• BIST 9933.37
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 20 °C

İTTİFAKLAR PARTİLERDEN ÖNCE GELİYOR

29.05.2018 13:00
İTTİFAKLAR PARTİLERDEN ÖNCE GELİYOR
Gümüşhane - Bayburt Bölge Barosu avukatlarından Av. Ali Haydar Dereli, 24 Haziran’da yapılacak olan cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimine ilişkin bilgiler paylaştı.

Av. Ali Haydar Dereli, yaptığı açıklamada, 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde ittifakların partilerden önce geldiğini belirterek, seçmenler tarafından merak edilen soruları yanıtladı.

Baraj Sorunu

Av. Dereli, ‘Baraj Sorunu’ ile ilgili soruyu, “Yüzde onluk baraj sorunu, ittifakla seçime giren partiler için ortadan kalkmıştır. Çünkü ittifak kuran partilerin toplam oyu dikkate alındığından, Cumhur İttifakı ile seçime giren AK Parti-MHP ve Millet İttifakı ile seçime giren CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin baraj sorunu yoktur” şeklinde yanıtladı. 

Milletvekili Oyları

Milletvekili oylarının hesaplanması ile ilgili soruyu yanıtlayan Av. Dereli, “Seçim sonunda ittifakların ve ittifak dışındaki partilerin aldıkları oylar önce  bire sonra ikiye bölünecek. Bölümlerden elde edilen payda büyükten küçüğe doğru yazılacak. Buna göre ilk iki sıra milletvekilliğini kazanacak. Buna göre Gümüşhane’de iki vekili de aynı ittifakın alması için, diğer ittifakın toplam oyununun, iki katından bir fazla oy alması gerekir. Ortalama 81 bin geçerli oyun kullanılacağı tahmin edilen ilimizde, ittifak dışı partilerin en fazla bin oy alabileceği düşünüldüğünde; Cumhur ya da Millet ittifaklarından herhangi birinin iki vekili de alabilmesi için, en az 54 bin oy alması gerekmektedir. Aksi halde bir vekil cumhur ittifakının, bir vekilde millet ittifakının olur” dedi.         

İttifak İçinde Milletvekili Dağılımı

Av. Dereli,  ittifak içinde milletvekili dağılımının nasıl olacağı şeklinde yöneltilen soruya ise, “İttifakın alacağı vekil sayısı belli olduktan sonra, bu vekilin hangi partiden olacağı belirlenirken bu kez partilerin aldığı oylar dikkate alınır. Eğer vekillerden birini cumhur ittifakı, birini millet ittifakı almışsa, bu kez ittifak içinde en fazla oyu alan parti milletvekilliğini kazanır. İki vekilliği de aynı ittifak kazanırsa bu kez kazanan ittifakın içindeki partilerin oyu önce bire sonra ikiye bölünerek hangi partinin vekil ya da vekilleri alacağı tespit olunur. Örneğin iki vekili de cumhur ittifakın aldığını varsayarsak; AK Parti’nin iki vekili de alması için MHP’nin oyunun iki katından bir fazla oy alması gerekir. Aksi halde durum 1-1 olur. Millet ittifakında 3 parti olduğundan bu kez bir partinin iki vekili de alabilmesi için diğer partilerin ayrı ayrı oy toplamının iki katından bir fazla alması gerekir. Aksi halde oy sayısına göre vekiller belirlenir” açıklamasında bulundu.

İttifaklar Partilerden Önce Geliyor

İttifakların partilerden önce geldiğini ifade eden Av. Dereli, şöyle konuştu:

“Bu sistemde önce ittifakların oyu hesaplandığı ve vekil sayısı buna göre dağıtıldığından ittifak oyu parti oyundan önce gelir. Örneğin bir parti 24 bin oy alsa ama içinde bulunduğu ittifak vekil kazanamamışsa hiç vekil çıkaramaz. Buna karşın, diğer ittifaktaki bir parti 15 bin oyla vekil kazanabilmektedir.”
 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim