• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 14 °C

İpek Yolu girişimini kıymetlendiriyor

30.11.2016 13:46
İpek Yolu girişimini kıymetlendiriyor
Çin Ekonomi ve Uluslararası İşbirliği Yıllık Toplantısı kısa süre önce Beijing'de düzenlendi.

Çin Ekonomi ve Uluslararası İşbirliği Yıllık Toplantısı kısa süre önce Beijing'de düzenlendi. Ana teması "21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu: Politika ve Eylem" olan foruma katılan yerli ve yabancı uzmanlar, "Bir Kuşak-Bir Yol" inisiyatifinin dinamizm ve canlılık gösterdiğine dikkat çekti.

 

Gümüşhane’nin de üzerinde bulunduğu tarihi İpek Yolu, özellikle ticaret korumacılığı ve küreselleşmede atılan geri adımlara dikkat çeken uzmanlar, bu şartlarda Çin tarafından ileri sürülen "Bir Kuşak-Bir Yol" inisiyatifinin daha da kıymetlendiği görüşünü dile getirdi.

Toplantıda, "Bir Kuşak-Bir Yol" inisiyatifi çerçevesinde elde edilen sonuçların öngörülenden daha sevindirici olduğu görüşü dile getirildi. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Uluslararası İşbirliği Merkezi Başkanı Cao Wenlian bu konuda şunları söyledi:

Şimdiye kadar 100'den fazla ülke ve uluslararası örgüt 'Bir Kuşak-Bir Yol' inşasına aktif şekilde katılma isteğini ifade etti veya katıldı. Çin güzergâh üzerindeki yaklaşık 50 ülkeyle ortaklaşa inşaya ilişkin hükümetler arası işbirliği anlaşması imzaladı. Bunun yanı sıra, 20'yi aşkın ülkeyle uluslararası üretim kapasitesi işbirliği mekanizma şekilde yapılıyor."

Kore Cumhuriyeti Kyung Hee Üniversitesi Dış Politika Profesörü Jaewoo Choo, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AAYB) ve "Bir Kuşak-Bir Yol" inisiyatifinin, ekonomik işbirliğinin yeni motoru olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Açık bir plan hazırlanması ve standartların kurumsallaştırılmasının, ortak kader topluluğunun oluşturulmasına yararlı olacağını hatırlatan Profesör, bunun da Kore Cumhuriyeti'nin yoğun baskı karşısında AAYB'ye katılma nedenlerinden biri olduğunu açıkladı.

Profesör Jaewoo Choo şöyle konuştu:

"Orta Asya ülkelerinin bazı inisiyatifleri var, örneğin Avrasya Ekonomik Birliği veya Yeni İpek Yolu ve saire. Bunun dışında Rusya, Japonya, Hindistan ve ABD benzer inisiyatifleri de ileri sürmüştü. Söz konusu inisiyatiflerin bütünleştirilmesi durumunda, Çin hükümeti tarafından öne çıkarılan 'Bir Kuşak-Bir Yol' inisiyatifi çerçevesinde ortak kader topluluğu oluşturma arzusu gerçekleştirilebilecek."

Ancak uzmanlar, halen "Bir Kuşak-Bir Yol" inşasında birçok kısıtlayıcı faktörün de bulunduğunu söylediler. Bunlar arasında uluslararası düzen engelleri, finansman, siyasi ve bölgesel güvenlik gibi meseleler yer alıyor.

Buna karşın, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Uluslararası İşbirliği Merkezi Başkan Yardımcısı Liu Jianxing, Çin'in hedef bölgelerde, ağırlıklı ülkelerde ve öncelikli projelerde "Bir Kuşak-Bir Yol" inşasını hızlandırması gerektiğini belirtti. Başkan Yardımcısı Liu, Çin Uluslararası Kalkınma Programı'nın araştırılıp kurulması çağrısında da bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Uluslararası Kalkınma Programı'nın araştırılıp bir an önce kurulması çağrısında bulunuyoruz. Böylece profesyonel uluslararası kalkınma kurumları ve yeteneklerine dayanarak iç eşgüdüm ve dış temas kabiliyeti yükseltilebilecek."

Forum esnasında katılımcılar, halen çeşitli tarafların, İngiltere'nin AB'den ayrılması ve ABD seçilmiş başkanı Donald Trump'ın TPP'den çekileceğine ilişkin açıklamaları gibi gelişmeler sonrasında küreselleşmedeki gerileme eğilimini göz önüne almaları gerektiğini vurguladılar.

Uzmanlar, bu sorunların "Bir Kuşak-Bir Yol" inisiyatifinin önemini ve değerini daha da ortaya çıkardığı görüşünde fikir birlikteliklerini vurguladılar.

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • TRABZON'DA KORKUNÇ ÖLÜM27 Mart 2018 Salı 09:38
  • ISIRGAN OTUNUN EN İYİSİ BELİRLENECEK27 Mart 2018 Salı 09:35
  • EREN BÜLBÜL'ÜN ARKADAŞLARINDAN DESTEK26 Mart 2018 Pazartesi 17:30
  • BU ÜST GEÇİT EŞSİZ23 Mart 2018 Cuma 14:28
  • HASTANE ÇALIŞANLARI SERVİS İSTİYOR14 Şubat 2018 Çarşamba 08:56
  • KAMU- SEN ASKERİMİZİN YAYINDAYIZ14 Şubat 2018 Çarşamba 08:54
  • "PAŞA" VE "EFE" MEHMETÇİK İÇİN SATILDI14 Şubat 2018 Çarşamba 08:52
  • SEYİR TERASINA TEDBİR ALINSIN’ İSTEĞİ12 Şubat 2018 Pazartesi 09:01
  • GÖNÜL ELÇİSİ PROJESİ12 Şubat 2018 Pazartesi 09:00
  • TARİHE YOLCULUK12 Şubat 2018 Pazartesi 08:58
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim