• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 16 °C

KALELER ŞEHRİ

30.01.2018 13:23
KALELER ŞEHRİ
Gümüşhaneli tarihçi Serhat Doğan, il genelinde sayısı 55’ten fazla olan kale ve gözetleme kulelerinin Avrupa’daki örnekleri gibi gözlem evi olarak kullanılarak turizme kazandırılabileceğini söyledi.

Marmara Üniversitesi Tarih bölümü mezunu ve aynı üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde Genel Türk Tarihi üzerine yüksek lisans yapan Doğan, Torul ilçesine bağlı Kalecik köyünde bulunan Kalecik Kalesinde incelemelerde bulundu.
TEMA Vakfı Başkanı Yusuf Oral’la birlikte başlattıkları kültür gezileri kapsamında kaleleri ziyaret ederek incelemelerde bulunan Doğan, tarihi ipek yolunun en önemli güzergahlarından birisi olan Gümüşhane’de 55’ten fazla kale ve gözetleme kulesinin mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.
Kalecik kalesinin tipik tek altıgen gözetleme kulesi şeklinde ve 2 ana burca sahip olduğunu ifade eden Doğan, daha çok hakim tepelere yapılan bu yapıların ipek yolu üzerindeki kervanların güvenliklerini sağlamak ve yoğun kış şartlarında mahsur kalan ticaret kervanlarına yardımcı olabilmek maksadıyla inşa edildiğini kaydetti.

“Günümüzde bu tarz kale örneklerine çok fazla rastlamıyoruz”
Kale ve gözetleme kulelerinin çoğunun Selçuklu döneminden kalma, Osmanlı döneminde de aynı amaçla kullanıldığını ifade eden Doğan, “Fazla muhafız yaşamamış. Bir kale dizdarı ve bir düzine askerin kalabileceği kuleler bunlar. Bunların birçoğu Sulçuklular döneminden günümüze miras. Osmanlı döneminde de aynı şekilde ticari kervanların geçişinde onları kollamak veya yoğun kış şartlarında mahsur kalan ticaret kervanlarına yardımcı olabilmek maksadıyla inşa edilmiş. Kaledeki pekçok yer dökük halde ama restore edildiği taktirde güzel bir görüntüye sahip olur. Günümüzde bu tarz kale örneklerine çok fazla rastlamıyoruz. Özellikle bu bölgede çok fazla örneklere rastlamıyoruz” dedi.

“Doğu Karadeniz ve Kafkasya coğrafyasında kaleler ve gözetleme kuleleri dağların yüksek kesimlerine yapılır”
Doğu Karadeniz ve Kafkasya coğrafyasında kaleler ve gözetleme kulelerinin dağların yüksek kesimlerine yapıldığını dile getiren Doğan, Gümüşhane’nin turizmine destek olacak bu yapıların korunması gerektiğinin altını çizdi.

“Avrupa’da kule kalelerin meteorolojiye tahsis edildiği yada gözlem evi olarak kullanıldığı örnekler var”
Bir bölgenin turistik değerini artırabilmek için o bölgede bulunan tarihi ve coğrafyayı iyi değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Doğan, “O bölgenin sosyal ve kültürel meselelerini çok iyi harmanlayıp turizm içerisinde iyi değerlendirmek lazım. Burası bu şehrin tarihi bir mirasıdır. İlla turistin gelmesine de gerek yok. Burası çok farklı amaçlarla kullanılabilir. Avrupa’da örnekleri var. Kule kalelerin meteorolojiye tahsis edildiği yada gözlem evi olarak kullanıldığı örnekler var” diye konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim