• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 12 °C

GÜMÜŞHANE’NİN SORUNLARI TBMM’DE TARTIŞILDI

25.03.2021 12:07
GÜMÜŞHANE’NİN SORUNLARI TBMM’DE TARTIŞILDI
Gümüşhaneli hemşerimiz İyi Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ve 20 milletvekili tarafından, Gümüşhane’de yaşanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla 18/3/2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

GÜMÜŞHANE’NİN SORUNLARI TBMM’DE TARTIŞILDI

Gümüşhaneli hemşerimiz İyi Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ve 20 milletvekili tarafından, Gümüşhane’de yaşanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla 18/3/2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiş olan Meclis araştırma önergesi  TBMM’nin 23/3/2021 Salı günkü birleşimde görüşüldü.

Gümüşhane’nin sorunları ile ilgili görüşleri partilerin Gümüşhaneli milletvekilleri açıkladılar.

 İyi Parti’den Gümüşhaneli Samsun Milletvekili  Bedri Yaşar, CHP’den Gümüşhaneli İstanbul  Milletvekili Turan Aydoğan ve AK Parti’den Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş’ın konuşmalarını TBMM tutanlarından olduğu gibi aktarıyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul u 27. Dönem 4. Yasama Yılı 62. Birleşim 23/Mart /2021 Salı Oturum Tutanaklarından

İYİ PARTİ GRUBU ADINA BEDRİ YAŞAR (Samsun)

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Gümüşhane ilimizin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla İYİ Parti Grubumuz adına Türkiye Büyük Millet Meclisine vermiş olduğumuz önerge üzerinde söz almış bulunuyorum. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, Gümüşhane‘nin başta ulaşım olmak üzere turizm, tarım ve hayvancılık, arazi sulama konusundaki sorunları çözüm beklemektedir. Bugün özellikle ulaşımdan başlarsak işe, bildiğiniz gibi, özellikle Tokat vadisini takip eden yolun Trabzon’a ulaştığı kesimde 3-4 noktada sorunlar yaşıyoruz. Bir tanesi, Akıncılar’dan başlayıp Gölova-Şiran arası; burası yaklaşık 30-35 kilometre. Eğer bu yol bir an önce yapılırsa çok ciddi tasarruflarımız olacak.

Yine, bu yolun devamında, Şiran-Torul arasında Tersun Dağı Tüneli var. Bu tünel yapıldığı takdirde -devamında Zigana Tüneli de bitmek üzere- bunlarla beraber biz Avrupa’yı bir noktada Asya’ya bağlamış olacağız. Bu, aynı zamanda Karadeniz Sahil Yolu’nun da bir alternatifi. Hepimiz de biliyoruz ki bugün Karadeniz Sahil Yolu neredeyse trafiğe cevap verecek manzaradan çok uzak. Bu 3 düğümü çözdüğümüz takdirde, bugün, İstanbul’dan kalkan bir arabanın çok rahat Trabzon Limanı’na; oradan, liman üzerinden Avrupa’ya; yine, Gümüşhane-Bayburt-Erzurum-Doğubeyazıt üzerinden de kara yoluyla Asya’ya ulaşma şansı her zaman yüksek.

Bunların paralelinde bir de, tabii, demir yolumuz var. Yüz yıldır Erzincan-Gümüşhane demir yolu maalesef bir türlü istediği sonucu elde edemedi. Seçim çalışmalarında zaman zaman kürsülerden, otobüslerin üzerinden bunun cumhuriyetin 100’üncü yılına yetişeceğine dair beyanatlar verildi ama bunların hiçbiri de gerçekleşmedi. Bu demir yolu da çok önemli. Özellikle Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde madencilik faaliyetleri çok yüksek; buradan elde edilen madenleri en azından demir yolu marifetiyle yine Trabzon Limanı üzerinden Avrupa’ya ve Asya’ya göndermek mümkün olacaktır.

Şimdi, bir duyuyoruz “Projesi yapıldı.”, bir duyuyoruz “İhale edildi.” ama şu an ne aşamada olduğu konusunda hiç kimsenin bir bilgisi yok. Ümit ediyoruz ki… Bugünkü şartlarda, 2023’e, cumhuriyetin 100’üncü yılına yetişmesi mümkün görünmüyor ama biz ümidimizi kaybetmiş değiliz. Gümüşhane bu haberi hepimizden bekliyor.

Tabii, Gümüşhane‘nin bu otoyol ve demir yollarından sonra en önemli gelir kaynaklarından biri de turizm. Belki de bugün Türkiye’nin en fazla yayla sınırlarına sahip olan bir ilimizden bahsediyoruz; işte, Zigana Yaylası, Kadırga Yaylası, Kazıkbeli Yaylası, Erikbeli Yaylası, Taşköprü Yaylası, Güvende Yaylası bunlardan birkaçı. Yani bugün özellikle -bu bölgelerde- pandeminin yoğun olduğu bugünlerde Gümüşhane‘nin yaylalarını hepinize ben tavsiye ediyorum ama maalesef bunların ulaşımlarıyla ilgili zaman zaman sorunlar yaşanıyor; bunlar da ortadan kaldırılırsa en azından yaylalarımız da turizme açılmış olur.

Yine, uzun yıllardan beri bekleyen Süleymaniye Mahallesi -Eski Gümüşhane Mahallesi- var; Süleymaniye Mahallesi’nde kayak tesisleri yapılacak diye bekliyoruz. Oranın da ödeneği ne vaziyette bilmiyorum -milletvekilimiz burada, inşallah o da buraya çıktığı zaman cevap verecektir- oranın da bir an önce yapılması lazım. Oradaki, daha önceden işletilen gümüş madeni ocakları yine belki o günkü şartlara göre dizayn edilerek turizme kazandırılabilir.

Tabii, Gümüşhane‘nin bu kadar güzelliği varken hepimiz onu, bu kürsüden Dipsiz Gölü’yle, definecilerle tanıdık. İşte, o göl tekrar eski hâline getirilmeye çalışıldı ama binlerce yıldır hiç formunu bozmayan göl, bugün maalesef “göl” olmaktan çıktı.

Yine aynı şekilde, tabii, Gümüşhane bir memur şehri. Bugün üniversiteler kapalı olduğu için, üniversite öğrencileri Gümüşhane‘de olmadığı için esnaf her zamankinden daha fazla sıkıntılar yaşıyor. Yani daha çok memurların, askerî garnizonlara dışarıdan gelenlerin ve üniversite öğrencilerinin Gümüşhane‘nin ekonomisine çok ciddi katkıları var; onlar da olmadığı için ciddi sorunlar yaşıyoruz.

Biz şu olsun istiyoruz: Yani Gümüşhane bir model şehir olsun. Onunla ilgili araştırma önergesini buradan hep beraber kabul edeceğinizi ben ümit ediyorum. Niye? Bugün genel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın bir partisine yüzde 75 oy vermiştir, yerel seçimlerde diğer üyesine de yüzde 80 oranında oy vermiştir.

Hem Gümüşhane bir model olur, hep beraber Gümüşhane‘nin sorunlarını burada tartışma fırsatımız olur diyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

CHP GRUBU ADINA TURAN AYDOĞAN (İstanbul)

Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. Zigana’dan Harşit’e, Örümcek Ormanları’ndan Köse, Kelkit’e kadar karıncayı incitmeden, haramda gözü olmadan yaşayan Gümüşhane halkına buradan selam olsun.

İktidar partisine olağanüstü bir oy desteği verip bu kadar ihmalle baş başa bırakılan Gümüşhane halkına bu selamın ötesinde şunu söylüyorum: Merkezî iktidarı biz aldığımız gün en çok sizinle ilgileneceğiz çünkü oy verdiğiniz iktidar sizi ötekileştirmiş hâlde, sizinle ilgilenmiyor, siz pozitif ayrımcılığa uğratılması gereken yerdesiniz bizim açımızdan, en çok sizinle ilgileneceğiz.

Bunun örneklerini sayayım ben buradan: Gümüşhane‘nin birçok köyünde yol ve su sorunu var. En son Günyüzü köyünde su ulaştırma ve depolama işini merkezî idare uzun süredir yapmadığından dolayı Günyüzü köyü halkının imece çalışması, Tirebolu Belediyemizin desteği ve İstanbul Büyükşehir Belediyemizin olağanüstü desteğiyle oranın su sorunu şu anda çözülmüş vaziyette. Her yere değeceğiz, elimiz her yere ulaşacak. Gümüşhane bizden başka hizmetleri de beklesin. Nasıl ki bütün belediyelerine -bir tek belediyesi bize ait olmamakla beraber- İstanbul’dan kalkıp gidip “Ne ihtiyacınız varsa karşılamaya hazırız.” dediğimizde bir partinin genel merkezinden “‘İhtiyacımız yok.’ deyin.” demelerine rağmen elimiz Gümüşhanelilerin elindedir, yüreğimiz Gümüşhanelilerin yüreğindedir.

Soruyorum: Gümüşhane‘nin “Erzincan-Gümüşhane-Trabzon hattı” diye tanımlanan, yetmiş yıldır yılan hikâyesine dönmüş, yirmi yıldır Gümüşhaneliyi sömürdüğünüz tren hattıyla ilgili, demir yoluyla ilgili çıkın, bir açıklama yapın. Yapılacak mıdır, yoksa hattı kaydırılmış mıdır?

Yine, Gümüşhaneli çiftçinin elinde kalmış 600 ton patates, nohut, fasulyeyle ilgili ne yaptınız? Plansız tarım uygulamalarınızın sonucu çiftçi ürettiğiyle baş başa kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, yine yasaların elverdiği ölçüde, tarım kredi kooperatifi olan yerlerden alımlar yaparak Gümüşhanelilere destek olmaya çalışıyor.

Gümüşhaneliler yanınızdayız. Sanmayınız ki bu iktidar sizin oylarınızla inşa ettiği o Külliye’deki camekânın içerisinden sizi görmezden geldiği süre içerisinde, biz sizi unutacağız. Daha çok yanınızda olacağız, daha çok sizinle beraber olacağız.

Kentin içerisinde esnaf sıfırlanmış. Gümüşhane millî gelirden en az pay alan il. Ortalama geçim kaynağı asgari ücretle, işsizlik had safhada, doğrudan ya da dolaylı istihdam yaratacak hiçbir yatırımınız yok. İnsanın biraz yüzü kızarır. Oy deposu hâline getirdiğiniz yerlere sırtınızı dönmeniz bizim açımızdan bir avantaj değildir, biz oyunu aldığınız insanlara hizmet götürmenizi istiyoruz ama götürmediğiniz her hizmetin, merkezî idareye rağmen, yerel yönetimlerimizle beraber, engelleseniz de takipçisi olacağız. Gümüşhane halkının da Gümüşhane gibi yerlerin de yanında olacağız. Hepinize saygılar sunuyorum.

AK PARTİ GRUBU ADINA CİHAN PEKTAŞ (Gümüşhane)

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İYİ Parti grup önerisi üzerine grubum adına söz almış bulunuyorum. Sizleri saygıyla selamlıyorum.

Gümüşhane kamu yatırımlarında nüfus başına en fazla yatırım alan ildir. Toplam 17 milyar lira yatırım yaptık, özellikle tarım ve ulaşım sektörlerinde çok büyük yatırımları hayata geçirdik. Sayın Bedri Yaşar ağabeyimizin de Gümüşhane Milletvekili olduğu dönem de dâhil olmak üzere sadece 2 gölet inşa edilmiş ve toplam 3 bin dekar arazi sulamaya açılmıştı. Bugün itibarıyla 23 baraj ve göleti bitirdik, 21 baraj ve göletimizin inşaatı devam ediyor. Yaklaşık 200 bin dekar araziyi kapalı sistem olarak bitirdik ve sulamaya açtık, 250 bin dekar arazinin ise sulamalarını inşa edeceğiz. Gümüşhane artık barajlar ve göletler şehri olarak anılmaya başlandı. Projelerimiz bittikçe tarımsal hasılamız da artmaktadır. 2002 yılında 138 milyon lira olan tarımsal hasılamız 2019 yılında 1,1 milyar liraya ulaştı, yüzde 700’lük bir artış sağladık. Hedefimiz yıllık tarımsal hasılayı 5 milyar liraya çıkarmak. Gümüşhane‘yi Doğu Karadeniz Bölgesi’nin gıda üretim üssü hâline getireceğiz. 2002 yılında çiftçilerimize verilen tarımsal destek 1 milyon 500 bin lirayken bugün 31 milyon liraya ulaştı.

Gümüşhane’nin en önemli ihtiyaçlarından biri çevre yolu meselesiydi. Tamamı tüneller ve viyadüklerden oluşan 11 kilometre uzunluğundaki yol 2018 yılında hizmete açıldı ve şehrin trafiği rahatladı. 33,7 kilometre tüneli bitirip hizmete açtık. Zigana Tüneli’mizi, inşallah, önümüzdeki yıl hizmete açacağız. Gümüşhane-Bayburt yolundaki Vauk Tüneli ve Gümüşhane-Kelkit arasındaki Pekün Tüneli’mizin inşaatları devam ediyor. Tersun Tüneli’nin proje çalışmaları ise hâlen devam etmektedir. İnşaatlarımız bittiğinde toplam tünel uzunluğumuz 82,5 kilometre olacak, aynı zamanda bir tüneller şehri olacağız. Gümüşhane Bayburt Havalimanı’mızın inşaatının yüzde 81’i tamamlandı, önümüzdeki yıl hizmete girecek. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesinin proje çalışmaları devam ediyor, en son geçtiğimiz günlerde Trabzon’dan Sayın Cumhurbaşkanımız tekrar bunu ilan etti.

Turizm sektörüne yönelik tabiat parkları yaptık. Tomara Şelalesi ve Cam Seyir Terası, Torul Kalesi ve Cam Seyir Terası, Karaca Mağarası, Limni Gölü Tabiat Parkı, Örümcek Ormanları ve Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı’mız 2019 yılında 500 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Süleymaniye Kayak Merkezi’ni yapmak için çalışmalara başladık. Gümüşhane‘mizin turizm potansiyeli oldukça yüksek, inşallah, bir turizm şehri olacağız.

Önergede belirtilen çağrı merkezimiz kapatılmadı, pandemi dolayısıyla evden çalışma sistemine geçildi. 220 personel evden çalışıyor, 70 personel ise fiziki mekânda çalışmalarını sürdürüyor. Pandemi Gümüşhane‘mizdeki esnafımızı da etkiledi. Özellikle üniversitemizde yüz yüze eğitimin olmaması esnafımız için sıkıntı oluşturdu. Sosyal Koruma Kalkanı çerçevesinde her türlü destek esnaflarımıza veriliyor. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Gümüşhane ile ilgili konuşmalar sonrasında yapılan oylamada İYİ Parti grup önerisi kabul edilmedi.

KAYNAK: TBMM TUTANAKLARI

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim