• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 20 °C
  • Trabzon : 18 °C

İSRAİL VE ABD’YE TEPKİ YAĞDI

16.05.2018 12:07
İSRAİL VE ABD’YE TEPKİ YAĞDI
Gümüşhane’de ABD'nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve bunu protesto eden Filistinlilerin katledilmesini lanetleyen basın açıklamaları yapıldı, gıyabi cenaze namazı kılındı, İsrail bayrakları yakıldı.

Ulusal yas ilan edilmesi nedeniyle bayrakların yarıya indirildiği, öğle namazından önce tüm camilerden salaların okunduğu Gümüşhane’de ilk olarak AK Parti İl Başkanlığı tarafından MHP’nin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Kemaliye Cami önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

“Bu girişimler yok hükmündedir”

Burada konuşan AK Parti İl Başkanı Av.Celalettin Köse, Amerika Birleşik Devletleri’nin Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını ve İslam’ın ilk kıblesi kadim Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmelerinin mümkün olmadığını ve bu girişimin kendileri için yok hükmünde olduğunu söyledi.

ABD’nin bu girişimiyle BM’yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını, bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil açıkça bir taraf olduğunu ilan ettiğini kaydeden Köse, “Kudüs’ün gerek Birleşmiş Milletler kararlarıyla gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. BM Genel Kurulu’nun ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kudüs konusundaki son kararları ortadayken, ABD’nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu’da kanı ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir” dedi.

İsrail’in son olaylarda şu ana kadar 50’nin üzerinde Filistinliyi şehit ettiğini, binlerce masumu yaraladığını ifade eden Köse, “ABD ve İsrail’in, coğrafyamızın gözbebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs’ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz. İsrail’e, böyle devam etmesi halinde, eninde sonunda akıttığı masum kanlarında boğulacağını bir kez daha hatırlatıyoruz” diye konuştu.

“Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisi, insanlığın kadim silueti, bağımsız Filistin Devleti’nin başkentidir”

Müslümanların, Hristiyanların ve Musevilerin kendi dini ve tarihi hafızalarını muhafaza ettiği Kudüs’te bu dengenin bozulmasının çok daha büyük sorunları tetikleme potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Köse, “Bu tehlikenin bilincinde olduğunu düşündüğümüz uluslararası arenayı ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin bir kez daha harekete geçmeye çağırıyoruz. Türkiye, bu hukuksuzluğa karşı, dönem başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası platformlarda ve ikili temaslar vesilesiyle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Müslümanlar olarak, Kudüs’ün namusunu korumak, tarihin bize yüklediği mukaddes bir sorumluluktur. 
Ümmetin onuru Kudüs’ün, bu tarz oldu-bittilerle işgal girişimine karşı Selahaddin Eyyubi gibi dimdik duracağız.  Unutulmamalıdır ki bölgenin huzur ve istikrarı, ancak, Kudüs’ün, çok dinli, çok dilli, çok kültürlü çoğulcu yapısı korunduğu, Kudüs barışa kavuştuğu zaman sağlanabilir. ABD’nin içerisine düştüğü bu akıl tutulması ve izansız yaklaşım, ABD’yi dünya kamuoyunda ve devletler arenasında yalnızlığa mahkûm ederken, işgal ve terör devleti İsrail’in zulmüne ve işlediği suçlara da ortak etmiştir. Binlerce Filistinlinin kanlarının dökülmesinden, İsrail kadar ABD’nin de sorumluluğu vardır.  İsrail’in dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği bu katliama sessiz kalmayacağız. Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisi, insanlığın kadim silueti, bağımsız Filistin Devleti’nin başkentidir. 
Filistin ve Filistinliler asla yalnız değildir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Gıyabi cenaze namazı kılındı

Öğle namazı vakti yaklaştığında salaların okunduğu Gümüşhane’de namazın ardından Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, AK Parti İl Başkanı Av.Celalettin Köse, MHP İl Başkanı Nadim Aydın, AK Parti, MHP, İYİ Parti milletvekili aday adayları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gıyabi cenaze namazı kılındı.

İl Müftüsü Ercan Aksu, namaz öncesinde yaptığı konuşmada Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın sadece Filistinlilerin meselesi değil, bütün İslam dünyasının ortak değeri ve kutsalı olduğunu söyledi. Cenaze namazının kılınmasının ardından hep birlikte dua yapılmasıyla buradaki etkinlik sona erdi.

İsrail bayrağı yakıldı

Aynı alanda daha sonra Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından basın açıklaması yapıldı. AGD Gümüşhane Şube Başkanı Nacil Şenel’in açıklamasının ardından alanda bulunan gençler tarafından İsrail bayrakları üzerine benzin dökülerek yakıldı.

“Irkçı emperyalizm bu mübarek günleri yine kana buladı”

Saadet Partisi (SP) Milletvekili aday adayı Akın Demir ve İYİ Parti Gümüşhane Milletvekili aday adayı Ali Ateş ile sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği etkinlikte Şenel, Ramazan ayı arifesinde mübarek günleri kana bulamanın Siyonist aklın vazgeçilmezi olduğunu hatırlatarak, “Irkçı emperyalizm bu mübarek günleri yine kana buladı. Bugün işgalci İsrail yine Filistin’de katliam yapıyor. 50’den fazla şehidimiz 2000’in üzerinde yaralımız var. Seçildiği günden beri, aynen önceki ABD başkanları gibi, dünyanın baş belası olan Trump küstahlıklarına devam ediyor. Katil ABD ve işgalci İsrail bu sözde bağımsızlığın 70. Yılını Müslüman kanı dökerek kutlama kararı almışlar. Şimdi bu şeytani kararın gereğini yapıyorlar. ABD ve İsrail’in bu kararları göstere göstere uygulamaları karşılarında ciddi bir mukavemet göremedikleri içindir” dedi.

“İsrail, meşru bir devlet değil bir terör örgütüdür”

Dünyanın baş belası olarak nitelendirdiği Trump’un ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını ilan ettiğinde başta Türkiye olmak üzere İslam Ülkelerindeki tüm hükümetlerin gerçekçi bir tepki ortaya koymaları halinde ABD ve İsrail’in böyle bir uygulamaya cesaret edemeyeceğini savunan Şenel, “Kim ne derse dersin, İsrail, meşru bir devlet değil bir terör örgütüdür. Kim ne derse desin, İsrail, bu coğrafyanın doğal bir üyesi değil bir işgalcidir. Kim ne derse desin, İsrail’le her türlü ilişki Siyonist teröre destek olmak, akan kana ortak olmaktır. Kim ne derse desin, ABD ve İngiltere, İsrail’in hamisidir. ABD ile stratejik müttefik olanların İsrail düşmanlığı tiyatrodur. İsrail’le her türlü anlaşmayı yapanların İsrail düşmanlığı tiyatrodur. İsrail’le mütemadiyen ticaret hacmini artıran hükümetlerin İsrail’in küstahlıklarına katkı sunduğunu kim inkar edebilir? İsrail’le bağımlılık ilişkilerini artıran hükümetlerin İsrail’e cesaret verdiğini kim inkar edebilir? Siyonist İsrail, şımarıklığının, küstahlığının, eli kanlı oluşunun gereğini yapıyor. Aklı başında olan hiçbir insan İsrail’den vicdan ve merhamet beklemez. Aklı başında olan hiçbir insan İsrail’den insanlık beklemez. Siyonist İsrail ile barış ve adalet kelimelerinin yan yana gelmesi mümkün değildir. İsrail’e söz söylemek gereksizdir. İsrail sözden anlamaz. İsrail ancak güçten anlar. Bizim sözümüz, sitemimiz, serzenişimiz, kendi geleceklerini İsrail’le iyi ilişki kurmakta gören herkesedir. İslam ülkelerindeki hükümetlere İşgalci İsrail ile işbirliği kötülük olarak yeter. İsrail bu topraklarda olduğu müddetçe bu coğrafyaya barış gelmeyecektir. Müslüman idareciler İsrail’le ilişkiyi ikbal meselesi olarak gördükleri müddetçe zalimlere karşı tek bir cesur adım atamayacaklardır. Teslimiyetçilik emperyalizmin zihinlerde meydana getirdiği bir tahribattır” diye konuştu.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim