• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Gümüşhane : 12 °C
  • Trabzon : 15 °C

GEZELİM, GÖRELİM AMA KİRLETMEYELİM

26.07.2015 15:26
GEZELİM, GÖRELİM AMA KİRLETMEYELİM
Türkiye’de doğa güzellikler denilince ilk akla gelen bölgelerin başında Karadeniz Bölgesi gelmektedir.

Hırçın denizinin yanı sıra sahip olduğu yeşil örtüyle Karadeniz, vazgeçilmezler arasındaki yerini korumaktadır. Karadeniz Bölgesi içerisinde yer alan Gümüşhane ili denize kıyısı olmamasına rağmen, yaylaları, şelaleleri ve gölleriyle Karadeniz’in incisi durumundadır. Gümüşhane’nin doğal güzelliklerinin başında Artabel Gölleri, Tomara Şelalesi, Limni Gölü, Çağlayandibi Şelalesi ve Örümcek Ormanları gelmektedir.

Artabel, heyecan veriyor

Artabel Gölleri, Doğu Karadeniz'in Kaçkar'dan sonraki ikinci en yüksek noktasında, Gümüşhane ili sınırları içerisindedir. 3 bin 331 metrelik Abdalmusa Tepesi’nin de yer aldığı Gavur Dağları üzerindeki Artabel Gölleri Tabiat Parkı doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini heyecanlandırıyor. Üç farklı vadiden oluşan Artabel, bu üç vadi boyunca birbirinden farklı üç rota çizmektedir. Bu üç rotadan biri olan Gülaçar Vadisi rotası, diğerlerinden apayrı bir doğal güzelliğe sahiptir. Rota boyunca yalçın ve dik dorukların, ana dere ve yan derelerin görüntüsü gezenlere eşlik ediyor. Burada yükseklik arttıkça yer yer düzlüklerden oluşan çayırlara ulaşılıyor. Coğrafyada ilerledikçe toprak yapısı, eğim ve rutubete göre farklı bitki türleri kendini göstermektedir.

Dağın ortasından çıkan Tomara Şelalesi

Tomara Şelalesi ve çevresinin zengin flora ile oluşturduğu uyumlu peyzajı görülmeye değer güzelliktedir. Dar ve derin bir vadinin içinden akmaya devam eden Tomara şelalesinde kış aylarında oldukça yoğun su akışı olmakla birlikte kurak geçen yaz aylarında kısmen azalır ancak suyu tamamen kesilmemektedir. Şelalenin çevresi dik yamaçlardan oluşmasına karşın çevre halkı ile yerli ve yabancı turistler tarafından piknik alanı olarak da kullanılmaktadır.

Zirvedeki klima

Gümüşhane'nin önemli turizm alanlarından biri haline gelen Limni Gölü için Çevre ve Orman Bakanlığı Gümüşhane Doğa Korumu ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından rehabilitasyonu yapılmış. Bu proje kapsamında gölün ulaşım sorunu öncelikli olarak ele alınmış, parka gelecek olanlar için sosyal tesislerin inşaatı gerçekleştirilerek kamelyalar, kır evleri ve çocuk oyun parkı kurulmuştur.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü Emel Mazlum, zengin doğal güzelliklere sahip olan Gümüşhane’de başta Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, Limni Gölü Tabiat Parkı yapılan gelişim projeleri ile il turizmine kazandırıldığını, Gümüşhane kent merkezindeki Karşıyaka Mesire alanı ile Kürtün Örümcek Ormanları içerisinde bulunan Çağlayandibi Şelalesi’nin de tabiat doğal parkı ilan edildiğini söyledi.

(iç sahife)

Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü Emel Mazlum, gazetemize yaptığı açıklamada, 1998 yılında 5859 hektarlık bir alanın tabiat parkı olarak ilan edildiğini belirterek, “Artabel Tabiat Parkında 18 adet buzul göl bulunmaktadır. Bölge hayvan ve kuş türleri açısından çok zengin. Doğal bir güzellik olan ve eşsiz bir güzelliğe sahip olan Artbel Gölleri Tabiat Parkı, gelecek nesillere de bırakılması ve halkın faydalanabilmesi için itinalı bir şekilde korunmaktadır. Çevresinde yer alan dere ve çok sayıdaki yan derenin oluşturduğu hareketli doğal hatlar, yükseldikçe farklı açılar kazanan dağ manzaraları Artabel'i eşi zor bulunur bir yer haline getiriyor” dedi

Flora ve fauna zenginliği

“ 5 bin 859 hektar büyüklüğündeki Artabel Gölleri Tabiat Parkı jeolojik ve jeomorfolojik kaynak değerleri, flora, fauna zenginliği ve peyzaj değerleri açısından önem taşıyor. İçerisinde 141 bitki, 30 memeli hayvan ve 88 kuş türü ile algılama üstünlüğü oluşturan 13 peyzaj değeri Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda yer alan kaynak değerleri olarak ortaya konuldu. Bu coğrafyayı ilginç kılan bir diğer özellik de Gavur Dağları'nın üzerinde buzul aşındırmasının delili olan sürgüler, hörgüç kayalar, tekne vadiler bulunuyor.  Artabel, sahip olduğu 20 buzul gölüyle öne çıkıyor. Üstelik bunlar hiç kirlenmemiş, doğallığı bozulmamış göller, ormanlar, dereler, büyüklü küçüklü şelaleler, yalçın tepeler, zirveleri karlı dağlar, mevsimlere göre farklı renkler sunan bitkiler ve gökkuşakları ziyaret edenleri büyülüyor. Artabel Gölleri Tabiat Parkı, yükseklerde yalnızlığını ve güzelliğini yaşamaya devam ederken ziyaretçilerine eşsiz bir doğal ziyafet sunmak için bekliyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar olarak bu alana bir adet kontrol binası ile yürüme parkurlarında düzenlene yapacağız.”

Tomara Şelalesi

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Emel Mazlum, Tomara Şelalesi'nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde koruma alanı olduğunu belirterek, "Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, 7 hektar alana sahip, aynı zamanda da sit alanı" dedi.

Gelişim planı tamamlandı

Gümüşhane'nin Karaca Mağarası'ndan sonra en önemli doğal güzelliği olan Tomara Şelalesi'nin gelişim planında öngörülen tesislerin tamamlandığını dile getiren Mazlum, şunları söyledi: "Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Tomara Şelalesi'ne doğaya uygun çevre düzenlenmesi, mesire alanı, yürüyüş parkuru ve kameriyeler yapılması için 300 bin lira ödenek tahsis edildi. Hazırlanan gelişim planına uygun olarak 16 kameriye, 2 ağaç köprü, piknik üniteleri, çeşmeler, bulaşık yıkama kabinleri, manzara seyir terasları, yağmur barınakları ve mevcut yürüme parkuruna alternatif yeni parkurlar yapıldı. Tüm bunlar yapılırken doğal yapıya uygun malzemeler kullanıldı. Şelalenin çevresi, ziyaretçilerimizin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek şekilde kullanılabilir duruma getirildi, ziyaretçileri bekliyoruz."

Mazlum, kış ayları ve bahar yağmurları dolayısıyla şelalenin bir bölümünde taş düşmeleri yaşandığının tespit edildiğini kaydederek, "Taş düşmeleri, yürüme parkuru ve tesise de zarar veriyor. Bu bölüme tel kafes yapmayı planlıyorduk. Ancak, gerek maliyet yüksekliği gerekse yapımındaki güçlük nedeniyle bu yürüme parkurunu kapattık. Ancak, şelaleye ulaşmada sol kısımdaki yürüme parkurunu daha da geliştirerek iyi bir düzeye getireceğiz”

 Limni Gölü

Mazlum, Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan Limni Gölü Tabiat Parkı'nın, Türkiye’nin örnek tabiat parklarından birisi olduğunu belirterek bölgedeki konaklama sorununu kır evleriyle çözdüklerini söyledi.

Mazlum, 2013 yılında 34 hektar olan alanının 72 hektara çıkarılarak buradaki kaynak değerlerin devamı niteliğindeki alanların tabiat parkı içerisine dahil edildiğini belirterek, “Hem korunan alanlarımız büyüdü hem de bu bölgenin daha fazla yatırım alabilmesi, daha nitelikli alanların ilimize kazandırılması bakımından önemli bir gelişme. Limni Gölü ilimizin en önemli kaynak değerlerinden birisidir” dedi.

Konaklama için kır evleri

Tesislerin Doğu Karadeniz Bölgesi’ne örnek olmasını istediklerini kaydeden Mazlum, “DOKAP Eylem Planı çerçevesinde belirli noktaların turizme kazandırılması ve turistlerin sadece gelip geçmesini değil konaklayıp bu bölgenin insanlarına katkı sağlamasını ve aynı zamanda bölgemizde daha uzun süre kalmalarını sağlamak maksatlı kır evleri ihalesini 2013 yılı içerisinde yaptık. 10 adet kır evi ve 1 adet ziyaretçi merkezini bu bölgeye kurduk. İhalesini yaptık. Aynı zamanda Limni Gölü Tabiat Parkımızın gelişme planında öngörülen kır lokantasını da yeniledik.. Limni Gölü Tabiat Parkı, artık bundan sonra Türkiye’nin örnek tabiat parklarından birisi olacak. Aynı zamanda konaklama tesisleriyle içindeki kaynak değerlerinin hep beraber korunacağı, korunurken de turizme hizmet edecek bir yapıya kavuşacaktır” ifadelerini kullandı.

Kır evlerinin yanı sıra Limni Gölü Tabiat Parkı'nda gölün çevresinde de bir alan düzenlemesine giriştiklerini, otoparkı düzenleyeceklerini, kır evlerinin arasına aydınlatma ve yürüyüş yollarını yapacaklarını belirten Mazlum, Limni Gölü Tabiat Parkı'nın tüm bu çalışmalardan sonra modern, doğayı insanların tahrip etmeyeceği, yürüyüş parkurlarının belli olduğu, günübirlik alanlarla konaklama alanlarının birbirinden ayrıldığı bir yapıya da kavuşacağını da sözlerine ekledi.

Çağlayandibi Şelalesi

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mazlum, Örümcek Ormanlarında bulunan Çağlayandibi Şelalesinin de tabiat parkı olarak ilan edildiğini belirterek, çalışmalara hız verildiğini söyledi.

Gümüşhane'de, Avrupa ve Türkiye'nin en yüksek ladin ve köknar ağaçlarını barındıran Örümcek Ormanları'ndaki Çağlayandibi Şelalesi’nin ilin turizmi açısından büyük bir önem taşıdığını ifade eden Mazlum, "Bu ilimiz turizmi açısından önemli gelişmedir. Şiran ilçemizdeki Tomara Şelalesi, Zigana Dağı'ndaki Limni Gölü ve Torul ilçesindeki Artabel'den sonra Çağlayandibi Şelalesi dördüncü tabiat parkımız oldu. Bu şelalemiz için gelişim planı hazırlandı. Çevre ve peyzaj çalışmaları başladı.”

Doğal güzellik bozulmayacak

"Şelaleyi görmek isteyen yerli ve yabancı turistler, 150 metrelik kayalık ve zorlu yolu yürümek zorunda kalıyor. Zaman zaman düşme gibi olumsuzluklar yaşanıyor. Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve şelaleye daha rahat ulaşmak için doğal güzelliği bozmadan öncelikle ahşap yürüme yol yapılacak. Hem Örümcek Ormanları hem de Çağlayandibi Şelalesi, doğaseverlerin hizmetine en sağlıklı şekilde sunulacak."

Karşıyaka Tabiat Parkı

Gümüşhane kent merkezinde bulunan Karşıyaka Mahallesi’ndeki mesire alanının da Tabiat Parkı olarak ikan edildiğini anlatan Mazlum, “Karşıyaka’yla ilgili bir sunum yapıldı. Gelişme planı ve peyzaj projesi devam ediyor. Alanı 84 hektar. Gelişim planıyla ikisi aynı anda devam ediyor. Buraya Gümüşhane mimarisi dikkate alınarak 23 kır evi, kontrol giriş binası, idari ziyaretçi merkezi, kır lokantası, müze, mescit, satış büfesi, 8 adet yöresel ürün satış birimi, 2 çocuk oyun alanı, 3 seyir terası, 15 kamelya, 100 piknik masası, 20 çeşme, mini basketbol sahası, mini halı sahası, paintboll alanı, otopark, doğal taş kaplı yürüyüş ve yol güzergahları yapılacak” dedi.

“Gezelim, görelim ama kirletmeyelim”

Artabel Gölleri, Tomara Şelalesi, Limni Gölü gibi doğal güzellikleri görmek için bilhassa yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turistin geldiğini, yerel halkın da piknik yapmak için kullandığını dile getiren Mazlum, “Bu doğal güzelliklerimizin kirletilmemesi her şeyin üstünde gelmektedir. Müdürlük olarak daha kolay ziyaret edilmesi, dinlenilmesi ve her türlü izletin sağlanması için çeşitli imkanlar sunuyoruz. Bizler bu imkanları sunarken ziyarete gelenlerin ve piknik alanı olarak kullanan vatandaşlardan tek isteğimiz çevrenin temiz tutulmasıdır. Bütün tabiat çöp konteynırları ve çöp kuruları bulunmaktadır. Çöplerin dönüşte toplanılması daha sonra gelecek ziyaretçilerin temiz bir çevre ile karşılaşmasını sağlayacaktır. O nedenle, gezelim, görelim ama kirletmeyelim” şeklinde konuştu. İbrahim Özdemir-Figen Tok

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yöresel Çantalar Da Tarih Oluyor07 Ekim 2020 Çarşamba 10:54
  • Tarihi Köy Odalarına Yürüdüler06 Ekim 2020 Salı 11:09
  • Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı24 Eylül 2020 Perşembe 11:20
  • DÜĞÜNE DAVET İÇİN ÜRETİLİRDİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:44
  • Kamu Şoförlerine Trafik Eğitimi22 Ocak 2020 Çarşamba 14:43
  • Balık Üretimiyle Ekonomiye Katkı22 Ocak 2020 Çarşamba 14:39
  • YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN14 Mart 2019 Perşembe 11:43
  • DOĞADA KARAVANLI YAŞAM07 Şubat 2019 Perşembe 11:39
  • KÜÇÜK YAŞAM BECERİLERİ10 Ocak 2019 Perşembe 12:55
  • BU MANTAR BAŞKA MANTAR19 Haziran 2018 Salı 14:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim