• BIST 10247.75
  • Altın 2393.909
  • Dolar 32.2484
  • Euro 34.6675
  • Gümüşhane : 5 °C
  • Trabzon : 14 °C

GÜMÜŞHANE'DEN GÜNEYDOĞUYA UZANDILAR

15.10.2018 15:41
GÜMÜŞHANE'DEN GÜNEYDOĞUYA UZANDILAR
Gümüşhane Sanat Tiyatrosu, Güneydoğu Anadolu turnesinde çıktı. 7 Ekim Pazar günü çıktıkları turne 11 Ekim Perşembe günü son buldu. Mardin Midyat ve Derik ilçelerinde gösterilerini sergileyen ekip, bölge halkından büyük ilgi gördü.

2014 yılında Gümüşhane’de temelleri atılan şehrin ilk ve tek özel tiyatrosu olan Gümüşhane Sanat Tiyatrosu, 4 yılda Gümüşhane’de pek çok yeniliğe imza attı. Sokak tiyatroları ile halkı toplumsal meselelerde bilinçlendiren GST sergilediği oyunlar ile de Gümüşhane halkına Tiyatro ile bütünleşme fırsatı sunuyor.

Büyük Çalışmalar Yaptılar

Önce insan sloganı ile yola çıkan Gümüşhane Sanat Tiyatrosu,  Şair Evlenmesi, Kamuran’ın Melekleri, Aşkın Anatomisi gibi yetişkin oyunları ve Oburların Dünyası adlı çocuk oyunu ile seyirci karşısına çıktı. Gümüşhane’de yaptığı çalışmalar ile adını hızla duyuran GST aynı zamanda çevre iller başta olmak üzere Türkiye’nin önemli Tiyatro sahnelerini Gümüşhane de ağırlayarak birçok tiyatro gösterisine de ev sahipliği yaptı.

Önce İnsan

Her şeyden önce insan gelir diyerek yola çıktıklarını ifade eden Genel Sanat Yönetmeni Mesut Budak, “Tiyatro insan için vardır. Bizim için asıl gerçek insandır. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun insana ulaşmak onun özündeki gerçeği kavrayabilmek bizlerin ası amacıdır. Bunu yaparken de mesaj vermek, farkına varmayı sağlamak temel derdimiz” diyerek insana olan yaklaşımlarını dile getirdiler.

Güneydoğu Turnesi Özel Bir Turne

Hiçbir maddi beklentisi olmadan bu sanatı yaşattığını söyleyen Budak, “Sanat para ile yapılacak bir gerçeklik değildir. İllaki bir takım ihtiyaçlarımız oluyor. Bunları karşılayacak miktar bize yetiyor zaten. Bizler için önemli olan tiyatrodur. Biz Güneydoğu turnesine çıkarken de bunun farkındalığı ile çıktık. Burada hayatında tiyatro nedir sorusuna sadece kitaptan cevap verebilecek olan çocuklara tiyatro götürüyoruz” sözleriyle turnenin amacına değindi.

İlk Defa Tiyatro İle Tanışanlar Var

Mardin Derik ilçesinde köy okullarını dolanarak buralardaki çocuklar ve vatandaşla buluşan GST Genel Sanat Yönetmeni Budak, “ ilk defa Tiyatroyu görenler var. İlk defa izleme fırsatı bulanlar var. Buralara gelmezseniz bu çocukların umutlarını tüketirsiniz. Bizleri görecekler böyle şeylerin varlığını bilecekler, bilecekler ki yaşama yönelik umutları daha da sıkılaşsın. Yıllarca terörün yıprattığı bu coğrafyada insanların neşeye ihtiyacı var. Bizde onlara Meddah, Hacivat Karagöz, Köy seyirlik oyunu, Aşık ile Maşuk gibi oyunları götürüyoruz. Yetişkinler için yetişkin oyunları sergiliyoruz. Bu hiçbir maddi kıstas ile ölçülemeyecek kadar değerli bir görevdir bizim için. İnsana yapılan yatırım her şeyin ötesindedir” dedi.

İlgi Çok büyük

Derik ilçesinde kendilerine çok büyük bir ilgi alakanın olduğunu söyleyen Budak, “ Eski Torul Kaymakamımız şimdiki Derik Kaymakamı Hakan Kafkas Bey’e teşekkür ederim. Bizleri yalnız bırakmadılar. Sürekli olarak bu tarz etkinlikler ile bölgede olmamızı istediler. Öte yandan bölge halkı da büyük ilgi ve alaka gösterdi” diyerek kendilerine olan ilgiden mutlu olduklarını söyledi.

Her Perşembe Kültür Merkezi Sahnesindeyiz

Gümüşhane sanata doyacak diyen Budak, “Her hafta perşembe günü aynı saat ve aynı yerde sahne alacak olan GST ekibi her ay yeni bir oyun ile seyirciye hitap edecek. Repertuarında gerek yetişkin gerekse çocuk oyunları olan tiyatro, halk için bir fırsat eşitliği yaratarak büyükşehirlerde olduğu gibi ilimizde de tiyatro ile halkın sosyal statüsünde ekstra bir kazanım sağlamayı planlamaktadır. Kurulduğu günden bugüne kadar onlarca tiyatro gösterisi ve 100'ün üstünde seans yapan ekip, bu yıl içinde 8 farklı tiyatro oyunu sahneleyecek” diye konuştu.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim