• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

KALBİNİ KORU SAĞLIKLI YAŞA

13.04.2018 13:12
KALBİNİ KORU SAĞLIKLI YAŞA
Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Kalp ve damar hastalıkları hakkında  bilgi vermek,  kalp sağlığı  konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek amacıyla “12-18 Nisan  Kalp Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır” denildi.

Kalp ve damar hastalıkları ile ilgili bilgiler paylaşılan açıklama şöyle devam etti:

“Kalp ve damar hastalıkları Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ölümlerin birinci sırasını oluşturmaktadır. Dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler beklenen yaşam süresinin artmasına neden olmuştur. Yaşam süresinin uzaması istenen bir şey olmakla birlikte, paralelinde bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığında artış meydana getirmiştir. Kardiyovasküler hastalıklar “Önlenebilir Hastalıklar” grubundandır. Dünya Sağlık Örgütü; Kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini belirtmektedir. Kalp sağlığı için belirli önlemlerin alınması, özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, onların  uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini sağlayacaktır.

Kalp Hastalarının En Sık Şikayetleri

Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikayetler; göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla­rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda hekime başvurup gerekli  kontrolünü yaptırmalıdır.

Risk Faktörleri

Kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri; yaş ve cinsiyet, birinci derece akrabalarda kalp ve damar hastalık öyküsü, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, stres, aşırı kilo, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabettir.

Kalp sağlığını  korumak için  neler yapmalıyız?

·       Sağlıklı ve yeterli beslenmeli,

·      Özellikle 5-15 yaş grubunda görülen bademcik iltihapları tedavi edilmediği taktirde, Romatizmal Kalp hastalıklarına neden olabileceği için, üst solunum yolu enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisiyle ileride oluşabilecek  kalp hastalıklarından korunmalı,

·        Fiziksel aktivite artırılmalı,

·        Sigara ve alkol gibi zararlı maddelere  ” HAYIR ” denmeli,

·        Stres faktörü kontrol altına alınmalı,

·        Sağlıklı vücut ağırlığı  korunmalı,

·        Kan basıncı  kontrol altında tutulmalı,

·        Kan değerleri ölçümünü düzenli olarak yaptırmalıyız.

Gençlik ve erişkinlik döneminde sağlığa yapılan yatırımlar, gelecekte kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlayacaktır. Kalbinizi korumak ve sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek sizin elinizde. Tüm halkımızın Kalp Sağlığı Haftasını  kutlar, sağlıklı günler dileriz.”

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim