• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 17 °C

e-Nabız sistemi Gümüşhane'de tanıtıldı

04.05.2016 18:05
e-Nabız sistemi Gümüşhane'de tanıtıldı
e-Nabız sistemi Gümüşhane'de tanıtıldı

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü. Dr. Mustafa Mahir Ülgü, kişisel sağlık sistemi olan e-Nabız sistemi kullanıcı sayısının 3,5 milyona ulaştığını söyledi.

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “e-Nabız ve Bilgi Güvenliği" konulu tanıtım programı Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı salonda gerçekleştirildi.

Gümüşhane Tanıtım Filminin gösterimiyle başlayan programa Vali Yardımcısı Şenol Turan, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü. Dr. Mustafa Mahir Ülgü, Sağlık Bakanlığı Karar Destek Sistemi Birim Sorumlusu Gül Sarıyıldız, Gümüşhane Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Baytar, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ağar, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Özgür Çelebi, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ağar, sağlıkta dönüşüm programı uygulamalarından olan e-Nabız sisteminin genel amaçlarından bahsederken Sağlık Bakanlığı Karar Destek Sistemi Birim Sorumlusu Gül Sarıyıldız ise e-Nabız portalı hakkında bilgi verdi, büyük ve çok bileşenli sistemin genel özelliklerini anlattı.

Sistemin başındaki yönetici olan Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü. Dr. Mustafa Mahir Ülgü ise sunumunda gençlere önemli tavsiyelerde bulundu ve çeşitli istatistiksel rakamlardan bahsetti.

Verilerin gizliliği ve güvenliği konusunda bilgiler aktaran ve e-Nabız sisteminin teknik altyapısı hakkında sunum yapan Ülgü, ülke genelinde bin 520 sağlık kuruluşunun sağlık bilişim ağında olduğunu hatırlatarak, bu ağın herkesin kullandığı yoldan değil, kendilerine özel bir yoldan güvenli bir şekilde birbiriyle iletişim kurduğunu söyledi.

Dünyada en değerli verinin sağlık verileri olduğunu dile getiren Ülgü, “Gerek ulusal güvenlik gerek se ticari açıdan sağlık verileri çok değerlidir. Dünya genelinde hackerlerin yüzde 37’si sağlık verilerine saldırır. Biz sistemin tüm güvenlik tedbirlerini aldık. Bu konuda 51 bin çalışanımıza eğitim verdik” dedi.

Sosyal medya, dijital güvenli, şifre, kişisel veri güvenliği konularına dikkat çeken Ülgü, e-Nabız sisteminin 3,5 milyon kullanıcısı olduğunu, sistemdeki organ bağışı talebi aracılığı ile de 36 bin kişinin organ bağışı beyanında bulunduğunun altını çizdi.

SİSTEM SAYESİNDE 10 BİN AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTULACAK

Toplam 81 bin mobil cihazın sisteme veri gönderdiğini kaydeden Ülgü, sadece biyokimya sonuçları için vatandaşa verilen kağıtlar nedeniyle 10 bin 346 ağacın kesildiğini bu sistem sayesinde bunun da en az noktaya ineceğini vurguladı.

Sistem sayesinde kişinin muayene, tetkik ve tedavilerinin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerin yönetebildiğini, tıbbi özgeçmişini tek bir yerden ulaşabildiğini vurgulayan Ülgü, “e-Nabız sisteminde ziyaret etmiş olduğunuz sağlık tesislerini, bu tesislerde hangi branşlara, ne zaman gittiğiniz gibi detaylı bilgileri, size yazılmış reçeteleri, reçetenizi yazan hekimin adını, ilaçları, ilaç bilgilerini görebilir, listedeki ilaçlarla ilgili sizin saptadığınız yan etkileri yazabilir, isterseniz sonrasında girişini yaptığınız yan etki bilgilerini güncelleyebilir veya silebilirsiniz. Laboratuvarda yaptırdığınız tahlillerin sonuçlarını, aldığınız raporların bilgilerini, ziyaret etmiş olduğunuz sağlık tesisi Teletıp sistemine entegre olmuşsa tıbbi görüntülerinizi ve bunlara ait raporlarınızı görebilirsiniz. Bunlara ek olarak ilaç alerjisi veya diğer alerjilerinizi sisteme ekleyebilir, eklediğiniz alerji bilgilerinizi güncelleyebilir veya silebilirsiniz. Sizin girdiğiniz ilaç veya diğer alerji bilgilerine ek olarak hekiminiz tarafından onaylanmış alerjilerinizi ve eğer yaptırmışsanız deri Prick Testi sonuçlarınızı görebilirsiniz. MHRS ile birlikte çalışan e-Nabız sisteminde sağlık tesisi randevularınızı alabilirsiniz. Randevunuza doktor notu ekleyebilirsiniz. Randevu bilgilerinizi e-Nabız ana sayfasında bulunan takvimden takip edebilirsiniz. Kişisel sağlık bilgilerinizi yakınlarınızla veya hekiminizle süreli veya süresiz olarak paylaşabilir, bilgilerinize sizin, yakınlarınızın veya hekimlerinizin ne zaman erişimde bulunduğunu görebilirsiniz. Sürekli ya da geçici olarak eklediğiniz bağlantılarınıza mesaj gönderebilir ya da onlardan gelen mesajları okuyabilirsiniz. Gittiğiniz sağlık tesislerinde size sunulan sağlık hizmetini değerlendirebilir, yorum yapabilirsiniz. Veri ekleme alanını kullanarak tansiyon, şeker, nabız, ağırlık bilgilerinizi isterseniz elle, isterseniz dijital cihazları kullanarak ekleyebilir, güncelleyebilir veya silebilirsiniz. Sizin girişini yaptığınız ya da ziyaret ettiğiniz sağlık tesislerinden elde edilen sağlık bilgileriyle oluşturulan e-Nabız sisteminde tüm verilerin kontrolü sadece sizin elinizdedir. İstediğiniz bilgileri silebilir, istediklerinizi paylaşabilir ve eğer isterseniz e-Nabız profilinizi dondurabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz. Unutmayın, profilinizin ve sağlık bilgilerinizin tek yöneticisi ve sahibi sizsiniz” diye konuştu.

Ülgü’ye sunumunun ardından Vali Yardımcısı Şenol Turan tarafından plaket takdim edilmesiyle program son buldu.


Kaynak: http://www.gumushane.gen.tr/v2/gumushane/e-nabiz-sistemi-gumushane-de-tanitildi-h14988.html#ixzz47hCwzygV 
Follow us: @gumushane on Twitter | gumushane.gen.tr on Facebook

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim