• BIST 10174.38
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • Gümüşhane : 18 °C
  • Trabzon : 15 °C

KARAMUSTAFA’DAKİ SİYANÜR KAZASI

03.12.2015 14:05
KARAMUSTAFA’DAKİ SİYANÜR KAZASI
Gümüşhane Çevre Derneği Başkanı Bekir Sıtkı Acet, kent merkezine bağlı Karamustafa köyünde faaliyet gösteren özel bir maden işletmesinin kurulduğu günden itibaren

 

 başta Karamustafa vadisi olmak üzere Gümüşhane’yi tehdit edecek boyuta ulaşan çevre ihlallerine devam ettiğini bildirdi.

Acet, yaptığı yazılı açıklamada, GÜÇED olarak maden işletmesinin faaliyet alanında yaptıkları inceleme ve izlemeler sonucu işletmenin çevre bilincinden uzak bir çalışma düzeninin içerisinde faaliyetlerine devam ettiğini, geçtiğimiz günlerde yaşanan ve üç çalışanın yaralanması ile sonuçlanan olayın kaza olmaktan öte yapılan ihmal ve ihlallerin bir sonucu olarak meydana geldiğini belirtti.

Atık barajı ile tesis arasında bulunan atık taşıma borularında meydana gelen patlama sonucu çevreye saçılan ve kimyasal madde içeren atığın herhangi bir arıtma veya rehabilitasyona tabi tutulmadan üzerinin toprakla kapatılmasının, oluşan çevre kirliliği ileri boyutlara ulaştığının bir göstergesi olaraj değerlendiren Acet, şunları kaydetti:

“Maden sahasındaki mevcut atık barajının dolmasından dolayı atık barajında daha fazla atık depolayabilmek maksadı ile yükseltilme işlemi yapılmaktadır. Atık barajının bazı kısımlarda baraj içindeki atığın su yalıtımı sağlayan membaının üst seviyesine kadar ulaştığı, gözlemlenmektedir. Atık barajı seviyesi ve mevsimsel şartlar düşünüldüğünde olası bir şiddetli yağış ile Karamustafa vadisi ve şehrimiz barajının taşması sonucu oluşacak bir çevre felaketi ile karşı karşıyadır. Atık barajının yükseltilmesi işi projelendirilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunulmuştur. İşletme atık barajını gerekli denetimler altında proje kotuna getirip faaliyetlerine devam etmek yerine haftalık ve aylık yükseltmelerle ‘günü kurtarmak adına’ Karamustafa vadisini ve şehrimizi riske atmaktadır.Yükseltme sırasında serilen koruyucu membaının DSİ teknik şartnamesindeki, ‘Uygulama esnasında geotekstiller, birbiri üzerine en az 500 mm bindirilmelidir. Ancak geotekstillerin dikilmesi durumunda bindirme en az 100 mm olacak ve polipropilen iplik kullanılarak dikiş işlemi gerçekleştirilecektir’ teknik tarife uygun olmayan şekilde yapılmaktadır.”

“Hassasiyete Davet Ediyoruz”

İlgili kurumları hassasiyete davet eden Acet, açıklamasında daha sonra şu ifadelere yer verdi:

“Şehir yöneticilerimizi, siyasilerimizi ve yetkililerimizi sürekli istihdam sorunu gerekçesi ile müsamaha gösterdikleri madencilik sektörüne alternatif istihdam kaynaklarını oluşturmaya davet ediyoruz. Madenciliğe karşı olmamakla birlikte, bu şehrin ve aziz vatanın her karış toprağının Rabbimizin bizlere emaneti olduğunun bilinci ile hareket ederek bu emaneti korumak ve gelecek nesillere korunmuş halde bırakmak durumunda olduğumuzu düşünüyoruz. Kişilerin ya da firmaların kazançlarına dair en ufak bir hesabımız yoktur. Lakin bu kişi ya da kurumlar daha çok kazanmak hırsı ile hareket ederek çevreyi koruyucu tedbirleri almaya yanaşmayıp bize emanet edilen çevreyi kirletici, bozucu,  necipleştirici faaliyetlerde bulunmaya ısrar ediyorlarsa bu noktada diyecek ve yapacak çok şeyimiz olduğunu bilmeleri gerekir.”

“Kayıtsız Kalınmamalı”

“Kasım ayı içerisinde uluslar arası düzeyde, Çevre ve Şehircilik Bakanları toplantısı ve COP21 İklim Değişikliği Liderler Zirvesi gerçekleşmiştir. Çevre’nin tüm dünyanın gündeminde olduğu bu günlerde, şehrimizde olası bir çevre felaketini konuşuyor olmak hem düşündürücü hem de üzücüdür. Fakat devlet yetkililerimizin bu konuya kayıtsız kalmayacaklarına olan güvenimiz tamdır. GÜÇED olarak çevre bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için şehrimizin tüm sakinlerini bu konuya eğilmeye davet ediyoruz.  İnanıyoruz ki, şehrimizin ihtiyaç duyduğu atılım için işaret edilen kuşburnu, pestil-köme, organik tarım, turizm, hayvancılık, tatlı su balıkçılığı, arıcılık ve turizm sektörlerinin önündeki en büyük tehditlerden biri de  ( yeterli tedbirlerin alınmadığı ve düşük maliyet hesapları yapılarak)  çıkarılan maden cevherlerinin ayrıştırılmasında kullanılan siyanürle ayrıştırma işlemleri ve bu işlemler sonucunda oluşan atıkların toplandığı devasa havuzlardır. Yetkililerimizi ve halkımızı bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.” 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yöresel Çantalar Da Tarih Oluyor07 Ekim 2020 Çarşamba 10:54
  • Tarihi Köy Odalarına Yürüdüler06 Ekim 2020 Salı 11:09
  • Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı24 Eylül 2020 Perşembe 11:20
  • DÜĞÜNE DAVET İÇİN ÜRETİLİRDİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:44
  • Kamu Şoförlerine Trafik Eğitimi22 Ocak 2020 Çarşamba 14:43
  • Balık Üretimiyle Ekonomiye Katkı22 Ocak 2020 Çarşamba 14:39
  • YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN14 Mart 2019 Perşembe 11:43
  • DOĞADA KARAVANLI YAŞAM07 Şubat 2019 Perşembe 11:39
  • KÜÇÜK YAŞAM BECERİLERİ10 Ocak 2019 Perşembe 12:55
  • BU MANTAR BAŞKA MANTAR19 Haziran 2018 Salı 14:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim