• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Gümüşhane : 7 °C
  • Trabzon : 15 °C

GÜMÜŞHANE FUTBOLU TÜRKAV’DA MASAYA YATIRILDI

23.01.2023 12:40
GÜMÜŞHANE FUTBOLU TÜRKAV’DA MASAYA YATIRILDI
Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Gümüşhane Şubesi tarafından Gümüşhane’de faaliyet gösteren futbol paydaşlarının katılımı ile “Gümüşhane’de Futbolun Dünü Bugünü Yarını” konulu söyleşi düzenlendi.

GÜMÜŞHANE FUTBOLU TÜRKAV’DA MASAYA YATIRILDI

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Gümüşhane Şubesi tarafından Gümüşhane’de faaliyet gösteren futbol paydaşlarının katılımı ile “Gümüşhane’de Futbolun Dünü Bugünü Yarını” konulu söyleşi düzenlendi.

Moderatörlüğünü Gümüşkoza İmtiyaz Sahibi Hüseyin Çelik’in yaptığı söyleşiye Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, Kösespor Başkan Yardımcısı ve Kösespor U15 Takımı Antrenörü Veysel Cebel, Futbol Antrenörü Turgut Ataman, Gümüşhane Trabzonspor Futbol Okulu Antrenörü ve Telekom spor oyuncusu Furkan Yılmaz, Beden Eğitimi Öğretmeni Ahmet Aysalı, 15 Şubat Spor Kulübü Başkanı ve Antrenörü Turgut Şekerli, Gümüşhanespor Eski Teknik Direktörü Sezgin Köprülü,  Gümüşhanespor U19 takımı Yardımcı Antrenörü ve Telekom spor oyuncusu İbrahim İbrahimoğlu, eski futbol antrenörü ve futbolcu Çetin Yılmaz, Gümüşhane Gençlik spor Kulüp Antrenörü ve futbol antrenörü Gökhan Bektaş, Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Antrenörü Hasan Hüseyin Boşnak, Beden Eğitimi Öğretmeni Kadir Kara ve Torul Spor yöneticisi Fatih Kalaç katıldı.   

Söyleşinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, “Gümüşhane’de futbolun sorunlarını ve eksikliklerini konuşacağımız bugünde maalesef konunun muhatapları burada değil. Bugün burada olan insanların hepsi sorunların içerisinden gelen insanlar. Konunun muhatapları bugün aramızda değil ama bugün burada konuşulanlardan basın aracılığı ile muhakkak haberdar olacaktır” dedi.

 “Gümüşhane’de Futbolun Karşılığı Yok”

Köprülü’ nün konuşmasının ardından söz alan Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Gümüşhane Şube Başkanı Ercan Küçüköner ise “Gümüşhane’de spora inanılmaz bir emek var ama maalesef karşılığı yok. Bu sorunu kesinlikle bugünü bağlamıyorum. Bu belki de 40-50 yıllık bir mesele. Sizlerinde ortak aklı ile birlikte futbolun dünü bugünü yarını derken; Gümüşhane’de sporu yöneten insanlara ve bu konuda yetkisi olan insanlara, bu işin emekçisi ve beyni olan sizler nasıl bir yol çizersiniz bunu konuşmak istedik. Gümüşhane’de başta futbol olmak üzere bu gruplara nasıl baskı kurarız, Gümüşhane’de futbolu nasıl geliştirebiliriz bunları konuşacağız” diye konuştu.

 “Liglere Katılım Güzel ama Sıkıntılarımız Var”

Gümüşhane’de ki futbol takımlarının son durumu hakkında açıklamalarda bulunan 15 Şubat Spor Kulübü Başkanı ve Antrenörü Turgut Şekerli, “Şuanda Gümüşhane yerelinde U11’den başlamak üzere, U18’e kadar liglerimiz var. İlçelerimiz de hemen hemen bu liglerin çoğuna katılıyor ama bazı yaş gruplarında sıkıntılarımızı var. Hepsi katılmadığı için 3-4 tane takım oluyor. U11 ve U133 takımlarında ise biraz daha yoğunluk var. Bu liglerde 7-8 takıma kadar çıkabiliyoruz. Şuan katılım güzel ama tabii ki de sıkıntılarımız var. Özellikle ilçelerimizde hem maddi anlamda hem futbolcu anlamında sıkıntı var hem de bu liglere kaliteli oyuncu bulma anlamında sıkıntı var.  Gümüşhane’de profesyonel liglerde oynayan Gümüşhanespor ve 1954 Kelkit Belediyespor olmak üzere toplam da iki takımımız var. Bal Liginde oynayan bir tane takımımız var o da; Telekomspor. Amatör de oynayan ise toplamda yedi tane takımımız var” ifadelerini kullandı.

Programın devamında katılımcılar, çalıştayın moderatörlüğünü yapan Gümüşkoza Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüseyin Çelik’in sorusu üzerine “Gümüşhane’de futbolun karşılığı nedir ve Gümüşhane futbolunun eksiklikleri nelerdir” sorusuna cevap verdiler.

 “Sporun Gerekliliğini Önce Aileleri Anlatmak Lazım”

Sorulan soru üzerine Gümüşhane futbolunun eksikliklerinden bahseden Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, “Velilere ve milli eğitim aracılığıyla yöneticilere sorunun temeline inmek lazım. Futbolun sadece bir hobi değil aynı zamanda bir gereklilik olduğunu ilk önce ailelere anlatmak lazım. Veliler futbolu bin angarya olarak görürse onun çocuğundan da verim alamayız. ASKF ile milli eğitim arasında yapılacak özel bir protokol ile belki de bir veli toplantısını futbola çevirerek başlayabiliriz. Aileyi ikna edemezsek kulüplerin temel sorunlarına inmiş olamayız. Aile alt yapıları sahiplenirse kamuoyu da bunun ardından gelecektir diye düşünüyorum” dedi.

 “Futbolun Bir İle Olan Katkılarını Anlatmak Lazım”

Kösespor Başkan Yardımcısı ve Kösespor U15 Takımı Antrenörü Veysel Cebel ise ilçede ki eksiklerin ve sorunların daha çok olduğuna dikkat çekerek, “İlçemizin yöneticilerimizden hiçbir duyarlılık yok. Biz ne yaptıysak onlara futbolu sevdiremedik. İhtiyaç duyduğumuz anlarda maalesef yanımızda olmuyorlar. İlçede ki kısıtlı imkânlarla gençlerimize sporu sevdirmeye çalışıyoruz. Gümüşhane’de spor camiasında tanınmış simaların veya futbolcuların ilçeleri dolaşarak gençlerle buluşmasını ve futbolun bir ilçenin gelişimine olan katkısını veya bir ile sağladığı faydaları anlatsalar çok memnun oluruz. Aileler çocukların derslerini veya hava koşullarını bahane ederek antrenmanlara yollamıyorlar. Gümüşhane’de profesyonel olduk olalı bir tane futbolcu yetiştiremedik. Ben biliyorum ki Gümüşhane’de şuan da birçok çocuğumuzun elinden tutulsa Gümüşhane’ye çok fazla katkıları olacaktır ama maalesef sahiplenilmiyor” ifadelerini kullardı.    Futbol Antrenörü Turgut Ataman ise Gümüşhane’nin futbol alanın da ki sorunlarına yönelerek, “Sporcu zeki olmalıdır. Aptal insan zaten futbol oynayamaz. Bunu çocuğun velisine anlatmak ve beynine sokmak çok önemli… Gençlik Spor İl Müdürlüğü Stadyumun yanına bir tane suni çim yaptı. Akşam stadyuma antrenmana gidiyoruz. 15 Şubat geliyor, gelme diyebilir misin? Diyemezsin. Gençlik spor geliyor, gelme diyebilir misin? Diyemezsin. Özel İdare geliyor, Telekom orada, Gümüşhanespor’un alt yapısı iki grupla beraber orada. Bunların hiçbirisine gelme diyemezsin. Stadyumu altıya bölüyoruz, en büyük sorunlarımızdan bir tanesi budur. Türkiye’nin birçok yerinde arenalar var. Siz arenaların yanına 5-6 tane stadyumu yerleştirmezseniz, o ilin çocuklarını oraya toplamazsanız, beslenmesini, antrenmanını, dinlenmesini iyi yaptırmazsanız o arenada oynaması için sağdan soldan insan getirirsiniz ve o çocukları da Türkiye’den çıkartamazsınız. ASKF üstü kapalı bir tane spor salonu, halı saha veya bir tane daha stadyum yapamaz mı bu şehre. Altı takım bir sahaya giriyor. Siz veli olsanız kışın bu soğukta 15 yaşında ki çocuğu akşam 17.00’da oraya idmana gönderir misiniz? Senin çocuğu bir şeyler sunman lazım. Velilerin önüne bir örnek sunmak lazım… Çocuğu şartlandıracağımız, motive edeceğimiz örnek yok. Önce veli, okul ve stadyum sorununu çözmemiz lazım, sonra sporcu sorununu da çözeriz” dedi.  

 “Tesisleşme de Büyük Bir Sorunumuz Var”

Gümüşhane Trabzonspor Futbol Okulu Antrenörü ve Telekom spor oyuncusu Furkan Yılmaz ise, Gümüşhane’ de ki birinci problemin amatör kulüplerin sayısının azlığı olduğunu söyledi. Yılmaz, “Ben 15 senedir burada futbolla iç içeyim ve ilk defa bu sene sahanın bu kadar dolu olduğunu gördüm. Bu da sahanın yetmemesine sebep oluyor. Takımlar bir saat birbirini beklese çocuklar akşam saat 21.00’da evlerine gidiyor. Gelen şikâyet ediyor, bunu planlayan kimse yok. Sahanın zemininin betondan farkı yok. 11-12 yaşında ki çocuklar o sahada oynamamalı. Eğer çocuk futbolu sevecekse çim sahada antrenmanlarını yapması gerekiyor. Çocuklar o beton zeminde antrenman yapmamalıdır. Tesisleşmede yani fiziki alt yapıda büyük bir sorunumuz var” diye konuştu.

 “Gümüşhane’de Spora Karşı Bir Önyargı Var”

Beden Eğitimi Öğretmeni Ahmet Aysalı ise, şehirde ki insanların spora karşı bir ön yargısı olduğunu söyleyerek, “Gümüşhane’de insanların spora karşı bir inancı kalmadı. Eskiye bakıyorum, profesyonel oynadıkları zaman herkes birbirinden örnek alıp da bir sporla ilgileniyordu. İnsanlar kışın soğuk olduğu zaman futbol maçına gitmese bile gidip voleybol veya hentbol maçını izliyordu. Bugünü geldiğimizde ise bunların hiçbirisinden eser kalmadı. Amatörde oynayan birkaç tane takım var. Sporu bence burada bitirdiler ve Gümüşhane’de velilerde bence bu yüzden spora karşı bir ön yargı oluştu. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün okullara giderek bu konularla ilgili daha detaylı bilgi vermesi gerekiyor ve bunların üzerine bir çalışma yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 “Oyun Bilgisi Olarak Çok Kötü Durumdayız”

Gümüşhanespor Eski Teknik Direktörü Sezgin Köprülü ise şuana kadar dile getirilen tüm sorunlara katıldığını belirterek, özellikle futbol konusunda üniversiteden faydalanılamadığının altını çizdi. Köprülü, “Çocuklarımız yetenek anlamında bu bölgeden çok geride değil. Yetenek anlamında bir sıkıntımız yok fakat çocuklarımızı değerlendirirken bence duygusal bakıyoruz. Eğitim alanında ciddi anlamda sıkıntımız var. Çuvaldızı birazda kendimize batıralım. Tabii ki alt yapıya genç oyuncuya bakılmalı ama bizim çocuklarımız alttan profesyonel takıma geldiğinde nasıl oynayacağını bilemiyor. Biz sporcunun yeterliliğini nasıl anlıyoruz? Günümüz futbolu artık çok farklı işin içine artık matematik girdi. Alan ve zaman artık futbolun içerisinde… Biz oyuncularımızı yeterli seviyeye getiriyor muyuz? Yetenek açısından çok iyiyiz ancak oyun bilgisi olarak maalesef çok kötüyüz. Çocuklar sistemin içerisinde kayboluyor. Oyuncunun saha organizasyonu yok. Biz oyuncuları bu yönde geliştirmeliyiz. Bu detayı atlamamalıyız eğer atlarsak kendimizi kandırırız. Bu işte duygusallığa gerek yok” dedi.

 “Çocuklar Hayatın Zorluğunu Görsün”

Gümüşhanespor U19 takımı Yardımcı Antrenörü ve Telekom spor oyuncusu İbrahim İbrahimoğlu ise, “Alt yaş kategorilerinde en eksik gördüğüm noktalardan bir tanesi şu; tüm hocalarımızın oyuncuları çalıştırdığı yön genellikle hücum saha. Biz alt yapıda çocuklara hiçbir zaman nasıl savunma yapmaları gerektiğini anlatmadık. Oyunun hep hücum yönüne baktık. Oyuncu 15 yaşından itibaren profesyonel şekilde yetiştirilmesi gerekiyor. Çocuk o yaştan sonra kendisini hem profesyonel hissetmeli hem de o yönde çalışmalara katılmadır. Terimleri öğrenmeli ve onlarla birlikte oyunun tüm yönünü sahada işlemelidir. En temel sorunlardan bir tanesi de saha sorunu. Takım sayısı az bu yüzden belki burada ki takımlar Trabzon takımlarına katılıp Trabzon ve Gümüşhane ASFK’ sı ortak bir yol haritası çizmelidir. Önce Gümüşhanespor’un kendi alt yapısını yerleştirecek hem de diğer amatör takımlarla bağlantılı halde olunması gerekiyor. Burada altyapı tesisi kurmadığı ve dışarıdan oyuncu getirmediği sürece diğer şehir takımları ile yarışması pek mümkün değil. Eğer bir tesisleşme olursa hem velinin buraya bakış açısı farklı olacak hem dışarıdan izlediğini yetenekli futbolcuları alıp kulüplerin alt yapısına katarak A takımlara hazır ve maliyetsiz bir şekilde kendi oyuncunu üretip verebileceksin. Veliler çok destekçi değil, bu da önemli bir sorun. Veliler gelip çocukları için izin istiyor. O çocuk bırakın akşam okuldan çıktığında koşa koşa antrenmana gelsin. Antrenmandan çıkıp koşa koşa eve gitsin saat gece ikiye kadar ders çalışsın. Çocuklar hayatın zorluğunu görebilmelidir” diye konuştu.    

“Desteksiz Bir Takım Nasıl Gelişebilir”

Gümüşhanespor içinde gördüğü desteklerin yetersiz olduğunun altını çizen eski futbolcu ve antrenör Çetin Yılmaz, “Daha sonra Gümüşhane sporun alt yapısında antrenörlük yaptım. Antrenörler ve idmanlara gelen çocukların gösterdiği özveriyi Gümüşhane Spor Kulübü yönetimi göstermedi. Belki şimdilerde farklıdır ama benim çalıştığım dönemde böyleydi. Futbolcu çocuklarımızın yemek masraflarına bile destek göremedik zamanında nasıl burada gelişmekten bahsedilebilir bu kadar desteksiz bir takım nasıl gelişebilir?” dedi.

“Gümüşhanespor’a Yapılacak En Büyük İyilik Spor Tesisi Yapılmasıdır” 

Buraya gelince ilk hedefim Gümüşhane’ye gelince bir futbol takımı kurmaktı diyen Gümüşhane Gençlik spor Kulüp Antrenörü ve futbol antrenörü Gökhan Bektaş, “Gümüşhane’de takım sayısı az o yüzden biz de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak dedik ki burada bir futbol takımı kuralım. Yani burada başlarken biz de çok sıkıntı çektik ama Şube Müdürümüz Mücahit Atalay çok destek oldu. Kulübü kurduk tescilini yaptırdık ve alt yapıdan başlayarak bu şehrin futboluna biz de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Futbolun olmazsa olmazı tesis ve bunun başka alternatifi yok. Bunu Trabzon, Bursa yaparken biz neden yapamıyoruz?  Gümüşhane Spor’a yapılacak en büyük iyilik uygun bir yerde üç dört katlı içinde yemekhane, soyunma odası, slayt gösterimi bölümü ve fitness salonunun olduğu bir spor tesis yapılması. Sonra ilçelerden çocuklar buraya gelse tarama yapılsa kötü mü olur? Şu anki eğitim sisteminde Gümüşhane'de José Mourinho olsa A takıma oyuncu çıkaramaz. Çıksa bile sorun yaşar. Sabah 8 akşam 4’e kadar okulda olan çocuğa o saatten sonra bir de 2 saat antrenman yapıyor ne yediği içtiği belli değil. Haftada en az 5 gün üç saat antrenman yapması ve en az 400 maça çıkması lazım ki o oyuncu A takıma çıkabilecek seviyeye gelsin. Bunlar şuan mümkün değil. Gümüşhanespor şu anda en az 5 yıllık bir plan yapmalı ve oyuncunun yetişebileceği bir tesis hazırlamalı” ifadelerini kullandı.

“Önce Kendimizi Geliştirmemiz Lazım”

Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Antrenörü Hasan Hüseyin Boşnak ise, “Biz 10 sene önce de bu konuları konuşuyorduk. Bizim yeterliliğimiz ne kadar?  Bence yetersiziz. Biz kendi insanımızı yüceltmeyiz aşağıya çektiğimiz için onlardan faydalanamıyoruz. Hep eleştiriyoruz. Bence eleştirmeyelim. İyi günde her şey güzel, biz kötü günü konuşalım. Ben Torul’u düzelteyim. Başkaları başka yerleri düzeltsin. Ben bilgimin yettiği kadar bir şeyleri düzeltmeye çalışırım.  Bence kendimizi de geliştirmemiz lazım yoksa bilimsel olarak herkes konuşur” dedi.

“Öğrenciden Önce Veli Seçiyorum”

Beden Eğitimi Öğretmeni Kadir Kara ise okul yönündeki eksiklikleri dile getirerek, “Gümüşhane’de velileri çok iyi bilgilendirmek lazım. Benim çocuğum spor yapsın ama daha sonra ne olacak diye soruyor. Örnek gösterebileceğimiz bir profil yok. Çocukları şehir dışına yarışmalara götürüyorum. Veliler bana bu yarışmalar benim çocuğuma ne katacak ileride meslek olarak yapabilecek mi diye soruyor. Ben öğrenciden önce veli seçiyorum” diye konuştu. 

“Futbolcuyu Motive Eden Tribündür”

Amatör spor kulüplerini ayakta tutabilmemiz için iyi paralar geliyor ama nereye gidiyor? diyerek finanse noktasında yetersizlik ve adaletsizlik olduğunu belirten Futbol Antrenörü Turgut Ataman, “Torul Kadın Voleybol takımı profesyonel ama amatör olarak geçiyor ve bu yüzden amatör ödeneği alıyor. Eğer Gümüşhane’yi tarayıp U14 - U15 grubu için çocukları toplayamazsak ve çevre ilçelerde ki kulüplerin eksiklerini gidermezsek hedeflediğimiz başarıyı elde etmek zor olur. Futbolcuyu motive eden tribündür. Eskiden sadece antrenmanlara bile 200 kişi gelir izlerdi şimdi maçlar da bile tribünler boş. Basından da az destek görüyoruz. Gümüşhane’de kaç tane spor yazarımız var? Kaç gazeteci amatör spor maçlarını takip ediyor? Antrenörlerin emeklerinin karşılığının verilmesi lazım verilmiyor. Gümüşhane’de birçok antrenör bu yüzden işini bıraktı. Eğer karşılığı olsa hocalarımız kendini de oyuncularını da geliştirir ama kimse karşılığı olmadan nereye kadar yıllarca emek verebilir?” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane’nin Fizyolojisine Uygun Sporların Seçilmesi Önemli”

“Bizim temel sıkıntımız materyal sıkıntısı” diyerek sporcu ve spor branşları noktasında seçimlerin Gümüşhane’nin coğrafyasına göre yapılmalı diyen Torul Spor yöneticisi Fatih Kalaç, “Bunun için de iyi bir finansa ihtiyaç var. Finanseyi elinde tutanlar ise direkt başarı odaklı. Üst bakımda başarı isteyebilirsin ama alt yapı için böyle olamaz. Gelişim olmadan başarıyı isteyemeyiz. Gümüşhane’nin fizyolojisine uygun sporların seçilmesi önemli... Gümüşhane’de bireysel sporlar yapılabilir. Ben Torulluyum 13 sene voleybol takımını ligde tuttuk ama bu şehrin fizyolojisine uygun bir spor mudur? Hayır. Bizim şehrimizde zaten sporcu sorunu var bu şehirde voleybol ya da basketbol için 1.90 üstü kaç kişi var? Voleybolu bu şehirde en çok destekleyen benim ama diğer branşlara Gümüşhane’de ket vurmuş bir branştır. Bu şehrin fizyolojisine en uygun olan bireysel sporlardır. Takım oyunlarında ise en uygun branş hentbol ve futboldur” dedi.

Haber: Zeynep KAYA-Deniz TUTCU

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim