• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 17 °C
  • Trabzon : 15 °C

GÜNYÜZÜ VE ÜÇTAŞ REFERANDUMU İPTAL EDİLEBİLİR

08.09.2021 12:28
GÜNYÜZÜ VE ÜÇTAŞ REFERANDUMU  İPTAL EDİLEBİLİR
Gümüşhane'ye bağlı Günyüzü ve Üçtaş köyleri, Giresun'un Doğankent ilçesine bağlanmak için referanduma gitti. 4 Eylül'de yapılan referandumda sonuç "Evet" oldu ancak süreçte dikkat çeken gelişmeler yaşandı.

GÜNYÜZÜ VE ÜÇTAŞ REFERANDUMU

İPTAL EDİLEBİLİR

Gümüşhane'ye bağlı Günyüzü ve Üçtaş köyleri, Giresun'un Doğankent ilçesine bağlanmak için referanduma gitti. 4 Eylül'de yapılan referandumda sonuç "Evet" oldu ancak süreçte dikkat çeken gelişmeler yaşandı.

Trabzon’da yayın yapan haber61.net adlı internet sitesinde yer alan habere göre referandum öncesi hayır oyu kullanmak isteyenlerin tehdit edildiği ve cami hoparlöründen "Hayır oyu kullanacaklar, oylamaya gelmesin" çağrısı yapıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Eğer iddialar doğru ise Günyüzü ve Üçtaş köylerinde yapılan referandum iptal edilebilir. İddiaya göre; Oylama sırasında Günyüzü Muhtarı Mustafa Temel'in "Yarın yeni bir sayfa açacağız" notuyla silahlı fotoğraf paylaşması ve cami hoparlöründen yapılan "Hayır oyu kullanacaklar, oylamaya gelmesin" çağrısı büyük tartışma yarattı. İddia edilen silahlı fotoğraf haber61.netde de yayınlandı.

HABER61.NET DE  YAYINLANAN HABER ŞÖYLEDİR

Referandumda Sonuç "Evet" Oldu

1990 yılında dönemin Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun desteğiyle Günyüzü ve Üçtaş köyleri, Giresun'dan alınarak Gümüşhane'ye bağlandı. Üçtaş ve Günyüzü köyü sakinleri, köylerinin Giresun'un Doğankent ilçesine bağlanması için Gümüşhane Valiliği'ne başvuruda bulundu. Gümüşhane Valiliği İl İdare Kurulu tarafından yapılan değerlendirmelerde, 2 köyde 4 Eylül 'de halk oylaması yapılmasına karar verildi.Sabah 09.00'da başlayan ve akşam 17.00'ye kadar süren oy verme işlemi için Günyüzü Köyü'ndeki 2 sandıkta 623, Üçtaş Köyü'nde 2 ayrı noktada kurulan 3 sandıkta ise 650 seçmenin oy kullandı. Sonuç 'evet' oldu.

31 Yıl Sonra Referandum

31 yıl sonra yapılan referandum sırasında Günyüzü Köyü Muhtarı Mustafa Temel'in çift tabanca ile sosyal medyada yayınladığı fotoğraf tartışmalara neden oldu. Giresun'a bağlanmak için kampanya yürüten muhtarın silahlı fotoğrafı "Yarın yeni bir sayfa açacağız" notuyla paylaşıldı.Köyün Dernek Başkanı Bahattin Civelek ise cami hoparlöründen köylülere ilginç bir anons yaptı. Oylama öncesinde Civelek, "Hayır oyu kullanacaklar, oylamaya gelmesin" dedi. Jandarma olayla ilgili tutanak tuttu.

Son Kararı İçişleri Bakanlığı Verecek

Referandumda Günyüzü'nde 272 evet, 196 hayır çıktı. Üçtaş köyünde ise 474 evet, 33 hayır oyu kullanıldı. Bu sonuçların ardından kanun gereği Vali görüşü, İl İdare Kurulu'nun istişari kararı ve İl Genel Meclisi'nin istişari kararıyla birlikte hazırlanacak evrak İçişleri Bakanlığı'na gönderilecek. Yapılacak değerlendirmelerin ardından son kararı İçişleri Bakanlığı verecek.

Muhtar Temel’den Silah Açıklaması

Giresun İHA’nın paylaştığı habere göre Günyüzü Köyü Muhtarı Mustafa Temel, bazı basın organlarında yer alan “Oylama sırasında muhtar silah fotoğrafı paylaştı. silahların gölgesinde referandum yapıldı” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.Köyünde bütün güvenlik tedbirlerinin alınarak yüzde 60 katılımla oy kullanıldığını belirten Günyüzü Köyü Muhtarı Mustafa Temel, söz konusu haberlerin referanduma gölge düşürmek amacıyla yapıldığını belirterek, “ Köyümüzde uzun yılladır Gümüşhane’den Giresun’a bağlanmak için bir istek ve talep vardı. Bunun üzerine gerekli çalışmalar ve müracaatlar yapılarak referanduma gidildi. Referandum sırasında kolluk kuvvetleri her türlü güvenlik önlemlerini alarak bir oylama yapıldı. Referanduma yüzde 60 civarında bir katılım oldu ve evet sonucu çıktı. Bu sonuçların ardından kanun gereği Vali görüşü, İl İdare Kurulu'nun istişari kararı ve İl Genel Meclisi'nin istişari kararıyla birlikte hazırlanacak evrak İçişleri Bakanlığı'na gönderilecek. Yapılacak değerlendirmelerin ardından son kararı İçişleri Bakanlığı verecek. Ancak referanduma gölge düşürmek amacıyla birileri referandum sonrasında kendi aile, dost ortamında çekilmiş bir fotoğrafımızı paylaşarak 'Silahların gölgesinde referandum yapıldı' şeklinde haber servis etmiş. Oysaki bu fotoğraf referandum öncesinde veya referandum esnasında değil, referandumdan sonra çekilmiş bir fotoğraftır. Köyümüzde herkes kendi hür iradesiyle oy kullanmış, kabul eden de etmeyen de bu köyün vatandaşlarıdır ve herkesin düşüncesine kararına saygılıyız” açıklamasında bulundu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim