- BIST 1.471
- Altın 414,451
- Dolar 7,4160
- Euro 8,9680
- Gümüşhane : 0 °C
- Trabzon : 11 °C
- GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ KARARINI VERDİ
- Amfi yenileme ve değişim işleri yaptırılacak
- Su analiz laboratuvarı lc-msms sistemi ile tamamlayıcı ekipmanlar satın alınacak
- Peyzaj ve sera malzemesi satın alınacak
- Gümüşhane 7 sıra düştü ama yetmez! HER GÜN DAHA İYİYE GİDİYORUZ
- DOĞU KARADENİZ’DE EN AZ TRAFİK KAZASI GÜMÜŞHANE’DE
- GÜMÜŞHANE’DE 11 BİN 374 ÖĞRENCİ EĞİTİM ÖĞRETİME BAŞLIYOR
- Kilitli Parke-Oluk-Bordur-Engelli Taşı Ve Beton Boru Alımı yapılacak
- Beton Satın Alınacak
- İtfaiye Öncü Aracı Satın Alınacak
- DR. ÇALIK, GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NDE
- GÜMÜŞ’ÜN SANCAKTEPE MESAİSİ DEVAM EDİYOR
- SAĞLIK SEN’DEN TÜRKİYE SAĞLIK ÇALIŞANLARI RAPORU
- BASIN İLAN KURUMU YETKİLİLERİ, GÜMÜŞHANE VE BAYBURT GAZETELERİYLE ONLİNE TOPLANTI YAPTI
- TORUL’DA “SAĞLIK İÇİN HEPİMİZ İÇİN” SLOGANIYLA DENETİM YAPILDI
Hayat Kısa/ Kuşlar Uçuyor

SELAMİ ÖKTEM / YAZAR
Park ücreti alınıyor diye evimin önüne çekemediğim arabamı eski sebze pazarının bulunduğu, şimdilerde yenisi yapılacak diye büyük bir heyecanla temeli kazılan ancak uzun zamandır pek de bir çalışma yapıldığına rastlamadığım-belki de ben görmemişimdir, denk gelmemişimdir, bilmiyorum- Kıbrıs Çarşısı’na doğru sürüyorum. Henüz akşam olmamış ama güneş de tepemizde değildi. Günün yorgunluğunu hala hissediyordum, arabayı park ettiğim sırada, bu araba ve taş yığınlarının arasında, bir sürü güvercin gördüm. Elinde bir miktar yem olan iki çocuk neşeyle kuşları yemliyorlardı. Yüzüme yapışan hafif bir gülümseme ile neşelendim. Yorgunluğumu oracıkta bırakıp kuşları ve çocukları seyre daldım. Hayatın koşuşturmacasına bir nefeslik mola vermişim gibi hissettim. Bu manzara, kursaklarını doldurmak için oradan oraya konan güvercinlerin koşuşturmalarına benzer aceleyle yaşadığımız hayatın kısalığını da, canlılığını ve bundan ötürü bir sonunun olacağını da bize zaman zaman birinin hatırlatması gerektiğini anlatıyordu. İşte o an Cemal Süreya' nın dizeleri aklıma geldi; "Hayat kısa/kuşlar uçuyor" diyordu şair. Yaşamın kısa ve canlı oluşunu ne kadar da yalın anlatıyordu? Çocuklara hayvan sevgisini kazandırmanın ne kadar önemli olduğunun farkında olduğumdan; kedilere köpeklere taş atıp peşlerinden koşan akranlarının yerine kuşları beslemenin huzuru ile aydınlanan, sevinen, mutlu olan iki küçük çocuk gördüğüm için çok sevindim. Siz hep yaşayın çocuklar.
Daha çok camilerin yakınlarında görürüsünüz güvercinleri. Hem dişisi hem de erkeği nöbetleşe kuluçkaya yatan, ikisi birden kuluçka zamanı kursaklarında süte benzer bir sıvı ile yavrusunu besleyebilen güvercinler aynı zamanda doğduktan kısa bir süre sonra kendi kendilerine beslenebilen ilginç kuşlardır. Benim zihnime en çok İstanbul Eminönü'nde bulunan Yeni Cami'nin etrafındaki güvercinler geliyor. Oradan geçtiyseniz etrafınızı saran uçuşan güvercinleri ve etrafta onları besleyenleri görmüşsünüzdür. Zaman zaman hayır işliyor olmanın zaman zaman da hayvan besliyor olmanın verdiği mutlulukla nemalanan insanlar için bu iş vazgeçilmez bir alışkanlıktır. Ancak merak ediyorum, bu alışkanlığı nasıl kazanmışız yani güvercin besliyor olmamızın bir tarihçesi var mı?
Tasavvufta güvercin sır ve güzel haber taşıyıcısıdır. Ayrıca her dervişin ruhunun uykusu sırasında güvercin kılığına girerek bütün manevi diyarları, gök katlarını, cennet ülkelerini dolaştığına inanılır. Yine başka bir inanışa göre de güvercin her türlü günahtan uzak, suçsuz, saf bir kuştur ve ölen günahsız insanların ruhu güvercin olup yeryüzüne geri dönüyordur. Kısas-ı Enbia’da da rastlarız güvercine; Hazret-i Muhammet’in İslam dinini yaymaya başladığı sıralarda saklandığı Hira Dağı mağarasında örümceklerin ördüğü ağ üzerinde bir çift güvercinin yuva yaparak Peygamberi gizlediği anlatılır. Yine bir inanışa göre de güvercin Hazret-i Muhammet' e duyduğu saygıdan dolayı Kabe'nin üzerine konmaz ve onun üzerinden uçmazmış. Osmanlı Devleti öyle sanıyorum ki bu bilgilerin ışığıyla mimarisine 17. yüzyılın sonralarından itibaren kuşların kendilerini güvende hissedebileceği, rüzgardan korunaklı, yüksek yerlere; kuş evi, kuş köşkü ve serçe sarayı gibi yapıları büyük binalarının özellikle de camilerin güney cephelerine dahil ederek kuşları besleme alışkanlığımıza katkı sağlamıştır. Hayır kurumlarına çok önem veren Osmanlı kuş evleri ile aynı zamanda sevap işlemeyi de amaçlamıştır.
Kendilerine yem verenlerin ayaklarına dolaşan, ordan oraya uçuşan güvercinleri izlerken siz de kuş olmayı hayal edebilirsiniz. “Takınsam kanat manat/ kuş muş olsam seğirtsem…” buyurmuş N.Fazıl Kısakürek. Memleketimizde bize güzel bir manzara ve keyifli bir seyir imkanı sağlayan güvercinler emekli öğretmen Yahya Alkan ve oğlu emekli öğretmen Ayhan Alkan' a emanet. 40 yıldır her sabah namazından sonra Yahya amca güvercinlerini görür, onları yemlermiş. Akşamları da güvercinlerini yemlemeden evine gitmezmiş. Güvercinleri beslemenin büyük huzur ve mutluluk kaynağı olduğunu söylüyor Ayhan Bey ve ekliyor: "zaman zaman hayırsever vatandaşlar da yakındaki bir yerden yem alıp kuşları besleyerek hem iyilik yapmanın hem de bu güzel manzaraya yakından bakabilmenin bahtiyarlığına erişiyorlar." Memleketimize böyle güzel bir manzarayı kazandırdıkları için kendilerine ne kadar teşekkür etsem az biliyorum ancak huzurluyum ki memleketimizin kuşları Yahya amca ve oğlu Ayhan Bey' e emanetler. Bazı insanlar bulundukları yeri güzelleştirirler. "Hayat kısa/ kuşlar uçuyor" peki ya sizin bulunduğunuz yerler nasıl?
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- Zengin Olmak İster Misiniz?14 Mayıs 2019 Salı 12:45
- Dünyanın En Zenginleri Üniversite Okumadı, Eğitimli Olmak Zengin Olmaya12 Mart 2019 Salı 10:38
- GELECEĞİ AKILLA FETHETMEK30 Ekim 2018 Salı 11:21
- İTALYA’ DA MİLYONLARCA KİŞİ FAKİRLİK ÇEKİYOR28 Ağustos 2018 Salı 11:36
- BAK VE GÖR, OKU VE ANLA07 Ağustos 2018 Salı 11:32
- BİR ŞEY YAPMALI24 Temmuz 2018 Salı 10:46
- HAYAL EKONOMİSİ17 Temmuz 2018 Salı 11:34
- Dağdaki Çobana Kulak Verin08 Şubat 2017 Çarşamba 18:50
- DERTLİ OLMAK01 Şubat 2017 Çarşamba 11:00
- Bazı Kitaplar Çok Güzel21 Aralık 2016 Çarşamba 13:00
- CİDDİ ŞEYLER07 Aralık 2016 Çarşamba 18:09
SON 8 SEZONUN EN İYİSİ
GÜMÜŞ SERİYE DEVAM EDEMEDİ
YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN
TORUL MALATYA ENGELİNİ AŞTI
CHP KÜRTÜN ADAYI BELLİ OLDU
GÜMÜŞ, SESSİZLİĞİNİ TEKİN ADAR’LA MI? BOZACAK
SÜVARİ GURUBUNDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
İLK YARI KÖTÜ BİTTİ
DUYARLI DAVRANIŞA TEŞEKKÜR
SAĞLIK- SEN DAYANIŞMA GECESİ
GÜMÜŞHANE'YE BAĞLANMAK İSTİYORLAR
BU ÇAM FARKLI BİR ÇAM
GÜMÜŞ 10 NUMARASINI BULDU
SOYDAŞ KİTABINI ANLATTI
GÜMÜŞ SEZONU AÇTI
GENÇ ÇİFTÇİ DOĞAL ÇİLEK ÜRETİMİNE BAŞLADI
OKUL MÜDÜRLERİ BİR ARAYA GELDİ
BEDELLİ ASKERLİK DETAYLARI
VURANDAN,VURDURANDAN ALLAH RAZI OLSUN
KAÇAN PKK’LILAR: “HER YERDE ASKER VAR, ÖLÜYORUZ”
- HASAN PİRSAYIN ERDOĞAN’IN ETRAFINDA DAHA ÇOK KENETLENMEK ZORUNDAYIZ
- İBRAHİM ÖZDEMİRCANBOLĞUL- 5
- Dr.Hüseyin BUDAKKORONA VİRUS SALGINI HANGİ AŞAMADA?
- İSMAİL HAYALÖĞRETMENİ ARAYAN ÇOCUK
- BEKİR BULUTOLAY’A VEDA ZAMANI
- EYÜPHAN ÖZYURTHASTANELERİMİZİ KENDİMİZ KURALIM
- YUSUF ORALKORONA BİYOLOJİK SALDIRI MI?
- SERHAT DOĞANKİMLİKSİZLİK ÜZERİNE BİR NOT
- YUSUF SADIKAv. Rafet Ataç Vakfı’ndan Gümüşhane’ye İki Önemli Kurum
- SELAMİ ÖKTEMZengin Olmak İster Misiniz?
- Mus'ab AtıcıŞİİRİN ÖNÜNDE İLİKLENEN CEKET
- Mevlüt ErginBOZUK EĞİTİM ALGIMIZ VE KARNE !
- ERTÜRK YAKUTSüleymaniye Kış Sporları Merkezi Bir Vali Daha Eskitti
- ACI KALEMHER ZAMAN GEMİCİNİN İSTEDİĞİ RÜZGAR ESMEZ ANCAK ONU TERKTE ETMEZ…
- Mehdi ÇoşkunYÜREK
- Behice KireçciALTIN ÖĞÜN : KAHVALTI
- ZÜBEYDE USTASİYAH HAVUÇ
- SİNAN UÇARKaya Başkan Yalnız Bırakıldı
- LÜTFİ KILIÇODA AİDAT BORÇLARINA YENİDEN YAPILANDIRMA FIRSATI
- MELİSA KARATAŞYILLARA MEYDAN OKUYUN
- Orhan ÜçelYÖNETMEK Mİ, İDARE ETMEK Mİ, YÖNETİCİ OLMAK MI?
- RASİM TAYLAN KARASUSKUN MİHENK TAŞI
- Hüseyin TurhanTERÖR BELASINA KARŞI SOMUT ÖNERİLER…
- Bekir CebeciMİLLİ SEFERBERLİK HÜKÜMETİ
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim