• BIST 8884.22
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • Gümüşhane : 4 °C
  • Trabzon : 9 °C

GÜ’DEN YERLİ ARAÇ

15.08.2018 12:05
GÜ’DEN YERLİ ARAÇ
Gümüşhane Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinden oluşan 13 kişilik ekip, 4 aylık sürede yerli elektrikli otomobil yapmayı başardı.

Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Meslek Yüksek Okulu Mekatronik Programı, Bilgisayar Programcılığı ve Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencileri ile akademisyenlerden oluşan 13 kişilik ekip, 4 ay içerisinde yüzde 95’i yerli, otonom sürüşe sahip elektrikli otomobil tasarlayarak üretimini gerçekleştirdi.

Enerjisini 3 kilovat gücündeki bataryadan alan "TOMARA" adlı elektrikli otomobil, 2 saate şarj oluyor ve saatte maksimum 110 kilometre hıza 180 ile 210 kilometre arasından yol gidiyor.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üniversite olarak 2013 yılından itibaren TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalara hidromobil ve elektromobil olmak üzere 2 kategoride yarışmalara katıldıklarını söyledi.

Gümüşhane Üniversitesi'nin çıtayı sürekli yükselttiğini belirten Rektör Zeybek, "Üniversitemiz 2013 yılından itibaren TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalarda hazırlanan araçlarla dördüncülük, altıncılık, sekizincilik ve jüri özel ödülü kazandı. Bu yıl yapılacak yarışmalara öğrencilerimiz elektrikli ve otonom araçlar olmak üzere iki farklı kategoride üniversitemizi temsil edecekler" dedi.

TOMARA'nın tasarımının ve donanımının üniversite proje ekibi tarafından 4 aylık bir çalışma sonucunda hazırlandığı bilgisini veren Zeybek, proje ekibinin elektrikli otomobili TÜBİTAK'ın verdiği kriterlere uygun olarak hazırladığını anlattı.

Zeybek, alternatifli yakıtlı araçların bilim ve teknoloji dünyasının yoğun mesai harcadığı bir konu olduğuna değinerek, “Bir taraftan dijital çağda yaşıyoruz bir taraftan da fosil yakıtların arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu nedenle alternatifli araçlar bütün bilim ve teknoloji dünyasının yoğun bir mesai harcadığı bir konu haline geldi. Üniversitelerimizde bilginin üste seviyede öğretildiği kurumlar olması sebebiyle bu gelişmelerden ayrı kalması düşünülemez. Projede görev alan ekip arkadaşlarımızı ve öğrencilerimizi kutluyorum. İyi bir eser ortaya koydular. Umarım yarışmalardan iyi bir dereceyle dönerler. Türkiye’deki üniversiteler arasından MYO olarak yarışmaya sadece bizim üniversitemiz katılıyor, daha çok fakülte bazından katılım sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

Maksimum Menzili 210 Kilometre

Öğretim görevlisi Tahir Kalkışım ise elektrikli otomobil TOMARA'nın TÜBİTAK'ın verdiği teknik şartnamede yazan kurallara göre hazırlandığını belirtti.

TOMARA'nın kaportasının karbon fiber kompozitten yapıldığı kaydeden Kalkışım, "Otomobil 3 kw gücünde bir batarya ile çalışıyor. Üzerinde 2.5 kw gücünde bir motor var. Otomobil yarış boyunca hiçbir pil değişimi olmadan tek batarya ile yarışı bitirebilme kapasitesine sahip olması gerekmektedir. Bu yüzden pil büyüklüğü buna göre seçildi. Seçilen pil büyüklüğü ile 2 saatte şarj oluyor ve 180 km 210 km arasından bir sürüş menzilimiz var. Aracımızın maksimumum hızı 110 kilometredir. Aracımız otonom bir sürüşe sahiptir. Bunun için aracın içerisinde direksiyona bağlı mekanik tahrikli step motoru ve frene bağlı servo motoruna sahip” diye konuştu.

Görev Yapma Üzerine Tasarlandı

Aracın sürücüsüz bir şekilde belirlenen görevi yapma üzerine tasarlandığı bilgisini veren Kalkışım, "Gazı otomatik bilgisayardan kontrol edilebilir, hızı sabitlenebilir.  Elektrikli otomobilimiz hem sürücülü hem de sürücüsüz olarak yarışmalara katılıyor. Aracımız sürücüsüz yani otonom bir şekilde belirlenen görevi yapma üzerine tasarlandı. Aracımızın pili 3 liraya doluyor ve yaklaşık 210 kilometre gidebiliyor. Aracımızı 4 aylık bir çalışma süresinde meydana getirdik. 2 ay kalıplaması ve karbon fiber yapımı, 2 ayda şase ve elektronik yazılım sürdü. Yarışmalara her yıl farklı bir araçla katılıyorduk bundan sonrada bu araç üzerinde geliştirmeler yaparak yarışmalara katılacağız" şeklinde konuştu.

Aracın Yüzde 95’i Yerli Üretim

Otomobilin yaklaşık 130 bin liraya mal olduğu ve yüzde 95 yerli olarak yapıldığı bildiren Kalkışım, TOMARA'nın yazılımları, donanımları ve mekaniği dahil her şeyin üniversite yapıldığını kaydetti.

Kalkışım, ürettikleri otomobilin elektrikli ve otonom olmasının Türkiye açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Gümüşhane Üniversitesi olarak biz elektrikli otonom araçların Türkiye’de önemli olacağını halkımızın buna rağbet edeceğini düşünüyoruz.  Şuanda yaygınlaşan elektrikli hibrit arabalar çok yakın bir gelecekte vazgeçilmez unsurlardan bir tanesi olacak. Bizimde bu teknolojide Türkiye olarak yer almamız gerekiyor. Elektrikli ve otonom olması Türkiye açısından önemli. Bu yüzden elektrikli ve alternatif enerjili araçları önemsiyoruz. Biz üniversite olarak buna hangi katkıyı verebiliriz, yazılımsal olarak nasıl bir katkı verebiliriz diye düşünüyoruz. Bunun için bu tür projeleri önemsiyoruz.” 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim