• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 20 °C

GÜMÜŞHANE' DE AHİLİK HAFTASI

26.05.2016 16:57
GÜMÜŞHANE' DE AHİLİK HAFTASI
Gümüşhane’de 29.Ahilik Haftası münasebetiyle program düzenlendi, vatandaşlara Ahilik pilavı dağıtıldı.

Belediye Başkanlığı Mehter Takımı eşliğinde Zafer Meydanı, Atatürk Caddesi istikametinde gerçekleştirilen yürüyüşle başlayan etkinlik Atatürk Kültür Merkezinde devam etti.

“Gümüşhane esnaf ve sanatkarı her şeyi hak eden bir konumda”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlanan programda konuşan Vali Yücel Yavuz, Gümüşhane’de esnaf ve sanatkarın, tüccar ve sanayicinin her şeyi hak eden bir konumda olduğunu belirterek,  “Trabzon Büyükşehirden gelen arkadaşlarımız çok güzel bir sunum yaptılar. Ahimiz zaten hepimizin bildiği Halit büyüğümüz. Yakıştı da, kendisini tebrik ediyorum. Kısa ve net bir şekilde ifade ediyorum. Gümüşhane’mizde esnaf ve sanatkarımız, tüccar ve sanayicimiz bunu her şeyiyle hak eden bir konumda. Ancak daha da iyi olması için gayret göstereceğiz.  Bu üstün moralle inşallah önümüzdeki günler çok daha iyi olacağına inanıyoruz. Burada bulunan ticaret odası başkanımız, esnaf odası başkanımız, tüm oda başkanlarımız zaten bu işe gönül vermiş arkadaşlarımız, büyüklerimiz. Hepsi ticareti, sanayiyi, esnaflığını ve sanatkarlığı en iyi bilen arkadaşlarımız. Gümüşhane’miz bu payelerin en iyisini hak ediyor ve bu payede kendilerine tevdi ediliyor” dedi.

“Ahilik güzel ahlak demek”

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay’da, ahiliğin güzel ahlak olduğunu dile getirerek, “Ahilik hepinizin bildiği gibi yiğitlik demek, cömertlik demek, fedakarlık demek, barış ve huzurun temsilcileri demek. Kısaca ahilik güzel ahlak demek. 13. yüzyılda fütüvvetle başlayan esnaf teşkilatları daha sonra Hacı Beştaş Veli’nin tavsiyesiyle Ahi Evran tarafından ahi teşkilatları kurulmuş günümüze kadar gelmiş, Cumhuriyetle beraber ahi teşkilatları da esnaf odaları sanatkarlar odaları ticaret odaları, vakıflar ve sendikalar ismiyle görevlerini devam ettirmeye başlamışlardır” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane’de esnaf ve tüccarımızın hepsi birer ahidir”

Gümüşhane’de yaşayan bütün esnaf ve tüccarın ahi olmayı hak eden insanlar olduğuna vurgu yapan Akçay, “Yetkili kurumlarımızın ahi olarak seçmiş olduğu ilimizin değerli esnaflarından Halil Okur’u ve ailesini de tanırım. Aynı mahallenin çocuğuyuz.  Yıllardır ilimizde esnaflığı hakkıyla yapan,  işini benimseyen, işini seven, işini sevdiği içinde işi de onu seven bir insandır. Kendisini tebrik ediyorum. Ahilik haftalarının bütün illerde kutlanmasına başlandığı zaman Gümüşhane’de ilk ahi olarak seçilen arkadaşımız Ahmet Erkan Kocatürktür. Şu anda kendisi burada yok. Kendisine selam yolluyoruz. Ondan sonra ahi seçilen bütün arkadaşlarımız bunu hakkıyla hak etmiştir.  Bugün Gümüşhane’de esnaf ve tüccarımızın hepsi birer ahidir” şeklinde konuştu.

Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar ise, Ahilik haftasının her yıl geleneksel olarak kutlanmasıyla ahilik kültürünün esnaf ve sanatkarlar ile bunların teşkilatlarında tanıtılması, yaşatılması ve gelecek kuşakları aktarılmasının, meslek hayatında başarı gösteren esnaf ve sanatkarlar ile ahilik kültürüne hizmet etmiş kişi kurum ve kuruluşların ödüllendirilmesinin amaçlanmakta olduğunu söyledi.

“Dağıtan değil toparlayan, yıkan değil yapan”

Yaşar,  toplumların modernleştikçe kıymeti daha iyi anlaşılmaya başlanan ahiliğin insanlığın önüne yeni açılımlar sunan, eskimeyen bir sistem olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:  “Ahi Evran-ı Veli ahiliği şöyle tarif etmektedir. “Ahi her ortamda ve her çağda denge ve düzen tutturan, dağıtan değil toparlayan, yıkan değil yapandır.”  Anadolu toprakları ahilik gibi kendinden sonraki zamanları aydınlatan, etkileyen, biçimlendiren bir hayat üslubunu ortaya çıkarmıştır. Ecdadımız kadınıyla, erkeğiyle yüzyıllardır ahiliği canlı tutup yaşatarak ülkemize ve tüm insanlığa büyük biz hizmette bulunmuştur.  Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli hoca Ahmet Yesevi’den aldığı meşaleyi Anadolu topraklarına taşıyarak dürüstlüğü ve eşitliği şiar edinmiş bir gönül adamıdır. O aynı zamanda çok yönlü bir ilim ve fikir adamıdır. Hayatıyla ve mesleğiyle örnek bir insan, sabrın temsilcisi, çok iyi bir teşkilatçı, ahilerin piri, esnafa ve yeri geldiğinde sade bir debbağdır.”

“Türk Milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir”

Ticari ve toplumsal hayatta, iş ve meslek ahlakında dürüstlüğün, güvenilirliğin, başkasının hak ve hukukuna saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmanın, birlikte hoşgörüyle yaşayabilmenin  ahiliğin temel kuralları olduğuna değinen Yaşar, “Bu kurallara dayanan ahilik teşkilatı yüzyıllarca karşılıklı dayanışma, sevgi, saygı, hoşgörü ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve sanatkar yetiştirmiştir. Ahi teşkilatları çalışma hayatının yanısıra sosyal hayatın gelişmesine de katkı sağlamıştır. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan Türk Milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir. Bu vesile ile ilimizde yılın ahisi seçilen  Halit Okur’u tebrik ediyor, tüm esnaf sanatkar ve tacirlerimizin ahilik haftasını kutluyor, kendilerine bol ve bereketli kazançlar diliyorum. Ayrıca ahilik teşkilatının kuruluşunda ve bu günlere kadar gelmesinde emeği bulunanları rahmet ve şükranla yad ediyorum” açıklamasında bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi tiyatro ekibi tarafından ahilikteki şed kuşatma töreni sahnelendi.

“Gümüşhane esnafı adına aldım”

Gümüşhane’de yılın ahisi seçilen Halit Okur’a şed giydirildikten sonra plaketini Vali Yücel Yavuz takdim etti. Yılın ahisi seçilen Halit Okur,  yaklaşık 40 senedir esnaf olduğunu belirterek, “Kendimi büyülenmiş gibi hissediyorum. Bu kutlu, mutlu günde heyecanlıyım. Ahilik belgesini tüm Gümüşhane esnafı adına aldım bunu” dedi.

Program hafta nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

Programın sonunda ise Fatih Parkında mehter takımı gösterisinin ardından katılımcılara ve vatandaşlara Ahilik pilavı ikram edildi.

Programa Vali Yücel Yavuz, Belediye Başkan Vekili Yusuf Demir, Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (GTSO) İsmail Akçay, Gümüşhane Esnaf ve Sanatkar Odaları Başkanı Ali İsmail Daltaban, kurum müdürleri, oda başkanları, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim