• BIST 9547.64
  • Altın 2475.524
  • Dolar 32.4926
  • Euro 34.5777
  • Gümüşhane : 17 °C
  • Trabzon : 15 °C

GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ’DEN SINIR AÇIKLAMASI

15.11.2022 12:18
GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ’DEN SINIR AÇIKLAMASI
Gümüşhane Valiliği, son günlerin tartışmalı konusu olan Gümüşhane-Trabzon sınırıyla ilgili “Gümüşhane ilimize bağlı hiçbir yerleşim yerinin anılan karar ile bağlılığının değiştirilmemiş olduğu bilgisini kamuoyuna saygıyla sunarız” açıklaması yaptı.

GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ’DEN SINIR AÇIKLAMASI

Gümüşhane Valiliği, son günlerin tartışmalı konusu olan Gümüşhane-Trabzon sınırıyla ilgili “Gümüşhane ilimize bağlı hiçbir yerleşim yerinin anılan karar ile bağlılığının değiştirilmemiş olduğu bilgisini kamuoyuna saygıyla sunarız” açıklaması yaptı.

Kürtün ilçesine bağlı Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerinin arazilerinin bir bölümünün Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlanmasının ardından Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) entegrasyonu sırasında yaşanan sorunların ortaya çıkmasıyla bahse konu köylerin muhtarları Ankara’ya gitmiş, konu TBMM’de de CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel tarafından çeşitli iddialarla gündeme getirilmiş ve iddialara konu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman tarafından cevap verilmişti.

Gümüşhane Valiliği de yaşanan bu gelişmelerin ardından süreci baştan sona anlatan bir açıklama yaptı.

Valilikten Yapılan Açıklamada Şöyle Denildi:

 “Gümüşhane ili ve Trabzon ilinin yetkili kurullarınca kabul edilen sınır hattının farklı olması nedeniyle anılan illerin Valiliklerince, Sınır Anlaşmazlığı, Mülki Ayrılma ve Birleşme ile Köy Kurulması ve Kaldırılması Hakkında Yönetmeliğin 47. maddesi uyarınca, Gümüşhane İli Kürtün İlçesi Kırgeriş, Bağlama ve Damlı Köyleri ile Trabzon İli Şalpazarı İlçesi Gökçeköy Mahallesi arası iki il sınır anlaşmazlığı Bakanlığımıza intikal ettirilmiştir.

Bakanlığımızca konuyu yerinde inceleyerek, arazi üzerinde bir sınır hattı belirleyerek teklif etmek üzere 16.02.2021 tarihli ve 2643 sayılı Bakan oluruyla Vali-Mülkiye Başmüfettişlerinden müteşekkil Merkez Komisyonu kurulmuştur. Merkez Komisyonu, bilirkişi teknik raporları ve yapılan incelemeler doğrultusunda iki il sınır hattını sayısallaştırarak Bakanlığımıza sunmuştur.

Bakanlığımıza sunulan çalışmalar doğrultusunda hazırlanan teklif dosyası çerçevesinde 9 Aralık 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile iki il arasındaki sınır tespiti yapılarak sayısallaştırılmış harita değerleri belirlenmiştir. Ancak ilgili Karar ile iki il arasında herhangi bir idari birim bağlılığına ilişkin hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Sınır kararnamesinin Mekânsal Adres Kayıt Sistemine entegrasyonundan sonra, Gümüşhane iline ait bir kısım köy yerleşimlerinin Trabzon’a bağlı göründüğü bilgisinin Bakanlığımızla paylaşılması üzerine yapılan incelemede, sınır kararnamesinde belirlenen sayısallaştırılmış idari sınırların koordinat sisteminin Mekânsal Adres Kayıt Sisteminde kullanılan koordinat sisteminden farklı olmasından kaynaklanan bir hata olduğu fark edilerek Bakanlığımızca derhal gerekli düzeltmeler yapılmıştır.

Bu çerçevede; Gümüşhane ilimize bağlı hiçbir yerleşim yerinin anılan Karar ile bağlılığının değiştirilmemiş olduğu bilgisini kamuoyuna saygıyla sunarız.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim