• BIST 9679.8
  • Altın 2488.902
  • Dolar 32.4132
  • Euro 34.4178
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 12 °C

İLK ALTIN DÖKÜLDÜ

19.03.2018 14:36
İLK ALTIN DÖKÜLDÜ
Daha önce FETÖ’ye hizmet eden ve 15 Temmuz sonrası asıl sahipleri olan millete devredilen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Koza Altın İşletmeleri AŞ'ye ait Mastra Altın Madeni, 3,5 yıl aradan sonra yeniden altın dökümüne başladı

             Mastra Altın Madeni’nin yeniden üretime başlaması nedeniyle Gümüşhane’nin merkeze bağlı Demirkaynak köyündeki Koza Altın İşletmeleri Konferans Salonunda toplantı düzenlendi.

Toplantı ve döküm törenine Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Maden İşleri Genel Müdürü Mithat Cansız, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Ergül, Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yinal Yağan, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Halil İbrahim Zeybek, İl Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Ticaret Odası Başkanı İsmail Akçay ve ilgililer katıldı.

Gümüşhane, Adını Madenle Güzelleştiren Tek İl

Toplantıda konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane’nin 81 vilayet içerisinde değerli bir madenle adını bütünleştiren, güzelleştirilen tek il olduğunu belirterek, “Gümüşhane bir madenci kentidir. Yaşadığımız bu havza bin yıldır, Romalılardan beri değerli madenleri işleyerek, üreterek geçimini sağlayan insanlardan kuruludur. Adımızın Gümüşhane olması da Osmanlı İmparatorluğu döneminde gümüş sikkelerin basıldığı darphanenin bulunduğu ildir. Eski Gümüşhane olarak adlandırdığımız ve turizm bölgesi olarak ilan ettiğimiz, Karadeniz Bölgesi’nin Beypazarı, Safranbolu’su yapmaya gayret ettiğimiz Süleymaniye Mahallesi’nde basılıyordu” dedi.

Hoşgörü Merkezi

Süleymaniye Mahallesi’nin aynı zamanda Türkiye’de en önemli hoşgörü merkezlerinden birisi olduğunu vurgulayan Vali Memiş, “Hatay ve Mardin nasıl bir hoşgörü merkeziyse, Gümüşhane’nin Süleymaniye Mahallesi’nde, Müslüman Türkler ile Gayri Müslim Osmanlı tebaası, Hıristiyan Rumlar ve Ermeniler yüzlerce yıl beraber yaşamışlar. Burada cami ve kilise yan yanadır. Süleymaniye Mahallesi’nde madencilik kültürünü rahatlıkla görebiliriz” diye konuştu.

Çevreye Duyarlılıkla Yer Altı Zenginliklerimizi Çıkarmak İstiyoruz

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de madencilik sektöründe teknolojinin hızlı adımlarla ilerlediğini ifade eden Vali Memiş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve önderliğinde bu nimeti ortaya çıkarmak ve bu nimeti insanların faydasına kullanmak için gayretimiz var. Yer altındaki madenlerimizi, bütün enerji kaynaklarımızı çevreye zarar vermeden kullanmak istiyoruz. Çevre duyarlılığına riayet ederek, insan ve çevre sağlığını koruyarak yer altı zenginliklerimizi çıkarmak bizim devlet ve hükümet politikamızdır. Onun için bir çaba içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

FETÖ’cülerden Alındı, Asıl Sahipleri Olan ‘Millet’e Verildi

Koza Altın İşletmelerinin daha önce FETÖ’cü unsurların odaklandığı bir işletme olduğunu kaydeden Vali Memiş, “Allah’a hamd olsun 15 Temmuz’dan sonra asli sahiplerine iade edildi. Ben buradan, 15 Temmuz’da hayatını kaybeden tüm şehitlerimize yeniden Allah’tan rahmet diliyorum. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. İçimizdeki hainleri, içimizdeki düşmanları ne kadar temizlersek o kadar güçleniyoruz. O kadar geleceğe ümitle bakıyoruz. Onun için Koza Altın İşletmelerindeki bu yapı da Allah’a şükürler olsun bertaraf edildi ve anında yeni yönetim kuruluyla, yeni çalışanlarıyla gerçek anlamda hem Gümüşhanelilere hem de bütün Türkiye’ye hizmet eder bir müessese haline geldi. Ben herkese teşekkür ediyor ve bütün çalışanları tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kalkınmada 3 Unsur

Gümüşhane’nin kalkınmasında üç önemli sacayağı bulunduğunu yineleyen Vali Memiş, “Bunlardan birincisi madencilik, ikincisi turizm, üçüncüsü ise tarım ve hayvancılıktır. Madencilik alanında Koza Altın İşletmeleri, Gümüştaş Madencilik, Yıldız Madencilik ve Aşkale Çimento Fabrikası olmak üzere 4 ana firmamız var. Unun haricinde de 40’ın üstünde irili-ufaklı taşocağı ve mermer gibi yapılarımız var. Doğrudan 2 bin kişi istihdam ediyoruz” diye konuştu.

500 Bin Turist Hedefi

Gümüşhane’nin bulunduğu coğrafyada müthiş zenginliklerin olduğunun altını çizen Vali Memiş, şöyle konuştu: “Zigana Dağı, Limni Gölü, Karaca Mağarası, Torul Kalesi, Kürtün Örümcek Ormanları ve bütün yaylaları, Kelkit Satala Antik Kenti, Şiran Tomara Şelalesi sayabileceğimiz önemli turizm destinasyonlarımızdır. Geçen Yıl 300 bin turist ağırladık. Bu yıl hedefimiz 500 bindir. Bu 500 bin turisti kent merkezimizde ağırlamak istiyoruz çünkü 5 yıldızlı otelimizde hizmete girdi. Süleymaniye Mahallesi ile ayrı bir kültürel zenginliğimizdir.”

Geleceğe Umutla Bakıyoruz

Kelkit Havzası’nda tarım ve hayvancılığın büyük önem arz ettiğini vurgulayan Vali Memiş, “Gümüşhane olarak geleceğe umutla bakıyoruz ama bizim geleceğe umutla bakmamızın asıl sebebi Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde son 15 yıl içerisinde yapılan yatırımlardır. Gümüşhane adeta bir tüneller kenti. Yapılan ve yapılmakta olan tünellerle 9 milyar lira yatırım almışız. Bunun için Harşit Havzası’nda tüneller kentiyiz. Gümüşhane-Erzincan Yolu üzerindeki Pekün Tüneli, daha ilerde Pöske Tüneli, Gümüşhane-Bayburt arasında Vauk Tüneli ve dünyanın ikinci Avrupa’nın birinci tüneli Yeni Zigana Tüneli. Torul’dan girip Maçka’dan çıkacağız. 14.5 kilometre uzunluğuyla başlı başına bir turizm destinasyonu. Biz bıkacağız ama 81 milyon insan Avrupa’nın en uzun tünelinden geçmek nasıl bir duygudur diyerek, tünelimizden geçmeye geleceklerdir. Turlar düzenlenecek Gümüşhane’ye. Köse-Salyazı Havaalanımızın ihalesi yapıldı, sözleşmesi imzalandı, önümüzdeki günlerde yer teslimi yapılacak” diye konuştu.

Gümüşhane’ye Yapılan Yatırımlar Olmasaydı Ne Yapardık

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Gümüşhane’ye yapılan yatırımlar olmasaydı ne yapardık bilmiyorum” ifadesini kullanan Vali Memiş, şunları söyledi:

“Eskiden 30-40 sene önce Gümüşhane’den Trabzon’a 6 saatte gidiliyordu. Ama bugün 1 saatte gidiyoruz. Duble yollar ve tüneller bittiğinde bu süre yarım saate inecek. Onun için bu dağların arkasında yaşayan değerli hemşerilerimi dinleyen, onlara inanan, onlara güvenen bir Cumhurbaşkanımız var. Dağların arkasında yaşayan insanların sesini duyan hükümetimiz var. Gümüşhane eğitime çok önem veren bir il. Bu kayaların arasında herkes okumuş. Türkiye’nin her yerinde çok değerli hemşerilerimiz var. Toplamda 200 bin nüfusumuz var ama genelde 700 bine yakın hemşerimiz var. Hepsi de eğitimli ve geleceği yüksek insanlar. Yeniden üretime geçen Koza Altın İşletmelerinin hayırlı olmasını diliyorum.”

Tekrar Üretime Geçmenin Mutluluğu İçerisindeyiz

Koza Altın İşletmeleri genel Müdür Yardımcısı Semih Demircan ise yaptığı sunumda, Koza Altın İşletmeleri olarak ülkemizin marka şehirlerinden Gümüşhane’de yeni bir dönemi başlattıklarını belirterek, “Uzun zamandır atıl durumda kalan Gümüşhane Mastra Altın Madeni’ni tekrar üretime geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Koza Altın İşletmeleri A.Ş. olarak 2017 yılı bizim için atılım, 2018 yılı çıtayı daha yükseğe koyma yılı oldu” açıklamalarında bulundu.

Gümüşhane Ekonomisine Büyük Katkı

Nisan 2014’te patlatma izin süresinin sona ermesiyle Mastra’da faaliyetlerin durduğunu ifade eden Semih Demircan, “4 Yıl süren bir duraksama döneminin ardından geçerli ruhsat ve izinleri alarak çalışmalarımızı başlatmıştık. Bugün ise yeniden altın dökümü yaparak tekrar başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün tekrar üretime aldığımız madenimizde Gümüşhane ekonomisine istihdam olarak da büyük katkı sağlamayı öncelikli hedeflerimiz arasında tutuyoruz. Yüzde 88 oranında istihdam ile yürüttüğümüz faaliyetlerimiz için bugün itibariyle 81 beyaz yaka, 160 mavi yaka olmak üzere 241 Koza ve 132 taşeron personel ile toplam 373 kişi ile üretim yapıyoruz” bilgilerini paylaştı.

3,5 Yıl Sonra Bir İlk

Yapılan döküm sonrası üretilen külte altını beraberindekilerle inceleyen Vali Memiş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Koza Altın İşletmelerinin 3.5 yıllık aradan sonra ilk defa altın üretimine başladığı bir gün olduğunu hatırlatarak, üst yönetimden tüm çalışan personele kadar herkese teşekkür etti.

Ne Kadar Gurur Duysak Az

Gümüşhane’deki vatandaşların sadece bakkallık, manavlık, kasaplık, konfeksiyonculuk yaparak para kazanmadıklarının altını çizen Vali Memiş, şu ifadeleri kullandı:

“Burada altın madenini işleyerek külçe altın haline getiren insanlarımız, hemşerilerimiz de var. Dolayısıyla insanlarımızla ne kadar gurur duysak azdır. Gümüşhane bir madenci kenti, ülke ekonomisine çok büyük değer katacak. Yaklaşık 400 çalışanı var bu tesisimizin. 400 çalışan doğrudan çalışan. Bu hiç azımsanacak rakam değildir. Biz madenlerimizi çok önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, hükümetimizin çevreye duyarlı madencilik politikasıyla il olarak ülke ekonomisine katkı koymaya devam ediyoruz.”

Buradaki Rezerv Sonsuz

“Çevre kirliliğine yol açmadan çalışmalar sürüyor. Burada tamamıyla çevreye duyarlı, çalışanların iş sağlığını ve iş güvenliğini ön planda tutan işletme anlayışı var. Adeta örnek sergiliyorlar. Buradaki rezerv sonsuz, o Allah’ın Gümüşhane’ye verdiği bir nimettir. Rezervde hiçbir sorunumuz yok. İşletmemiz üretime devam edecek. Şirket madenin ömrünü uzatmak için arama ver sondaj çalışmalarını sürdürüyor.”

Altın Kalpli İnsanların Yaşadığı Gümüşhane’de Altın Üretiyoruz

Dökülen altın madenini eline alan Vali Memiş, “Bu rafine edilmemiş hali, ona rağmen maşallah sapsarı. Altın kalpli insanların yaşadığı Gümüşhane’de altın üretiyoruz. Bu hem ilimiz hem de ülkemiz için büyük bir mutluluktur” ifadelerini kullandı.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim