• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 25 °C
  • Trabzon : 23 °C

FIKRA GİBİ AYDINLATMA

30.07.2017 13:44
FIKRA GİBİ AYDINLATMA
Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu birbirine bağlayan Trabzon-İran transit karayolundaki Zigana Tüneli iki taraftan aydınlatılıyor.

Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu birbirine bağlayan Trabzon-İran transit karayolundaki Zigana Tüneli'nin Gümüşhane tarafında kalan bölümü Gümüşhane Çoruh EDAŞ, Trabzon tarafında kalan diğer yarısı ise Trabzon Çoruh EDAŞ tarafından aydınlatılıyor.

ÖZAL HİZMETE AÇMIŞTI

Dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal tarafından hizmete açılan Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu birbirine bağlayan Zigana Dağı'ndaki bin 702 metre uzunluğunda, 11 metre genişliğinde ve 8.5 metre yüksekliğindeki tünel, 1987 yılından bu yana kullanılıyor.

SÜRÜCÜLERİ ŞAŞIRTIYOR

2 ayrı trafodan sağlanan elektrikle aydınlatılan tünel, Gümüşhane'de ya da Trabzon'da farklı zamanlarda elektrik kesintileri olduğunda tünelin bir bölümünün aydınlık, diğer bölümünün ise karanlıkta kalması sürücüleri şaşırtıyor.

2 AYRI AYDINLATMA

Gümüşhane Çoruh EDAŞ Müdürü Fatih Balta, gazetemize yaptığı açıklamada, tünelin yarısının Gümüşhane Çoruh EDAŞ, diğer kısmının ise Trabzon Çoruh EDAŞ il müdürlüklerince aydınlatıldığını belirtti.

Tünelin 2 trafodan sağlanan elektrikle aydınlatıldığını anlatan Balta, ''Tünelin Gümüşhane tarafındaki aydınlatması tünel girişine konulan ve Gümüşhane'den gelen hattan beslenen trafoyla sağlanıyor, diğer kısmı ise Trabzon'dan gelen hattaki diğer trafodan aydınlatılıyor. Zigana Dağı'nın aydınlatılması her iki ilin ortak çalışması ile sağlandığından tünelin aydınlatılması da her iki il tarafından yapılmaktadır'' dedi.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Balta, elektrik kesintilerinde tünelin yarısının karanlıkta kaldığını belirterek, ''Zaman zaman vatandaşların tünelin yarısının karanlıkta olduğu şeklinde ihbarları oluyor. Ancak bizim tarafımızda böyle bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Bakımları zamanında yaptığımızdan tünelin bize ait bölümündeki aydınlatmada herhangi bir sorunla karşılaşmamaktayız'' diye konuştu.

SORUMLULUK KARAYOLLARININ

Tünelin tamamının aydınlatılmasındaki sorumluluğun Karayolları Müdürlüğü'ne ait olduğunu ifade eden Balta, ''Bizim için önemli olan buraya enerji sağlamamızdır. Aydınlatmadan biz sorumlu değiliz. Bizim sorumluluğumuz tünele kadar enerjiyi getirmekle bitiyor'' ifadelerini kullandı.

2 AYRI FATURA

Tünelin aydınlatılmasının 2 ayrı trafodan yapılması nedeniyle ödemelerin de 2 ayrı fatura ile yapıldığını anlatan Müdür Balta, “Karayollarına 2 ayrı fatura kesilmektedir. Bizim tarafımızda olan faturayı biz, ilimizdeki Karayollarına, Trabzon tarafından yapılan aydınlatmanın faturası ise Trabzon Karayollarına kesilmekte ve haliyle 2 ayrı ödeme yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE’DE BÖYLE AYDINLATMA YOK”

Türkiye’de bir tünelin 2 ayrı kurum tarafından aydınlatılmış olacağını sanmadığını ifade eden Balta, “Bizden önce böyleydi, aynı durum devam ediyor. Başka bir tünel var mı bilmiyorum. Türkiye’de olacağını sanmıyorum. İki ayrı kurum aydınlatıyor, iki ayrı fatura kesiliyor” şeklinde konuştu.

ÇOK İLGİNÇ

Sürücülerden Adnan Aydın ise, sürekli olarak Zigana Tüneli’ni kullandığını belirterek, “Çok ilginç bir durum. Zaman zaman tünelin yarısı aydınlık yarısı karanlık olduğuna çok rastlıyoruz. Bize tuhaf geliyordu. Meğer yarısı Gümüşhane’den, yarısı Trabzon’dan aydınlatılıyormuş. Yeni duyduk. Gerçekten çok ilginç” dedi.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim