• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Gümüşhane : 22 °C
  • Trabzon : 16 °C

İnsanlık Tarihi Kadar Eski: Aktarcılık

12.02.2016 14:00
İnsanlık Tarihi Kadar Eski: Aktarcılık
Gülüm Gıda Şifalı Ürünler işletmecisi Abdulkerim Örkmez, aktarcılık mesleğinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu, vatandaşların hasta olmadan önce bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için bitkisel ürünleri kullanmaları gerektiğini söyledi.

Örkmez, gazetemize yaptığı açıklamada, aktar dükkanlarıyla Gümüşhanelilere 16 yıldır hizmet verdiklerini belirterek, “Mesleğe ilk başladığımızda Gümüşhaneliler aktara biraz yabancılardı. Son yıllarda televizyonların ve basında aktarcılığın ve şifalı bitkilerin sık sık yer almasıyla beraber aktarlara bakış ılımlı oldu” dedi.

İlaç Sektörünün Geçmişi 200 Yıl

İnsanlık tarihi var olduğundan bu yana insanların hasta olduklarını, buna karşı modern ilaç sektörünün 200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Örkmez, “ Hasta olan insanlar çareyi bitkilerde aramışlar. Kimyasal ilaç sektörünün geçmişine bakıldığı zaman 200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. 200 yıl önce insanlar bitkilerle tedavi oluyorlardı. Örnek vermek gerekirse uzak doğu yeşil çayı milattan önce 3 binli yıllarda kullandıklarının kaynaklarda yazılı olduğunu görüyoruz Aktarlık mesleği insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyleyebiliriz” diye belirtti.

Faydaları Hadislere Konu Oldu

Örkmez, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin Ramuz-El-EHadis kitabında hadisleri bir araya topladığını hatırlatarak, “Ramuz-El-EHadis’de Peygamber Efendimiz buyuruyor “Şu kara taneye önem verin, zira ölümden başka her davaya devadır” diye. Burada kara tane ile kastedilenin çörek otudur. O dönemde dahi bitkilerin kullanıldığına şahit oluyoruz” diye konuştu.

Gümüşhane Bitki Zenginliğine Sahip

Dükkanlarında 2 bin çeşit bitki bulunduğunu ifade eden Örkmez, “Gümüşhane bitki zenginliğine sahip bir ilimiz.  Gümüşhane’ye 600 çeşide yakın bitki bulunuyor fakat bunların sadece 100’e yakını toplandığı için bizlerde vatandaşlara bu bitkileri sunuyoruz. Bitkileri hasta olunmadan önce hastalıklardan korunmak tüketmek gerekiyor. Vücudun bağışıklık sistemi kuvvetlenince insanlar kolay kolay hasta olmuyorlar” ifadelerine yer verdi.

Doktor Gözetimi Faydalı Olur

Vatandaşların hasta olduklarında gerekli sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunmaları gerektiğini dile getiren Örkmez, “Hastalar doktor tarafından gerekli görüldüğünde elbette ilaçlar kullanmalıdırlar. İlaçlara mecbur kalmamak için hastanenin yolunu unutmak için doğal gıda takviyeleri, bitki çayları kullanılabilir. Aktarları hasta olmadan önce gıda takviyesi şeklinde düşünülebiliriz. Tabi vatandaşların hastalandıktan sonra da kullanabilecekleri ürünler var fakat doktor tavsiyesi olması bu süreçte daha iyi olur. Çünkü tansiyon, kalp problemleri gibi çeşitli problemler olabilir bu açıdan bitkisel ürünleri doktorun gözetimi altında kullanmak faydalı olur” şeklinde konuştu.

Soğuk Algınlığı Başı Çekiyor

Domuz Gribinin televizyonda sıkça gündeme gelmesiyle Gümüşhanelilerin de soğuk algınlığından korunmak için bitkisel ürünlere yöneldiğini dile getiren Örkmez, “Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özellikteki bitkilerden alıyorlar. Bizimde tavsiyemiz, soğuk algınlığından korunmak ve bağışlılık sistemini güçlendirmek ıhlamur, kuşburnu, adaçayı, narçiçeği, karanfil bitkileri. Boğaz ağrıları için adaçayıyla gargara yapılması oluyor. Arılardan elde edilen, doğal antibiyotik diye tabir ettiğimiz propolis en çok sattığımız ürünler arasında yer alıyor” dedi.

 

Yaşlılarda Romatizma, Gençlerde Taş Dökme

Gümüşhane, Erzurum ve Bayburt yörelerinde kış aylarının zorlu geçtiğini hatırlatan Örkmez, “Soğuk havalardan dolayı 50 yaş üzeri kişilerde, soğuğa bağlı olarak romatizma ağrıları, kireçlenmeler olabiliyor. Bu şikayetlerden yakınan çok kişi var Gümüşhane’de, bu şikayetlerden dolayı gelen vatandaşlara ardıç yağı, ardıç kremi ve çınar yaprağı öneriyoruz. Bu ürünleri kullanan ve olumlu sonuç aldığını paylaşan müşterilerimizde bulunuyor. 20 gün düzenli olarak kullanan kişilerin kireçlenmelerinin geçtiğine şahit oluyoruz. Genç nüfusta en çok şikayet edilen konulardan bir tanesi ise taş dökülmesi gençler yine soğuk havalardan dolayı cilt kurulukları nedeniyle bitkisel özlü kremlere, cilt yağlarına yöneliyorlar” açıklamalarında bulundu.

Bahar Alerjilerine Dikkat

Örkmez, bahar aylarıyla beraber bahar alerjilerinin başlayabileceğini bildirerek, “Bahar alerjileri olanlar ve mevsimsel değişmeden olumsuz olarak etkilenmek istemeyenler için Keçiboynuzu alerjiden korunmak için önerilebilir, papatya çayı kullanılabilir bunları çoğaltmamız mümkündür” diyerek sözlerini tamamladı.

Mert Zımba

aktar.jpg

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim