• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 13 °C

GÜMÜŞHANE’DEKİ KAYAK MERKEZLERİ TANITILACAK

11.09.2013 16:34
GÜMÜŞHANE’DEKİ KAYAK MERKEZLERİ TANITILACAK
Lig Tv’nin Türkiye genelinde kayak merkezleri ile ilgili hazırlanacak belgeselde kullanılmak üzere, Gümüşhane’de bulunan kayak merkezlerinin bulunduğu alanlarda çekimler yaptı.

Kış sporları uzmanı Yıldırım Candan ve ekibi, Gümüşhane’de bulunan kış spor merkezlerinin durumu, olimpiyatlara katılan Milli kayakçı Muzaffer Demirhan ve kayak sporu yapan diğer milli sporcular hakkında Vali Dr. Yusuf Mayda ile röportaj yaptı.

Gümüşhane’nin turizm alanındaki planlamaları, iklimi ve coğrafi yapısı ile güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirten Vali Mayda; Turizm tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de buna bağlı olarak diğer sektörleri de etkileyerek gelişmelerinde öncü rol oynayacak geniş bir sektördür.  Gümüşhane genelinde bulunan dört kayak merkezine binlerce yerli ve yabancı turistin gelmesi için gerekli hukuki ve diğer alt yapı çalışmaları devam etmektedir. Gümüşhane’de özellikle yer şekillerinin ve iklimin şekillendirdiği doğal turizm ögeleri mevcuttur. Bizde bu imkanları olabildiğince yerinde kullanmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda,  İl Merkezinin kuzeyindeki 2000-2300 m. rakımlarında bulunan Zigana Turizm Merkezi bölgenin en önemli kayak tesislerinden birini barındırmaktadır. Yine Zigana dağları üzerinde bulunan Çakırgöl Turizm Merkezi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Erikbeli Turizm Merkezi de Trabzon ve Gümüşhane İllerinin sınırları içerisinde kalmakta olup, değerlendirme aşamasındadır. Gümüşhane İl Merkezindeki Süleymaniye Mahallesi sınırları içerisinde yer alan kış turizminin önemli unsurlarından biri olan Süleymaniye Kış Sporları Merkezi ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Süleymaniye kış sporlarının yapılabileceği spor merkezi olmasının dışında şehrin tarihi kültürel dokusunu bu güne yansıtan eserlerin yer aldığı bir yerleşim yeri olarak önemini korumaktadır.  1891 yılında Gümüşhane sancak merkezi olan Süleymaniye Mahallesi 4970 hane ile yaşamın şekillendiği yerleşim merkezi iken bu gün il merkezine 4 km. mesafede bir mahalledir. Eski Gümüşhane Müslüman, Hıristiyan ve Ermenilerin birlikte yaşadığı hoşgörü yerleşimi olmasının yanı sıra bu üç dinin mensuplarının vatandaşlık ve ortak hayatın oluşturduğu kültürel bir kimlikle yaşamlarını sürdürmüştür. Bu yerleşimde geçmişin izlerini taşıyan camiler, minareler, kiliseler, hanlar, köprüler, hamamlar, medreseler, dükkanlar gibi 63 tarihi eserin yer aldığı kültürel değerler günümüze kadar gelmiştir. Süleymaniye’de Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve IV. Murat’ın padişahlığı döneminde Osmanlı hazinesinin 1/5 İnin karşılayan altın ve gümüş sikkeler basılmıştır. Süleymaniye mahallesi 2003 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca Kentsel ve Doğal Sit alanı ilan edilmiş millet olarak sahip olduğumuz engin hoşgörünün örneklerinin yer aldığı bu bölgedeki tarihi eserlerin restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

Gerek ulaşım kolaylığı, gerekse karlı gün sayısının uzun oluşu kış turizmi yatırımları açısından yatırımcılara cazip imkânlar sunduğuna inandığımız Turizm Merkezlerimiz, Karadeniz’in en ünlü yaylalarına yakınlıkları sebebiyle yazın da kullanılma imkânına sahiptir. Ayrıca, Gümüşhane genelinde 20 adet sit alanı mevcut olup, Merkez İlçede Krom Antik Kenti, Santa Antik Kenti, Kelkit İlçemizde Satala Antik Kenti,  kaleler, camiler, kiliseler ve sivil mimari örnekleri olmak üzere 450’den fazla tescilli tarihi yapı bulunmaktadır.

ŞEHİR OLARAK KAR’I KÂRA NASIL ÇEVİRİRİZİN PLANLAMASINI YAPMAK ZORUNDAYIZ

Akşama kadar soğuğun, karın, kayağın keyfini çıkaracak turizm hedef kitlesine alt yapısı tamamlanmış kayak merkezlerinde hizmet vermek kent ekonomisine katkı sağlayacaktır. Biz şehir olarak kar’ı kâra nasıl çeviririz diyerek çalışmalarımızı planlıyoruz.  Gümüşhane’nin kalkınma stratejisinde turizmin belli bir payı olacak, kış turizmi, karlı ortamlara bağlı bir takım hareketleri kapsadığı için, belli yüksekliğe sahip dağları da, kayak ve diğer yürüyüş, tırmanış gibi dağcılık faaliyetlerinin yapılabilmesine imkân sağlıyor. Kış turizmi, kayak sporuna elverişli eğimli, yüksek ve karlı alanların varlığına bağlı olarak gelişirken ildeki geçmişten gelen kayak kültürünü de göz ardı etmemeliyiz. Gümüşhane’de olimpiyatlara dört kez katılan rahmetli Muzaffer Demirhan ile başlayan kayak kültürü zaman içinde Mümtaz Demirhan ve diğer milli kayakçılarımızla devam ederek, bugün iki yüz doksan yedi lisanslı sporcuya ulaşmıştır. Kayak sporuna gelecekte milli sporcular yetiştirmek için çalışmalara devam edeceğiz. Gümüşhane’de kayağa uygun kaliteli kar varlığı da kış turizmi açısından önemlidir. Karın 4-5 ay gibi uzun bir zaman kayak merkezlerinde kalması, kayak yapabilme süresini artırmakta ve ekonomiye katkı sağlayacak uzun süreli konaklamayı da getirecektir. Kış turizminde değer oluşturma gücü, yaz turizminden daha fazla olduğu söylenmektedir. Bu durum Gümüşhane’de kış sporlarının yapılmasına uygun olan spor alanlarımızı aktif hale getirerek, şehrin genel ekonomik yelpazesinde hak ettiği yeri almasına yönelik planlama ve yatırımları gerçekleştireceğiz.

GÜMÜŞHANE’DE COĞRAFYAYI ETKİLİ KULLANABİLECEK DİĞER TURİZM TÜRÜ KIRSAL TURİZM’DİR

Gümüşhane’de kış turizminin dışında coğrafyayı etkili kullanarak, doğal çevre ve tarımla bütünleşen, ayrıca diğer turizm türleriyle de son derece uyumlu olan turizm türü kırsal turizmdir. Kırsal turizmin başlıca iki kaynağını halk kültürü ve doğa oluşturur. Gümüşhane genelinde yayla turizmi, av turizmi, mağara turizmi, eko turizm, karavan turizmi, dağ bisikleti ve doğa sporları yapılabilecek alanların müsait olması bu turizm türünde ilimizin ayrı bir imkana ve avantaja sahip olduğu görülmektedir. Coğrafyanın bize sağladığı bu avantajlı durumu planladıktan sonra pazarlamasını yapmak il ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır.

Yaşlı turizmi, aile turizmi de denilen kırsal turizm, çoğunlukla orta gelir düzeyinden kişilerin turizmidir. Çeşitli sportif etkinliklerin kırsal alanlarda giderek yaygınlık kazanması, gençlerin dolaylı yollardan bu turizm türüne ilgi duymalarına yol açmaktadır. Kırsal turizmde esas amaç bir köyde, bir çiftlikte, bir dağ evinde insanları konaklatarak, kırsal kültürle tanıştırmak doğal ortamda yaşamasını ve tatilini yapmasını sağlamak turizmimiz açısından avantaj olacaktır. Bu amaçla Yeşildere köyünde restore ettiğimiz köy konağı ve köylerimizde halen kullanılmayan okul ve şahıslara ait evlerin pansiyonculuk için hazırlanması özellikle yaylalardaki ev pansiyonculuğunun yaygınlaştırılması önemlidir.  Yaylalara yakın köylerdeki gerçek köy yaşam tecrübesi konseptindeki pansiyonculuğun arttırılması, kırsal turizmle birlikte eko turizmin geliştirilmesinde de önemli bir unsurdur.

Bu uygulamalar için de ilimizin doğal güzellikleri ile sıcakkanlı, misafirperver Gümüşhane köyleri son derece müsaittir. Valiliğimizin Gümüşhane ilinin gelişme ve kalkınma stratejisi için hedef seçtiği 2T yani Tarım ve Turizm sektörlerinin bir ayağı olan Turizm için önceliğimiz planlama ve yatırımların yönlendirilmesidir. Gümüşhane bu kültür birikimi, dinamik nüfusu, toplumun eğitim düzeyinin yüksekliği, gelişme ve kalkınma bilinci, kapasitesini geliştirme isteği, sürdürülebilir kalkınma ve gelişme potansiyeli kış ve kırsal  turizm  imkanları ve yer altı zenginlikleri ile bu süreci başarı ile tamamlamaya namzettir. Gayretlerimiz sahip olduğumuz potansiyeli harekete geçirmek ve şehrin güzelliklerini bütün yurda ve dünyaya tanıtmak ve böylelikle insanımızın refah seviyesini daha ileriye götürmektir.

 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ESKİ RAMAZANLAR09 Mayıs 2019 Perşembe 12:51
  • MİNİK TEMACILARA EKOLOJİ ANLATILDI18 Ekim 2018 Perşembe 13:55
  • TARİH GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR17 Eylül 2018 Pazartesi 17:24
  • TURİZM'DE BAYRAM BEREKETİ27 Ağustos 2018 Pazartesi 11:28
  • HORONA DOYDULAR24 Temmuz 2018 Salı 10:31
  • GÖRSEL ŞÖLEN İLGİ ÇEKİYOR19 Temmuz 2018 Perşembe 14:20
  • HER ŞEY GELECEK NESİLLER İÇİN19 Temmuz 2018 Perşembe 14:17
  • GEÇMİŞTEN BU GÜNE CEMAATLER17 Temmuz 2018 Salı 19:02
  • KARDEŞLİK BAĞLARINI FUTBOL İLE KURDULAR15 Temmuz 2018 Pazar 15:45
  • SULTAN SOFRASI YENİLENDİ20 Haziran 2018 Çarşamba 11:07
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim