• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 14 °C

Gümüşhane İçin Yeni Umut LAVANTA ve LAVANTA YAĞI

14.09.2021 12:29
Gümüşhane İçin Yeni Umut  LAVANTA ve LAVANTA YAĞI
Şiran ve Kelkit ilçelerinde lavanta üretiminde hasat dönemiyle birlikte lavanta yağı çıkarılmaya başlandı.

Gümüşhane İçin Yeni Umut

LAVANTA ve LAVANTA YAĞI

Şiran ve Kelkit ilçelerinde lavanta üretiminde hasat dönemiyle birlikte lavanta yağı çıkarılmaya başlandı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2018 yılında DOKAP destekleriyle hayata geçirilen “Gümüşhane İlinde Lavanta Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 100 bin lavanta fidesi Kelkit ve Şiran ilçelerinde 50 dönümlük alanda lavanta bahçeleri oluşturulmuş ve yüzde 100 başarı elde edilmişti. Yine proje kapsamında geçen yıl Şiran ilçesinde 60 dekar alanda yüzde 100 hibeli 72 bin lavanta fidesi dağıtımı yapılarak toplam 110 dönüm alanda modern lavanta bahçeleri oluşturuldu.

Lavanta ve lavanta yağı Gümüşhaneli üreticiler için alternatif gelir kapısı olacak. Hasadı yapılan lavantalar Şiran ilçesinde kurulan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesi ile de çiftçiler yetiştirdikleri lavantalarını işleyip değerlendiriyor.

Gümüşhane’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanlığınca desteklenen '"Gümüşhane İlinde Lavanta Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 110 dekar alanda Lavanta bitkisinin hasadı yapıldı. Hasadı yapılan lavantalar Şiran ilçesinde kurulan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesi ile de çiftçiler yetiştirdikleri lavantalarını işleyip değerlendiriyor.

Gümüşhane’de lavanta yetiştiriciliği denenerek başarılı sonuçlar elde edildi. Son yıllarda bitkisel üretimde ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla Gümüşhane'de yapılan çalışmalar meyvelerini veriyor. Hasadı yapılan lavanta artık gelir kapısı oldu.

Çiftçilerin hasat ettikleri lavantalardan Şiran ilçesinde proje kapsamında kurulan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesinde lavanta yağı ve suyunu çıkardıklarını kaydeden Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, “Lavanta yağı çiftçilere yüksek gelir getirecek, lavanta yağı üretimiyle çiftçilerin gelir seviyesini önemli ölçüde artıracaktır. Bir dönümde 9-11 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olan lavanta yağı kozmetik sanayisinde, sabun ve ilaç sanayisinde kullanılan çok değerli bir tıbbi aromatik bitkidir. Asıl verim 3 ve 4.yılda başlayacak. Lavanta çiçekleri 1 metre boyuna ulaşacaklar. Çalı formunda bir bitkidir. Bir kere dikilir ve 30 yıl boyunca hasat edilmektedir. Lavanta Gümüşhane'nin her ilçesinde rahatlıkla yetişebilecek bir üründür. İl Müdürlüğü olarak amacımız Türkiye coğrafyasında çok kolaylıkla yetişen bu ürünü yaygınlaştırarak, çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmak hem de atıl arazileri milli ekonomiye kazandırarak üretimi artırmaktır. Bir dönüm lavanta tarlasından 6 bin lira gelir elde etmeyi hedeflenmektedir. İlimiz arıcılık yönünden de zengin bir floraya sahiptir. Lavanta çiçeğinin bir dönümünden 20-30 kilogram arasında bal verimi olması arıcılarımız için de lavanta balı yeni gelir kapısı olacaktır. Proje kapsamında lavanta yağı ve bal üretimi yapılarak çiftçilerimizin gelirinin artırılması da hedeflenmektedir. Önümüzdeki yıllarda da Gümüşhane'de alternatif ürün olarak, Lavanta yetiştiriciliğini yaygınlaştırma çalışmaları devam edecektir” şeklinde konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim