• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Gümüşhane : 11 °C
  • Trabzon : 22 °C

GÜMÜŞHANE’DE İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI YAPILDI

25.01.2016 20:28
GÜMÜŞHANE’DE İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI YAPILDI
Gümüşhane’de 2016 yılının ilk İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Yücel Yavuz başkanlığında yapıldı.

Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Şenol Turan, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları, kurum müdürleri ve kurul üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Yavuz, 2015 yılında kamu kuruluşlarının Gümüşhane’de 3 milyar 103 milyon 646 bin TL proje tutarlı işi bulunduğunu belirterek, kuruluşlar bazında en fazla yatırım harcamasının 380 milyon 372 bin TL ile Karayolları 10.Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Hem Karayolları hem Devlet Su İşleri teşkilatının Gümüşhane’de takdire şayan ve şükranla yad edilecek hizmetler yaptığını kaydeden Vali Yavuz, “DSİ tarafından yürütülen çalışmalarla yüzde 13,5 olan sulanabilir tarım arazilerimiz yüzde 50’ye yükselecek. Böylelikle organik tarım potansiyelimiz artacak. Karayolları teşkilatımızın çalışmaları da aynı şekilde Gümüşhane’ye büyük bir kazanım sağlıyor. Ödenek sorunumuz yok” dedi.

“ZİGANA TÜNELİNDE ŞÜPHEYE MAHAL YOK”
Zigana tüneliyle ilgili bir soruyu cevaplandıran Vali Yavuz, “Cumhurbaşkanımız Gümüşhane’yi ziyaret ettiğinde Zigana tünelinin yapılacağını söylemişti. İhale sürecinden kaynaklı kısa süreli bir ara verme oldu. Şüpheye mahal yok. Mutlaka yapılacak. Biraz gecikti ama çok ta hızlı yapılacak. Bunda da bir hayır varmış. 12 bin 800 metre iken tünelin uzunluğu 14 bin 100 metreye çıktı. Dört gözle bitmesini bekliyoruz. Zigana tüneli hem ilimize hem bölgemize büyük katkı sağlayacak. Yoğun kar yağdığında Zigana’da ulaşımda sorun yaşıyoruz. Tünel yapılınca tüm bunlar sona erecek. Sonuç olarak Zigana tüneli planlandığı şekliyle yapılacak ve hizmete alınacaktır. Tersun Tüneli de yapılacak. Şuanda fayda-maliyet ve proje analizleri yapılıyor” diye konuştu.
Yatırımcı kuruluşların sunumlarını yapmasının ardından toplantıyla ilgili genel bir değerlendirme yapan Vali Yavuz, 2016 yılının çok daha parlak bir yıl olacağına vurgu yaparak doğalgaza yapılan zamla ilgili Milletvekillerinin konuyu TBMM’ye taşıdığını ve İran’ın ambargosunun kalkmasının ardından tarihi İpek yolu güzergahında yer alan Gümüşhane’de ekonominin canlanması noktasında yapılan çalışmalardan bahsetti.

DOĞALGAZ ZAMMI TBMM’DE
Vali Yavuz, Gümüşhane’de doğalgaz faturalarında yüzde 16’lık zamla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “İlimiz genelinde doğalgaz konusunda yapılan bir takım düzenlemeler çerçevesinde tüketilen doğalgaz miktarıyla sunulan doğalgaz miktarı ve bunun arasında doğan fark gibi nedenlerle bu ay özellikle faturalara yansıyan ücret miktarı açısından bayağı bir sıkıntıya yol açtı. Bunu değiştirmek anlamında problemler tabi ki yukarıya iletilmiştir. Siyasi kurumdaki arkadaşlarımız bunu not etmişlerdir. Milletvekilimiz Osman Akgül soru önergesi hazırlayarak Enerji Bakanlığına konuyu intikal ettirmiştir. Gümüşhane genelinde yapılması gereken hususlar bakımından da belli bir yol haritası var. Şu anda kamu kurum ve kuruluşlarından kamu binalarına doğalgaz bağlatılması konusunda girişimlerimiz var. Bunu ben geçen yaz yapmış olduğumuz bir toplantıda tespit ettikten sonra talimatlandırdık ve belli bir çaba içerisine girdi arkadaşlarımız. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz de proje talebi olan kurumlara her türlü desteği veriyor. Kelkit’e geldiğinde de aynı durum orada da olacak. Bir kısım şartlar yerine getirilmesi lazım ki baki sorunlar yaşanmasın. Bu konuda hem AKSA doğalgaz yetkilileri hassas çalışıyorlar hem de kamu kurum amirleri olarak bunu önceliklendirelim.”

GÜMÜŞHANE’NİN YAŞANABİLİR İL SIRALAMASI
TÜİK’in geçtiğimiz hafta açıkladığı verilere göre Gümüşhane’nin en güvenli iller sıralamasında 3’üncü sırada olduğunu hatırlatan Vali Yavuz, bunun bir övünç vesilesi olduğunu belirterek, aynı istatistiklere göre Gümüşhane’nin yaşanabilirlik kriterleri bakımından da 50’inci sırada olduğunu belirterek, “Buradaki kıstasta sosyal ve kültürel altyapı ve buna bağlı diğer kriterler. Biz bütün kamu kurum kuruluşları olarak, STK’lar olarak ve güvenlik kuvvetlerimiz olarak, siyaset kurumu ve vatandaşlarımızın duyarlılığı sayesinde güvenlik kriterlerinde çok iyiyiz ama diğer yaşanabilirlik anlamında sıramız çok da iyi değil. Sağlıktan tutun eğitime, sosyal güvenlik faaliyetlerinden tutun insanların vakitlerini hoşça geçirebilecekleri sosyal ve kültürel donatı alanlarına kadar tüm kriterlere bakıldığında demek ki Gümüşhane’miz ortalamanın biraz daha altında bir seviyede” dedi.

İRAN’IN AMBARGOSUNUN KALKMASI
Vali Yavuz, İran’da yıllardır devam eden ekonomik ambargonun geçtiğimiz hafta bittiğini de belirterek, tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan Gümüşhane’nin İran uluslararası pazarda başlatacağı 110 milyar dolarlık ekonomik sirkülasyondan pay alması için bir dizi çalışma başlattıklarını kaydetti.
Gümüşhane genelinde her ay 100 milyon TL dolayında sıcak paranın döngüsünün olduğunun tespit edildiğini dile getiren Vali Yavuz, “Bunu kişi başına vurduğunuz zaman Gümüşhane’nin ekonomik kriteri ortaya çıkıyor. Gümüşhane’de giren para miktarını artırmak için ticari sistemi çalıştıracağız. Turizm anlamında sektör bazında yapılacak işler, tarım sektöründe yapılacak işler. Zigana Tüneli, Kop Tüneli neden yapılıyor? Yollar neden iyileştiriliyor? Eğer bizi bize bırakırlarsa, dünya haritasıyla oynamazlarsa Karadeniz’de açılım noktasında Gümüşhane en avantajlı il. İran pazarından oluşacak büyük meblağdan Gümüşhane’mize ne kadar düşer? Ekonomik girdi 5 kat artar. Belediye Başkanlarımdan özel ricam, belde ya da ilçe halkının yolu asfaltla da döşesek, suyu çok sağlıklı borularla da iletsek vatandaşımızın cebindeki parayı artıramazsak şayet istediğimiz standarda ulaşabilmiş değiliz manasına gelir. O yüzden ekonomiyi canlandırma bakımından bu fırsatları değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum” dedi.

KARŞIYAKA TABİAT PARKI
Gümüşhane kent merkezinin hemen bitişiğinde bulunan Karşıyaka tabiat parkının bu hafta içinde ihale edileceğini dile getiren Vali Yavuz, “Karşıyaka parkı Gümüşhane’nin nefes alacağı bir yer. Günde bin 500, 2 bin kişiyi teleferikle Karşıyaka Tabiat parkına taşımasını bekliyoruz. Gümüşhane’ye çağ atlatacak bir proje” ifadelerini kullandı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim