• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 18 °C
  • Trabzon : 18 °C

GÜNAYDIN'A YARGI TOKADI

09.03.2017 11:42
GÜNAYDIN'A YARGI TOKADI
GÜNAYDIN'A YARGI TOKADI

 

Yaptığımız haberlerden dolayı sürekli rahatsız olan ve basına gazetemizi karalayan açıklamalar gönderen Gümüşhane Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, hazırladığı tekzip metninin gazetemizde yayımlanması için hukuk mücadelesi başlatmıştı. Günaydın’ın başlattığı hukuk mücadelesi, Gümüşhane ve ardından Bayburt Sulh Ceza Hakimliklerinin RED kararları ile aleyhine sonuçlandı. 

25 Ocak 2017 tarihinde rektörlük görevi biten Günaydın, görevi bitmeden önce yaptıkları işlemlerle adından söz ettirmeyi başardı. Günaydın ve ekibinin, görev süresi dolmadan üniversitede yaptıkları haksız işlemleri gazetemiz çok yakından takip etti. Üniversite’de yaptıkları çalışmaların dışında da Günaydın, Gümüşhane Olay Gazetesi’ne karşı boş durmadı.     

NELER YAŞANDI?

3 Ocak 2017’de tüm basına gelen maillerden biri olan bir haber metnini manşetten yayımlayan Olay Gazetesi’ne karşı kin besleyen Günaydın, daha sonra habere yanıt olarak gönderdiği metinde, sorulan sorular yerine Olay Gazetesi’ni karalayacak ifadeler kullanması ve çelişkilerini tüm Gümüşhane kamuoyu okudu. Sorulan sorulara karşılık, konu dışında cevap vererek kamuoyunu aydınlatmak yerine konuyu saptırma amacıyla yayımladıkları haberleri de, kendine yakın bir gazetenin manşetten yayımladığını hep birlikte seyrettik. Bir manşet ile başlayan süreç, sorulan soruların cevaplanması yerine hakaret dolu bir tekzip metninin gazetemizde yayımlatılmaya çalışılmasına kadar sürdü.

“GÜMÜŞHANE’DEN RED CEVABI”

Günaydın, 4 Ocak 2017 tarihinde gazetemizde yayımlanan “Ya Yol Aç Ya Da Yoldan Çekil” manşetli haberimiz üzerine avukatı aracılığıyla gazetemizde tekzip metni yayınlatmak için Gümüşhane Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvuruda bulundu. Başvuruda “Ya yol aç ya da yoldan çekil” haberinde, “Kara Kutu” başlıklı yazıda hiçbir araştırma yapılmadan, “Günaydın Cumhuriyeti” konulu yazıda verilen bilgilerin yanlış, eksik ve maksatlı olduğu, kamuoyunun yanlış bilgilenmemesi ve gerçeği öğrenebilmesi için tekzip yapma gereği duyulduğu ve düzeltme haklarını kullanmak istedikleri belirtildi.

GÜMÜŞHANE SULH CEZA HAKİMLİĞİ KARARI

Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar ise şu şekilde oldu:

“Hakimliğimizce yapılan değerlendirmede, Gümüşhane Olay Gazetesi’nin düzeltilmesi istenen baş sayfasında yer alan haberde cevap ve düzeltme istenebilmesi için ilgili yazının açık bir şekilde gerçek dışı olması gerektiği, ayrıca tekzip metninde hiçbir hiçbir yoruma mahal bırakmadan bilgi içermesi gerektiği gibi yayın organına yönelik sübjektif değerlendirmeler içermemesi gerektiği sarihtir. Bu gerçeklik karşısında haberdeki “Ya yolu aç Ya Da Yoldan Çekil” ve Kara Kutu” başlıklı yazının alt kısmında bulunan “Günaydın Cumhuriyeti” tekzip yazısı ve talepler birlikte değerlendirildiğinde talep edenin talebinin usul ve yasaya aykırı olduğu vicdani kanaatine varıldığından aşağıdaki şekilde reddine karar verilmiştir.

“KARAR”

Talep eden İhsan Günaydın vekili Av. Ebubekir Aydoğdu’nun Gümüşhane Olay Gazetesi’nin 04.01.2017 tarihli sayısının baş sayfasında yer alan “Ya Yol Aç Ya Da Yoldan Çekil” başlıklı yazıda ve “Kara Kutu” başlıklı yazıda ve “Günaydın Cumhuriyeti” konulu yazıda verilen habere ilişkin cevap ve düzeltme talebinin REDDİNE KARAR VERİLMİŞTİR.  

“İKİNCİ RED BAYBURT’TAN”

Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği “RED” kararını yeterli bulmayan Günaydın, Bayburt Sulh Ceza Hakimliği’ne karara itiraz hakkını kullanmak üzere başvuruda bulundu. Bayburt Sulh Ceza Hakimliği, Günaydın’a “Gümüşhane’nin verdiği karar yasaya uygun” diyerek RED kararı verdi.

GÜNAYDIN AKSİNİ İSPATLAYAMADI

Bayburt Sulh Ceza Hakimliği, itiraz dilekçesi ile birlikte Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararı incelediğinde ise şu sonuç ortaya çıktı:

“İtiraza konu haber metni ile cevap metnin incelenmesinde, ilgili haberin gerçek dışı olduğunu kanıtlayacak belge sunulmamış olduğu, sunulan deliller itibari ile haberin gerçek dışı olduğunun ispatlanamadığı, tekzip metninin yorum içermemesi ve yayın organına yönelik sübjektif değerlendirmeler içermemesi gerektiği gözetilerek Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği’nin 2017/155 D.İş sayılı kararının usul ve yasaya uygun olduğu kanaati ile aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.”

“HÜKÜM”

“İtiraz eden Gümüşhane Üniversitesi rektörlüğü vekili Av. Ebubekir Aydoğdu’nun Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği’nin 2017/155 D.İş sayılı kararına yönelik yapmış olduğu itirazın REDDİNE KARAR VERİLMİŞTİR.”

Haber Merkezi

09.03.2017-ana-sayfa.jpg

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim