• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 17 °C
  • Trabzon : 15 °C

GTSO'DAN BELGELENDİRME HİZMETİ

30.04.2019 11:42
GTSO'DAN BELGELENDİRME HİZMETİ
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO), Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş (MEYBEM) ortaklığında sürdürülen belgelendirme hizmetlerini 41 meslek dalına çıkardı.

GTSO Başkanı İsmail Akçay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Mesleki Yeterlilik Belgelendirme hizmetleri kapsamında belge alma zorunluluğu bulunan meslekler içerisinde yer alan 41 Meslek dalında belgelendirme hizmeti sunduklarını söyledi.

Akçay, ilgili meslek dallarında çalışan veya işçi çalıştıran işletmelerin ceza ve yaptırımlara maruz kalmaması ve belirtilen süre içerişinde devlet tarafından verilen geri ödeme teşvikinden faydalanabilmesi için Mesleki Yeterlilik Belgelerini alması gerektiğini kaydetti.

Belge Zorunluluğu Getirilen Meslek Dalları Her Geçen Gün Artıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğler kapsamında 117 Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Meslek dalına belge zorunluluğu getirildiğini ve bu meslek dallarının her geçen gün yayınlanan yeni tebliğler ile arttığını hatırlatan Akçay, “Şu an tebliğ kapsamında 117 meslek dalında belge alma zorunluluğu var ve bu meslek dallarında İlgili meslek dalı ile yayınlanan tebliğin yayın tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin bu mesleklerde çalıştırılması yasaklanıyor. İş müfettişlerince yapılan denetimlerde de işverenlere belgesiz her bir çalışan ve her bir ay için 775 TL idari para cezası kesilebiliyor” uyarısında bulundu.

34 Meslek Dalında Devlet Teşviki Olduğu İçin Belge Ücretleri Geri Ödeniyor

Ödenen devlet teşvikleri hakkında da bilgi veren Başkan Akçay, “Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerin belirli bir kısmında devlet teşviki uygulanıyor. Belgelendirme Kuruluşu işçi ve işveren mağdur olmasın diye ilk olarak talepleri topluyor ve müracaat eden adaydan bir teminat alıyor. Yaptığı sınavlar sonucunda başarılı olan adayın teminatını da tekrar iade ediyor. Böylece işçi ve işverende bu belgeyi ücret ödemeden almış oluyor. Bu işçi ve işverenlerimiz için çok önemli bir fırsat. Devletimiz işçi ve işverene belge alma zorunluluğu getiriyor ama mağdur olmasın diye 2019 yılı sonuna kadar 35 meslek dalında teşvik uyguluyor. İşveren ve işçilerimiz bu teşviklerden yararlanma fırsatını kaçırmamalı. Bu teşvikler belge almak isteyenler için çok önemli bir fırsat. Bu teşvik sayesinde işçi cebinden hiçbir ücret ödemeden belge sahibi olacak işveren ise çalıştırdığı işçisini belgeli çalıştırdığı için yasal bir güvence içinde rahatça işini yapacak” dedi.

Sınavlar Yetkili Kuruluş Tarafından Yapılıyor Ve Değerlendiriliyor

Sınav süreci ve şimdiye kadar Gümüşhane’de yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Akçay, şunları söyledi: “Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2016 yılından itibaren işbirlikçi kuruluşumuz (MEYBEM) Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. tarafından şehrimizde tehlikeli ve çok tehlikeli meslek dallarında faaliyet gösteren çalışanlarımıza Mesleki Yeterlilik Belgesi hizmeti sunuyoruz. Günümüze kadar topladığımız talepler doğrultusunda 5 farklı meslek grubunda toplam 43 kişiyi MEYBEM ortaklığı ile belge sahibi yaptık. Önümüzdeki ay içinde de yine 81 kişiye belgelendirmek için ilgili sınavları gerçekleştireceğiz. Şehrimizde sınav yapma imkanı olmayan meslek gruplarında ise müracaat yapanların en yakın sınav merkezlerinden hizmet almasını sağlıyoruz.”

Keşke Dememek İçin Zamanında İlgili Mesleki Yeterlilik Belgelerinizi Alın

Sürekli olarak basın yayın organları aracılığıyla ve ilgili duyurularla vatandaşları ve işverenleri ilgili tebliğler ve yapılacak sınavlar hakkında bilgilendirdiklerini dile getiren Akçay, “Ancak yerleşmiş toplumsal algıları değiştirmek çok zor. Çoğu işçi ve işveren cezai yaptırıma maruz kalana kadar veya bir iş kazası durumuyla karşılaşana kadar bu bilgilendirmelere kulak asmıyor. Başına bir olay geldiğinde ise bu seferde ya duymuştum ama başıma gelmez diye kulak asmamıştım keşke zamanında önlemimizi alsaydık gerekli belgelerimiz tam olsaydı diye hayıflanıyor. İş hayatınızda ve işletmelerinizde karşılaşabileceğiniz riskleri en aza indirebilmek ve keşke dememek için geç kalmadan Mesleki Yeterlilik Belgelerinizi alın” diye konuştu.

Belge Hizmeti İçin İstediğiniz Zaman Odamızdan Bilgi Alabilirsiniz

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak Mesleki Yeterlilik Belgesi ve yayınlanan tebliğler hakkında bilgi almak isteyen işçi ve işverenleri bilgilendirmeye ve yardımcı olmaya her zaman hazır olduklarını belirten Başkan Akçay, “İşçi ve işverenlerimiz hangi meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi Hizmeti almak istiyor ise bu konuda odamıza başvurabilir ve ilgili personelimizden bilgi ve hizmet alabilir. Eğer kendileri gelemiyor ise talepleri doğrultusunda bizler de kendi işyerlerinde onları ziyaret ederek kendilerini bilgilendirmeye ve hizmet sunmaya hazırız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim