER İÇİN19 Temmuz 2018 Perşembe 14:17
  • GEÇMİŞTEN BU GÜNE CEMAATLER17 Temmuz 2018 Salı 19:02
  • KARDEŞLİK BAĞLARINI FUTBOL İLE KURDULAR15 Temmuz 2018 Pazar 15:45
  • SULTAN SOFRASI YENİLENDİ20 Haziran 2018 Çarşamba 11:07
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim