• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • Gümüşhane : 20 °C
  • Trabzon : 16 °C

KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN TEŞVİK PAKETİ AÇILMALI

13.01.2021 11:05
KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN TEŞVİK PAKETİ AÇILMALI
Gümüşhane Memur-Sen Başkanı Harun Şeker, yaptığı açıklamada, ekonomideki gelişmelerin kamu görevlileri üzerine mali anlamda büyük yük getirdiğini ve alım gücünün düştüğünü söyledi.

KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN TEŞVİK PAKETİ AÇILMALI

Gümüşhane Memur-Sen Başkanı Harun Şeker, yaptığı açıklamada, ekonomideki gelişmelerin kamu görevlileri üzerine mali anlamda büyük yük getirdiğini ve  alım gücünün düştüğünü söyledi.

Türkiye’nin  bölge ve yer küre açısından sahip olduğu özel konum nedeniyle karşı karşıya bırakılmak istendiği operasyonel çabaları, ekonomik ve finansal tezgâhları da gördüklerini, bildiklerini ve yakından takip ettiklerini söyleyen Başkan Şeker, pandeminin de etkisiyle kur, enflasyon ve faiz tarafındaki değişim ve olumsuz seyrinin kamu çalışanlarının bütçesine  zarar verme noktasında olduğunu kaydetti.

Artan Enflasyon Reel Kayıp Üretiyor

Başkan Şeker, “Kamu görevlilerinin gelir rakamları sabit, gider rakamları ise sürekli yükseliyor ve bu durum kamu görevlilerinin alım gücünü, dayanma eşiğini sürekli aşağıya çekiyor. Şunu herkesin görmesi ve kabul etmesi gerekir ki artan enflasyon, reel kayıp üretiyor. Artan kur reel kayıp üretiyor. Artan faiz, reel kayıp üretiyor, kamu çalışanlarını ekonomik anlamda eziyor” dedi.

Sözleşmeli Çalışanlar

Şeker, açıklamasında sözleşmeli personel vurgusu yaparak şunları söyledi:

“Sözleşmeli türü 41 çeşide ulaştı. Onun için 41 kere maşallah diyemiyoruz 41 kere vah diyoruz. Kamuda sözleşmeli sayısı 400 bini aştı. Kamudaki sözleşmeliler arasındaki özlük hakları farklılığı da 20’yi buldu. Bu konunun da gündeme alınması gerekiyor. Kılık-kıyafet konusunun gündeme alınması gerekiyor. Yardımcı hizmetler sınıfının, genel idare hizmetler sınıfına aktarılma konusu var. Bunları gündeme getirmeye devam edeceğiz.”

Kamu Çalışanlarının Gelir Vergisi
Kamu görevlilerinin gelir vergisi yüzde 15’e sabitlenmesi gerektiğini belirten Şeker, “Yüzde 15’i aşan kısım ya iade edilmeli ya da kesilmemeli. Kamu görevlilerinin gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15’e sabitlenmesi demek vergi ödemedikleri anlamına gelmiyor. Barınma, yiyecek, eğitim, sağlık ve diğer harcama kalemlerinde artış yaparak, dolaylı vergi ödemesiyle yine telafi edecek ve bu ödemelerle söz konusu kamu maliyesine daha fazla vergi ödeyeceklerdir. Gelir vergisi matrahlarında yüzde 27 ve yüzde 35 oranlarında olduğu gibi ücretli grubun yüzde 15 ve yüzde 20’lik matrahı farklı özel ve yüksek olmalı” diye konuştu.

Kamu Görevlileri İçin Teşvik Paketi Açılmalı
Şeker, “Rakamsal veriler, sosyolojik gerçekler ve toplumsal görünümler bize bir şeyi hatırlatıyor; ekonomik dengelenme, ekonomik büyüme, sosyal maliyeti düşürme ve kriz dönemlerinde dayanışmayla kenetlenme ancak ve mutlaka milletin paylaşmasıyla, devletin ise emek tarafının payını artırmasıyla sağlanabilir. Memur-Sen kamu görevlileri için ivedilikle bir teşvik paketi açılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Memurların alım güçlerinin yükseltilmesi noktasında adımlar atılması gerektiği belirten Şeker, “Kapsamlı, bütüncül, etkili ve sürekli uygulanabilecek “kamu görevlileri emek/hizmet teşvik paketi” hazırlanması ve uygulanması artık hem adaletin hem de ekonomik göstergelerin gereğidir. Gelin kamu görevlilerinin düşen alım gücünü yükseltelim, gelin Türkiye’nin büyüklüğünü kamu görevlilerinin bütçeden aldığı payı yükselterek gösterelim” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim