• BIST 9524.59
  • Altın 2510.857
  • Dolar 32.5608
  • Euro 34.6255
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 16 °C

KARACA MAĞARASI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

17.04.2016 19:43
KARACA MAĞARASI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
KARACA MAĞARASI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan dünyanın sayılı damlataşı mağaraları arasında yer alan Karaca Mağarası turizm sezonuna hazır hale getirildi. Mağara tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, 15 Kasım’da ziyarete kapatılan ve 15 Nisan’da yeniden ziyarete açılan mağaranın sezona hazır hale getirilmesinde yapılan çalışmalarla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, mağarada genel olarak iç ve dış düzenleme şeklinde çalışma yaptıklarını söyledi.

İç ve dış düzenleme çalışmaları

 İç düzenleme çalışmalarında yürüyüş yolları ve aydınlatma sistemi bulunduğunu belirten Akdoğan, “Giriş bölümünde ve diğer sosyal tesislerde yıllık bakımlarımızı yaptık, merdivenlerimizi yaptık, ışıklandırmada kesilen ampullerin onarımını yaptık. Dış düzenlemede de özellikle mağaranın girişişinde 100 metrelik bir koruma bandı vardır. Çevre Bakanlığının yönetmeliği çerçevesinde herhangi bir faaliyet izni almadan yapamıyoruz. Bu manada bu 100 metrelik bandın dışından, tesislerin girişine kadar olan yaklaşık 450 metrelik bir yolda genişleme çalışması yapıyoruz”  dedi.

Daha rahat ulaşım

Yaş durumu ve engelli olan ziyaretçilerin mağaraya daha kolay ve rahat ulaşabilmeleri için de yolu yaklaşık 4 metreden, 9 metreye çıkardıklarını ifade eden Akdoğan, “Yolun bir şeridinde engellilere yönelik akülü veya elektrikli araç sağlamak için çalışmalarımız sürüyor. Özellikle yukarı doğru çıkarken sol şeritte alt yönden genişleme yaptık. Burada ihtiyaca göre satış reyonları olabilir, dinleme alanları oluşturulabilir” şeklinde konuştu.

Yol çalışması

Karaca Mağarasının ana kara yolundan, mağaraya kadar olan yaklaşık 6,5 kilometrelik bir kısmının Yeşil Yol kapsamında olduğunu hatırlatan Akdoğan, “Program teklifini yaptık, taslak halindedir şu anda. İnşallah yakın zamanda da gerçekleşecektir. O ödenekte sağlanırsa, karayolundan itibaren Karaca Mağarası tesisler girişine kadar halk dilinde sıcak asfalt denilen BSK dediğimiz sıcak bir karışımla yapacağız. Güvenlik bariyerler sistemlerini yaptık ama eksiğimiz var ışıklandırmada. Bunları da yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane’nin en önemli doğal güzelliği

Karaca Mağarası’nın Gümüşhane’nin en önemli doğal güzelliklerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan Akdoğan, “Sayısal olarak da baktığımız zaman yabancı, yerli birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bizde yıllar itibariyle, ihtiyaca göre çeşitli standartlarımızı geliştiriyoruz” dedi.

4 milyon 600 bin lira ödenek

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürünün Gümüşhane’ye 4 milyon 600 bin lira ödenek tahsis ettiğini belirten Akdoğan daha sonra şu ifadeleri kullandı: “Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bizde özel idare olarak Zigana Dağı, Limni Gölü, Zigana Köyü, Gülaçar, Artabel Gölleri, Kürtün Örümcek Ormanları, Çağlayandibi ve Tomara Şelalelerimizin yollarında standart geliştirmeye yönelik ihalelerimizi yaptık. Şu anda sözleşme aşamasında. Birkaç tanesinin de yer teslimi yapıldı. Bu tesislerde hizmete girince Karaca Mağarasının cazibesi daha da artacak ya da Tomara Şelalesinin cazibesini Karaca Mağarası daha da fazla arttıracak. Bu manada turizm çalışmalarımız var. Süleymaniye Mahallesi aynı şekilde yolunu Yeşil Yol kapsamında yapıyoruz. Şu anda altyapı yol atına alınınca, biz BSK asfaltının yapıp ulaşımın standardını geliştireceğiz. Onun dışında orada tarihi konaklar var. Dini mabetler var. Buralarda da özel idare olarak restorasyonları yapıyoruz. Turizm Bakanlığının, Kalkınma Bakanlığının, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının katkıları oluyor, bizlerde özel idare olarak hem teknik hem finansman sağlıyoruz. Turizm yatırımlarına özel idare elinden geldiği kadar katkı sunuyor gidişat iyi. Bu konuda Sayın Valimiz, Sayın Milletvekilimiz hem önümüzü açıyor hem de ödenek sağlama konusunda ellerinden geleni yapıyorlar, teşekkür ediyorum.”

“Geçen yıl yaklaşık 70 bin kişinin ziyaret etti”

Akdoğan, Karaca Mağarasını geçen yıl yaklaşık 70 bin kişinin ziyaret ettiğini söyleyerek, “Bunun bir bölümü öğrenciydi. Tarife öğrencide ve sivil de farklıdır. Yaklaşık 450 bin lira civarında geliri olmuştur. Tabi gelirinden önce Karaca Mağarası Gümüşhane’nin bir cazibe merkezidir. Karaca Mağarasıyla birlikte diğer turizm merkezleri ve ilde ki ekonominin gelişmesidir önemli olan. Karaca Mağarasına tek başına turizm geliri olarak bakmıyoruz, korumak ve kollamak için elimizden gelenin hepsini yapıyoruz. Karaca Mağarasına gelen ziyaretçi sayısını arttırabiliriz ama orada ki oluşumun bozulmaması için bir sirkülasyon sayı olması lazım. Önümüzde ki yıllarda Karaca Mağarasına yakın güzellikte mağaralar var ki mağaranın içinde de var geliştirip güzelleştireceğiz. Turizm merkezleriyle birleştirirsek bu sadece Gümüşhane değil Trabzon Karadeniz’in diğer illeri birleşirse Karadeniz Bölgesi Turizm alanında ileriye dönük bir cazibe merkezi olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“Ücretlerde hiç artış yapmadık”

Mağaraya giriş ücretlerinde artış yapmadıklarını ve 2013 yılının tarifesini uyguladıklarını kaydeden Akdoğan, “Ücretlerde hiç artış yapmadık. 2013 yılının ücretleriyle devam ediyoruz. Sivil için 7 lira, öğrenci için 3 liradır ücretimiz. Geliri kısıcı bir uygulamadansa cazibeyi arttırıcı bir durum yaratmak istiyoruz.  Biz Karaca Mağarasını gelir gider kapısı olarak görmüyoruz. İlimizin bir turizm merkezidir” diye devam etti.

“Hizmetin kalitesine göre turist çekiyor”

Karaca Mağarasına ziyaretçi olarak yabancı turistlerinde geldiğinin altını çizen Akdoğan, “Özellikle Avrupalı turistlerin ortak dili İngilizcedir. Hizmet alımından bir personel istihdam ettik. İstihdam ettiğimiz personel İngilizce ve Arapça konusunda eğitimlidir. Turizm olayı öyle bir olay ki orada ki hizmetin kalitesine göre turist çekiyor. Orada ki elemanın iyi olması gelen turist sayısının artmasına neden oluyor. Yeni totem yapıyoruz, araştırma aşamasındayız. Neyi nasıl gösterebiliriz, öyle bir çalışmamız da var. Karadeniz bölgesi dar bir coğrafya ama bu dar coğrafyada sayısal olarak gezilmesi gereken oldukça fazla yer var” açıklamasında bulundu.

Tesisler Özelleştirildi

Karaca Mağarasındaki tesislerin özelleştirildiği bilgisini de veren Akdoğan, “Karaca Mağarasına 400 metre uzaklıkta bulunan tesislerimizin satışını gerçekleştirdik. Bu satış, özelin daha iyi işleteceği düşüncesinden hareketle yapıldı. Satışını gerçekleştirirken de özel şirketin günü birlik ya da kalıcı konaklama yapacağı düşüncesinden hareket ettik. Yaklaşık 1 milyon 325 bin lira civarında ihale ile satışı yapıldı” dedi.

Turizm Odaklı Olacak

Satışı yapılan tesislerin turizm odaklı olarak işletilmesi ya da yeniden yapılması şartını da satış ihalesine koyduklarını anlatan Akdoğan, açıklamasında daha sonra şunları kaydetti:

Önemli olan sadece Karaca Mağarasını değil de etrafında ki sosyal tesisleri de cazibe merkezi yapabilmek. Yakınında bir yerde bir gün konaklatabilmek.  Zaten başka bir türlü bir tesis de oraya çok uygun olmaz. Orada 70 bin kişinin bir kısmını konaklatmak demek hem o tesise hem de civarında ki tesislere katkısı olacaktır.”

 

KARACA MAĞARASI

 

Gümüşhane’nin Torul İlçesine bağlı Cebeli Köyü sınırları içerisinde bulunan Karaca Mağarası şehir merkezine 17 kilometre mesafede. Gümüşhane-Trabzon karayolunun 17. kilometresinden kuzeye ayrılan 4 kilometrelik yolu takiben mağaraya ulaşılır. Mağaranın bulunduğu yerde kır kahvesi, dinlenme tesisleri gibi ziyaretçilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacakları öncül tesisler mevcut. Denizden yüksekliği 1550 metre olan mağaranın oldukça yüksek bir konumda. Bu yüksekliğinde etkisiyle havalandırma sınırında bulunan mağaranın içindeki damlataşı oluşumu halen devam ediyor.

Çok Zengin Doğal Güzellik

Uzunluğu 145 metre olan Karaca Mağarası damlataşları, çeşitlilik ve renk bakımından çok zengin bir yapıda. Bu yapılar sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuz ve basamaklarından oluşmakta. Travertenlerin renk olarak beyazdan laciverte kadar çeşitlenmesi ise damlataşı şekillerini oluşturan suyun içinde, demir ve magnezyum gibi erimiş mineral maddelerin çokluğunu kanıtlıyor.

Dört Salondan Oluşuyor

Yatay yönde bir gelişme gösteren Karaca mağarasının dört salonu da elips biçiminde şekillenmiş. Salonlardan ilki, çatlaklardan sızan suların oluşturduğu dev boyutlu duvar damlataşları ile ikiye bölünüyor. Girişte ana salonun uzunluğu 28 metre yükseklik yer yer değişkenlik göstermesine rağmen 10 metre dolaylarında seyrediyor. Org biçimli damla taşlardan oluşan duvar salonu öyle kapatmış ki salona geçmek için küçük bir damlataşı tünelinin içine girmek gerekiyor. İki ve Üç numaralı salonlar oldukça büyük bir alana sahip. Mağara içindeki en gelişmiş ve en güzel sütun 20 metrelik yüksekliğiyle bu salonda yer alıyor, salonun içinde en derin yeri bir metreyi bulan iki küçük göl bulunuyor. Dördüncü salona ise, girişteki ilk salonun ikinci kısmından giriliyor. Damlataşı şekillerinin en güzel örneklerine sahip olan bu salon org biçimli duvarla ortadan ikiye ayrılmış, salonun her iki kısmında ve geçitlerde su dolu küçük traverten havuzları bulunuyor.

Mikro Klima Özelliği Var

Mağara içinde akarsu bulunmadığından damlataşı oluşumları tavandaki çatlaklardan sızan sulardan besleniyor. Mağara içinde belirgin hava akımı olmaması nedeniyle, içerdeki nem derinlere inildikçe yoğunlaşıyor. Damlataşı oluşumu sırasında açığa çıkan karbondioksitin de etkisiyle, mağara içinin ısısı yazın dışarıya göre daha ılık bu özellik, Karaca Mağarasında küçük bir mikro klima alanı yaratmış.

Figen Tok-Mert Zımba

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim