• BIST 9889.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 24 °C
  • Trabzon : 22 °C

İLKLERİN BAŞKANI

16.11.2015 15:44
İLKLERİN BAŞKANI
Torul Belediye Başkanlığı görevine seçildiği 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra ilçede yaptırdığı iki asma köprü, altyapıdaki düzenlemeler,

 çocuk parkları ile birlikte ilklere imza atan Nidai Köroğlu, Torul Kaymakamlığı ile ortak düzenlediği “1. Kuşburnu ve Pekmez Şenliği” ile bir ilke daha imza attı.Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere Kelkit, Şiran, Köse ve Kürtün ilçelerinde, ilde Valilik, ilçelerde ise Kaymakamlıkların, Belediye Başkanlıkları ile ortak organizasyonlarıyla çeşitli adlar altında festival ve şenlikler düzenlenirken Torul ilçe merkezi bu tür festival ve şenliklerden yıllarca mahrum kaldı.

Torul ilçesinde 16 yıl önce son verilen “Zigana Yayla Şenliği” ile yine iki yıl önce sonlandırılan “Kar Şenliği” dışında, ilçe merkezinde herhangi bir şenlik düzenlenmemesi tepkilere neden oluyordu.

Torul’da Bir İlk

İlçe halkının özlemini duyduğu bu şenlik hasreti Torul Kaymakamlığı ve Torul Belediye Başkanlığının birlikte ilk kez düzenlediği “1. Kuşburnu ve Pekmez Şenliği” ile sona ererken, şenliğe katılan vatandaşlar yöresel ürünlerini tanıtmanın yanı sıra hem yarıştılar hem de doyasıya eğlendiler.

Kardelen Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen ‘1. Kuşburnu ve Pekmez Şenliği’ne katılan Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, şenlikte yaptığı konuşmada, Torul ilçesinin gelenekleriyle, görenekleriyle, becerisi ve kabiliyeti ile huzur içerisinde yaşayan güzide ilçelerden biri olduğunu vurguladı.

Konuşmasının başında Fransa’da yaşanan terör olayına değinen Vali Yavuz, Fransa’da yaşanan terör hem Türkiye hem de dünya insanlığını ve dünyanın geleceğini etkileyen, farklı ve değişik yöntemler uygulanan, belirli unsurları harekete geçirmeyi amaçlayan terör saldırısı olduğunu ve yapılan bu saldırıyı kınadığını söyledi.

Terörün Her Çeşidini Lanetliyoruz

Yavuz, “Dünya insanlığı adına, onun acısını ve sıkıntısını yaşıyoruz. Biz, Tür Milleti olarak 30 senedir terörün ne olduğunu bizzat yaşayan, o acıyı tüm benliğimizde hisseden bir toplum olarak Fransız halkına geçmiş olsun diyoruz, onların acılarını paylaşıyoruz. Terörün her çeşidini lanetliyoruz. İnşallah bu saldırıların amaçladığı, hedeflediği sonuçlara asla ulaşılmaz, dünya insanlığı barış içerisinde, huzur içerisinde yaşar” dedi.

Engelleri Kaldırıyoruz

Torul ilçesisin gelenekleriyle, görenekleriyle, becerisi ve kabiliyetiyle birlikte huzur içerisinde yaşayan güzide ilçelerden olduğunu belirten Vali Yavuz, “ İnsan hayatı, ortalama 70-75 yıldır. Bu tıbbın gelişmesi ile biraz daha uzamaya başladı. Önemli olan bu kısa dünya hayatındaki yaşam standardıdır. Halkımızın yaşam standardı ve konforunun yükseltilebilmesi için bütün kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın katkısıyla çok güzel çalışmaların amaçlıyoruz. Bu amaçlarımıza ulaşmak için de önümüzdeki bütün engelleri Allah’ın izniyle kaldırıyoruz. İnsanlarımız hayatı boyunca sağlık, sıhhat ve huzur içerisinde konforlu ve rahat bir şekilde yaşamalıdır” diye konuştu.

Hedefimiz Daha İleriye Götürmek

Gümüşhane’de göreve geldiği günden bu yana geçen 1,5 yıllık süre içerisinde güzelliklere, gelişmelere ve yeniliklere şahit olduğunu dile getiren Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kamuda görevli bütün arkadaşlarımız da, mahalli idarelerimiz de, iktidarı ve muhalefetiyle bütün siyasi partilerimiz de Gümüşhane’mizi ilçeleriyle birlikte daha ileriye götürme hedefi var. Bu hedef doğrultusunda çok farklı yöntemlerle insanımızın çok daha iyi yaşam standardına kavuşması için hedefler belirlenmiş ve çalışmalar yürütülüyor. Bunda vatandaşlarımızın da katkısı tartışılmaz.”

Kadınlar Başarının Temeli

Başarının temelini kadınların oluşturduğunu vurgulayan Vali Yavuz, “Eğer sizlerin özverili gayreti ve meşakkati olmasa, biz ülke ve millet olarak bu güzel günleri yaşayamayız, güzel günlere de ulaşamayız. Bugünkü şenliğin temelini oluşturan kuşburnu ve pekmezi evlerde yapan erkekler değil kadınlarımızdır. Bunları yapıp insanların hizmetine ve tüketimine sunan da kadınlarımız. Bu da bereketin sembolü ve başarının başlangıç noktasıdır. Bu sebeple, Gümüşhane genelinde ve Torul ilçemizde kuşburnu ve pekmez gibi yöresel ve doğal ürünlerimizin maddi anlamda katkı sağlayacağı bir ortam oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Turizm Çıkış Noktamız

Gümüşhane’nin çıkış noktasının, diğer yaptığı konuşmalarda da sürekli olarak vurguladığı “turizm” olduğunu yineleyen Vali Yavuz, şöyle dedi:

“İlimize ve ilçelerimize dışarıdan misafirlerin gelmesiyle oluşacak ekonomik bir dönüşüm sağlanmalıdır. Bunun için de gayret gösteriyoruz. Bu gibi şenlikler bu açıdan çok büyük önem arz ediyor ve katkı sağlıyor. Bu manada Kaymakamımızı, Belediye Başkanımızı ve emeği geçen bütün arkadaşlarımızı böyle güzel bir etkinlik yaptıkları için tebrik ve takdir ediyorum. Bu etkinliğin Gümüşhane’mize ve ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Maksimum Düzeyde Kazanç

Torul Kaymakamı Hakan Kafkas ise, düzenlenen bu tür şenlik ve festivallerin hem sosyal etkinlikler bakımından hem de yerelde üreticileri kalkındırma açısından yararlı bulduğunu söyledi.

Torul ilçesinin tarımsal potansiyel açısından bölgenin önemli ilçelerinden bir olduğunu ifade eden Kafkas, “Bundan dolayı da Sayın Valimizin talimatlarıyla İl Özel İdaresi tarafından bu yıl itibariyle ceviz, patates, kuru fasulye, yem bitkileri, çilek ve örtü altı yetiştiriciliği gibi alanlarda ilçemize 287 bin 490 liralık yatırım yapılmıştır. Bu yatırımlarla bölge halkımız maksimum düzeyde kazanç sağlamıştır. Kuşburnu ve dut yetiştiriciliği de ilçemiz için çok önemli faaliyetler arasında yer almaktadır. Bu alanda da çiftçilerimize çeşitli destekler sağlanacaktır” dedi.

“Hayal Ediyorum”

Torul ilçesinin sadece tarımsal alanda değil turizm sektörü açısından da çok önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Kafkas, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Artabel gölleriyle, Limni gölleriyle, Karaca mağarasıyla, Zigana Kayak Merkeziyle, Torul Barajıyla bölgenin adeta turizm merkezi konumundadır. İlçemizi tanıdıkça hep güzel hayaller besliyorum. Limni ve Artabel Gölleri Tabiat Parklarının yollarının en güzel şekilde yapıldığını, restorasyon çalışmalarının bitirildiğini ve turistlerimizin uğrak mekanları haline geldiğini hayal ediyorum. Karaca Mağarası ve Zigana Kayak Merkezimizin kapsamlarının genişletilerek bölge halkımızın ve turistlerimizin hizmetine sunulmasını hayal ediyorum. Torul Baraj Gölündeki alabalık üretim tesislerinin sayısının daha da artırılmasını ve baraj etrafında hemşerilerimiz tarafından işletilen balık restoranlar hayal ediyorum. Hayal ediyorum, çünkü biliyor ve inanıyorum ki Hz. Osman’ın da ifade ettiği üzere, ‘Allah, nasip etmeyeceği şeyi kullarına hayal ettirmez’. Önce Allah’ın izniyle, Sayın Valimizin destekleriyle ve Torullu hemşerilerimizin dualarıyla, inşallah hayalimiz gerçek olur.”

Geleneksel Hale Gelecek

Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Kuşburnu ve Pekmez Şenliğinin, yöresel ürünlerin ve ilçenin tanıtımına katkı sağlayacağını belirterek, “ Göreve geldiğim günden itibaren ilçenin önemli altyapı ihtiyaçlarından olan kanalizasyon, içme suyu ve diğer altyapı ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık. Amacımız, doğal güzellikleri açısından zengin bir potansiyele sahip olan ilçemizi, daha modern, daha çağdaş ve yaşanılabilir bir kent haline getirmektir. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz 1. Kuşburnu ve Pekmez Şenliğini geleneksel hale getirerek kalıcı olmasını sağlamaktır” dedi.

Kuşburnu ve Pekmez Yarışması

Yapılan konuşmalardan sonra dut pekmezi yarışmasına katılan 26 yarışmacıdan birinci olan Sabiha Araz, Sefa Oğur ve Saniye Balcı ile kuşburnu reçel yarışmasına katılan 29 yarışmacıdan birinci olan Erdoğan Bölükbaşı, ikinci olan Nergiz Ayhan ve Hatice Sivri’ye ödülleri verildi. İkinci ve üçüncü olan yarışmacılara ödülleri Belediye Başkanı Ercan Çimen, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas ve Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu tarafından verilirken, birinci olan yarışmacılara ise ödülleri Vali Yücel Yavuz ve eşi Şengül Yavuz tarafından verildi.

Ödül töreninin ardından katılımcılara duttan yapılmış sıcak pestil herlesi ikram edildi.

Torul 1. Kuşburnu ve Pekmez Şenliği, yerel sanatçılar Kerim Yılmazer, Özkan Pekin ve Onay Şahin’in bağlama ve kemençe eşliğinde vatandaşlar doyasıya eğlendi.

Şenliğe Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz ve eşi Şengül Yavuz, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Emniyet Müdürü Orhan Kar, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Celalettin Köse, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

senlik-(1).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim