• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 21 °C

Geleceğin İnşaat Teknikerleri Diyafram Duvarı İnceledi

22.01.2020 16:17
Geleceğin İnşaat Teknikerleri Diyafram Duvarı İnceledi
Gümüşhane Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü öğrencileri Gümüşhane Yeni Devlet Hastanesi heyelan önleme projesi inşaatına inceleme ve bilgi edinme gezisi yaptı.

Gümüşhane Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü öğrencileri Gümüşhane Yeni Devlet Hastanesi heyelan önleme projesi inşaatına inceleme ve bilgi edinme gezisi yaptı.

Gümüşhane’de yapımı 2015 yılında tamamlanan ancak çeşitli sorunlar nedeniyle hizmete açılamayan 200 yataklı yeni devlet hastanesindeki heyelan önleme projesi hakkında bilgi edinen ve incelemelerde bulunan öğrenciler Proje Yönetim Ofisi Müdürü Mesut Murat Mut’un hazırladığı sunum ile projede gelinen aşamaları yerinde gördü. Çalışmaların devam ettiği şantiye alanını gezen öğrenciler proje çalışanlarına heyelan önleme projesi ile ilgili merak ettikleri soruları yöneltti.

Hastanenin çevresinde yerin altına yer yer 15 katlı bina yüksekliğinde diyafram duvar çalışmasıyla ilgili düzenlenen teknik gezide öğrencilere proje ve şantiye hakkında teknik bilgi veren Proje Müdürü Mesut Murat Mut, gün sonunda öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Alandan boşaltılan 450 bin metreküp hafriyatın ardından kayma oranlarının çok daha düşük seviyelere indiğini ve hareketin azaldığını tespit ettiklerini kaydeden Mut, heyelan önleme projesinin iki etaplı iş olduğunu hatırlatarak, “Önce heyelan kaldırma işimiz vardı. Hastanenin arkasındaki alanda 450 bin metre küp yük hafifletme işlemi yaptık. Bu çalışmayla biz binaya bir anestezi uyguladık ve binanın kaymasını şuanlık önledik. İkinci aşama olan diyafram duvar imalatımıza da başladık. Bu duvarlar yerin 37 metre ile 52 metre derinliğine iniyoruz. Yerin altına delgi kuyusu açıp içerisine demirimizi bırakıyor ve ardından betonu döküyoruz. Böylelikle bu bölgede sağlam bir yapı oluşturacağız. Bölgede 380 metre civarında 166 tane panelimiz var. Bir sıkıntı yaşamazsak günde bir delgiyle devam ederek 2020’nin Şubat ayı içerisinde imalatı bitirmek istiyoruz” diye konuştu.

Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü öğretim görevlisi Yüksek İnşaat Mühendisi Halil İbrahim Karahanoğlu, “Öğrencilerimizle Gümüşhane yeni devlet hastanesi heyelan önleme projesi şantiye alanına teknik bir gezi düzenledik. Ziyaretin öğrencilerin ufkunun genişlemesi açısından çok önemli buluyoruz. Uygulanan projenin genel özellikleri ile yapım aşamasında uygulanan teknikler ve ekipmanlar açısından önemli bir yere sahiptir. Öğrencilerimizin, bilgi ve birikimini arttırmak için, büyük bir organizasyon olan heyelan önleme projesini ziyaret edip işleyiş, planlama, organizasyon ve mühendislik açısından tecrübe edinmeleri için buradayız. Böyle büyük bir proje şehrimizde yapılıyorken, bundan kendi adımıza kazanımlar elde etmek için bu ziyareti gerçekleştirdik” dedi.

Karahanoğlu, TOKİ tarafından yaptırılan 200 yatak kapasiteli yeni devlet hastanesinin heyelan tehlikesi olduğu düşüncesiyle hizmete açılamadığını hatırlatarak, “Bu bağlamda yaptırılan proje neticesinde yapı arkasında yük hafifletme ve diyafram duvar yapılıyor. Bu bölgedeki heyelan hareketinin yavaşladığını düşünüyoruz. Projeyi hazırlayan firmada kazı yapıldıktan sonra belli oranda kaymanın azalacağını öngörmüştü. Şuanda bizim görüşümüz de bunun böyle olduğu yönünde. Bundan daha önemli olan diyafram duvarlar yapıldıktan sonra hastane hizmete açılsa bile hastanenin yol güzergahındaki teknik sıkıntıların devam ettiğini gözlemledik. Hastanenin yol güzergahında bulunan diyafram duvar ile yolun yarma şevi arasında kalan kısımda yeraltı ve yerüstü sularının zeminle etkileşimde bulunmaması için yeraltı ve yerüstü drenaj sistemlerinin mutlak suretle yapılması gerekmektedir. Yol kenarı ile diyafram duvar arasında kalan kısımların kaymaması ve heyelana neden olmaması için o bölgeye, yolun üst tarafına yarma şevi tarafına diyafram duvar yapılması gerekmektedir. Ayrıca 450 bin metre küp hafriyatın alındığı hastanenin arka kısmının peyzaj tasarımı ve çevre düzenlemesinin yapılması ve uygun bir aydınlatma sistemiyle aydınlatılması gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim