• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • Gümüşhane : 12 °C
  • Trabzon : 13 °C

EN İYİ GAYRET ESASI NEDİR?

26.03.2015 13:01
SELAMİ ÖKTEM / YAZAR

SELAMİ ÖKTEM / YAZAR

Yatırım fonu sözleşmesi okuyanlar bilirler, genellikle maddelerin birinde "en iyi gayret esasından" bahsedilir. Nedir bu en iyi gayret esası? Yatırım fonu işlemlerinde hiç bir zaman kesinlikle doğru ya da yanlış yoktur, doğru olduğuna inanılan bir hareketin sonucu olumsuz yani sizi zarara uğratan bir sonuç olabilir. Bu yüzden yatırım fonu yöneticisi elinden gelenin en iyisini yapacağını belirtmek için bu terimi kullanır. Öğrenci - Veli - Öğretmen ilişkisi için de bence bu terim çok yerinde bir uygulama alanı buluyor kendisine. Peki ama nasıl?

Öğretmen ile görüşmeye gelen veli genellikle sınıfın genel durumunu görüşmeyi, sınıfın iklimini, öğrencilerin birbirleriyle ve derslerle olan ilişkilerini göz ardı ederek sadece çocuğu hakkında bilgi almayı tercih ediyor. Oysa sınıftaki diğer öğrencilerinde başarısının kendi çocuğu için önemli olduğunu bilmesi gerekir. Tıpkı atasözümüzde bahsedildiği gibi "üzüm üzüme baka baka kararır." Bu durum sadece akademik başarı için değil aynı zamanda bütün diğer davranışlar için de geçerlidir.

Sınıfın tüm karmaşık ilişkileri içerisinde, öğretmen, öğrencilerinin her biriyle ayrı ayrı ilgilenmek ve her birinin sorunlarını ayrı ayrı tanımlamak, sorunlarına yardımcı olmak durumundadır. Bunu yaparken de tabii ki en iyi gayret esasını uygular, yani en iyi bildiklerini yapar. Ancak bu büyük resmi göremeyen veli farklı bir sınıf ortamı hayal etmekte, kendi çocuğu çerçevesinde öğretmeni görmekte ve belki de zaman zaman öğretmenin hatalı olduğunu düşünerek, öğretmeni eleştirmektedir. Özellikle yarıştırmacı eğitim sistemimiz içerisinde veli artık çocuğunun iyi olmasıyla yetinmiyor, arkadaşlarına göre daha iyi olmasını istiyor, sınıftaki diğer öğrencileri kendine rakip olarak görebiliyor.  Ancak veli ve öğrenci arasında kalan öğretmen sınıf içi davranışlarını belirlerken bütün sınıfı düşünmek zorundadır. Bu yüzden de her öğrenci için doğru olmayabilir davranışı. Söylediği tek bir kelimeyi bile her öğrenci aynı oranda ve anlamda anlamayabilir. İşte bu noktada eğer veli ve öğretmen arasındaki bağ kuvvetli ise öğrenci kafasındaki karışıklığı ailesine açtığı zaman ailesi tarafından en doğrusu öğrenciye iletilebilir, öğretmeninin ifadeleri tamamlanıp daha iyi bir şekilde anlaşılması sağlanabilir. Veli ve öğretmen arasındaki bu bağ her iki tarafında birbiri hakkında en iyi gayret esasıyla davrandıklarını bilmesinden geçer. Zira bu durum tersi yönde de olabilir. Ailesi ile ilgili bir kafa karışıklığını öğrenci, öğretmeni sayesinde çözebilir.

En iyi gayret esasına göre öğretmen öğrencilerini hem bir bütün olarak görebilmeli, akademik başarılarını artırmalı, hem de bireysel olarak görebilmeli her birinin psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı gelişimini sağlamalıdır. Ancak bunu yaparken bir öğrenci için çok yapıcı olan davranışının diğer bir öğrenci için yıkıcı sonuçları olabilir. Öğretmen için tanıdığı her bir öğrencinin kendine ait davranışları, dünyası olduğu gerçeği onun bu farklı dünyalarda hangi gel-gitlerin ne seviyede yaşandığını bilme, öğrenme ve buna göre davranması gerekliliği sahip olması gereken belki de en zor özelliğidir. Tüm bunlardan ötürü, öğretmen yapıcı davranışlarının olumlu dönütlerini nasıl bir heyecan ve dikkatle görmeye çalışıyorsa, öğrenciler üzerindeki olumsuz etkileri de bu dikkatle görmeye çalışmalıdır. Elinden gelen en iyi gayreti göstermelidir. Böylece çıkabilecek sorunları çözmeye odaklı bir eğitim - öğretim ortamı sunulabilir.  

En iyi gayret esası yatırım fonu sözleşmelerinde müşteri ve fon yöneticisi ilişkisindeki sorunları aşmak ve karşılaşılması muhtemel zararlar da fon yöneticisi hakkında suçlamalar yapılmasını önlemek için ortaya konulan bir maddedir. Veli ve öğretmen arasında en iyi gayret inancı olduğu takdirde de çıkabilecek sorunlar daha kolay aşılacaktır ve de bunun öğrenciye yansımaları son derece olumlu olacaktır.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim