• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 14 °C
  • Trabzon : 19 °C

HAFİFE ALMAYIN TEDBİRİ BIRAKMAYIN

27.06.2017 12:18
HAFİFE ALMAYIN TEDBİRİ BIRAKMAYIN
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince insanlarda, ateş, üşüme-titreme, yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanama ile kendini gösteren ve kene ile bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince insanlarda, ateş, üşüme-titreme, yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanama ile kendini gösteren ve kene ile bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı mücadele aralıksız sürdürülüyor.

Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Sezgin Eroğlu başkanlığında kurulan ekipler, köylere kadar giderek vatandaşları bilgilendirmenin yanı sıra kene ısırması, vücutta kene görülmesi halinde neler yapılması konusunda eğitimler veriliyor.

Vatandaşlara kene kartı da dağıtan ekipler, kene kartı ile kenenin nasıl çıkarılacağı konusunda pratik eğitim de veriyorlar.

Ülkemizde İlk Olarak Tokat İlinde Görüldü

Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Sezgin Eroğlu başkanlığındaki sağlık ekibi merkez ilçeye bağlı Mescitli köyünde kene vakalarına karşı eğitim vererek, vatandaşlara kene kartı ile broşür dağıtımı gerçekleştirdiler.

Dr. Eroğlu, burada gazetemize yaptığı açıklamada, KKKA hastalığının ülkemizde ilk Kelkit Havzasındaki illerde görüldüğünü belirterek, “Özellikle Tokat, Çorum, Yozgat, Gümüşhane olmak üzere 23 ili kapsayan bir bölgede yer alan illerdir. Asıl vakalar Kelkit Vadisi içerisinde olan iller. KKKA vakası ülkemizde ilk kez Tokat ilinde oldu. İlimizdeki ilk vaka ise 2004 yılında görüldü. Bu vakalar 2008, 2009, 2010, 2011 yıllarında en yüksek seviyeye ulaşıyor. Daha sonra kene ile yapılan mücadele ile birlikte bu vaka sayılarında azalmalar oldu” dedi.

Eğitimler Etkili Oldu

Kene vakalarında azalmaların en önemli sebebinin konu ile ilgili olarak yapılan eğitimler olduğunu anlatan Eroğlu, şunları söyledi:

“Yapılan eğitimler, halkın bilinçlenmesini sağladı. Kene ısırması sonrası vatandaşların hastanelerimize başvurmasıyla beraber bu vaka sayıları azaldı. Bunun dışında kenenin doğal yaşamındaki kırılmalar da bu vaka sayılarının azalmasının bir sebebi olarak görmekteyiz. Artan popülasyonlar zirveye ulaştıktan sonra zaten düşmesi gerekiyordu, öyle de oldu”

Kene popülasyonunun artmasına en büyük etkenlerin başında büyükbaş hayvan ile tavuk sayısındaki azalmanın da etken olduğunu vurgulayan Dr. Eroğlu, “Bu yönde bir araştırma yapılmamış olsa da yaşananlar bize bu yönü gösteriyor” ifadelerini kullandı.

13 Yılda 15 Kişi Hayatını Kaybetti

Gümüşhane’de 2004 yılından bu yana KKKA hastalığından 15 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydeden Dr. Eroğlu, şöyle devam etti:

“Ancak, her geçen yıl vaka sayılarımız azalmaktadır. En yüksek vaka sayısına 2011 yılında ulaştık. Geçen yıl ise sadece bir kişi KKKA hastalığından hayatını kaybetti. Bu yıl henüz böyle üzücü bir vaka yaşamadık, inşallah da yaşamayız. Belirttiğim gibi vaka sayılarımız her geçen yıl azalmakta, azalmaktaki et büyük etken de yaptığımız eğitimlerdir. Eğitimlerimizi özellikle halka yönelik yapıyoruz. Din adamlarına, muhtarlara yönelik yapıyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak öğretmenlere, öğrencilere yönelik yapıyoruz. Geçen yıl yaklaşık 30 bin kişiye eğitim verildi. Bu yılki eğitim sayımız 16 bine ulaştı. Ancak Mayıs ve Haziran aylarındaki veriler henüz elimize ulaşmadı. Temmuz ayı sonu itibariyle eğitimlerimizi tamamlayacağız. Başta Gümüşhane merkez ilçe olmak üzere tüm ilçelerimize bağlı gitmeyeceğimiz köy kalmayacak.”

Önceliğimiz Nüfusun Fazla Olduğu Yerleşim Alanları

Köylerde verilen eğitimlere özellikle nüfusun fazla olduğu ve kene vakası görülen köyler olduğunu kaydeden Dr. Eroğlu, “Öncelikli mahalle ve köylerimiz var. İlk olarak buralara gidiyoruz. Nüfusun yoğun olduğu yerleşim alanlarını bugüne kadar tamamladık. Bunun dışında kalan diğer köy ve mahallelerimize mutlaka gideceğiz. Bizim ilimizde sonbahar ayları ile büyük illere göç edip yaz aylarında vatandaşlarımızın gelme durumu var. Kalıcı nüfusun duyarlılık seviyesi yükselmiş durumda ama yaz aylarında gelenlerde aynı duyarlılığı göremiyoruz. Çünkü onlar bu olaya uzaklar. Kışı gidip yaz döneminde gelenlerin bilincini artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Hayvanların İlaçlanması

Kenenin özellikle büyükbaş hayvanlarda olması nedeniyle hayvanların ilaçlanmasına önem verdiklerini ifade eden Dr. Eroğlu, şunları kaydetti:

“Bakanlığımız hayvanların ilaçlanması ile ilgili olarak bizlere ilaç geliyor. Geçen yıl 45 bin büyükbaş, 8 bin adet de küçükbaş hayvan ilaçlandı. Bu yıl da aynı işlemler devam ediyor. İlimizde kene vakaları Mart ayının başından Ekim ayının sonuna kadar görülüyor. Onun için eğitimler ve ilaçlamalar bu aylar içerisinde yapılıyor. KKKA hastalığının hayvanlardan bulaşma faktörü de var. Hayvanlarla temas da hastalığı bulaştırıyor. O nedenle hayvanların ilaçlanması da çok önemlidir.”

Bu Yıl 182 Vaka

Vaka Sayılarını da veren Dr. Eroğlu, “Geçen yıl 582 kene ısırma vakası yaşandı, 20 kişide KKKA hastalığı tespit edildi, bir kişi maalesef hayatını kaybetti. Bu yıl ise 182 kene ısırığı vakası oldu, bunlardan 9’u pozitif çıktı. Şükürler olsun henüz bir kaybımız yok. Biri  Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde diğeri KTÜ Farabi Hastanesi’nde olmak üzere iki vatandaşımızın tedavisi sürüyor. İnşallah onlar da en kısa zamanda sağlığına kavuşurlar” açıklamasında bulundu.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim