• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 8 °C
  • Trabzon : 14 °C

DAĞ BAŞINDA SU PARASI ÖDÜYOR

19.08.2015 13:06
DAĞ BAŞINDA SU PARASI ÖDÜYOR
Gümüşhane’nin Torul İlçesine bağlı Kocadal köyünde kurduğu balık tesislerinde alabalık üretimi yapan İsmail Ergün, “Devlet, dağın başında bizden su parası alıyor” dedi.

Gümüşhane’nin Torul İlçesine bağlı Kocadal köyünde kurduğu balık tesislerinde alabalık üretimi yapan İsmail Ergün, “Devlet, dağın başında bizden su parası alıyor” dedi.

Ergün, gazetemize yaptığı açıklamada, 17 yıl önce kendi köyünde Kalis Alabalık Tesisleri adı altında bir tesis kurduğunu ve tesisinde alabalık üretimi yaptığını belirterek, “Ancak, ne yazık ki, devlet altın  üreticisinden yüzde 1 Katma Değer Vergisi alırken, bizden yüzde 18 vergi alıyor” diyerek tepki gösterdi.

Balık üretimini zor koşullar altında gerçekleştirdiğini, 17 yıllık kurduğu tesiste çalıştığını, evinin aşını bu tesisten çıkardığını anlatan Ergün, İkisu-Şiran Karayolunun tamamlanmamasının da kendileri için bir handikap olduğunu söyledi.

Yem dahil her şey pahalı

Derelerde balık üretiminin gittikçe zorlaştığını, başta yem olmak üzere fiyat artışlarının balık üreticilerini olumsuz yünde etkilediğini dile getiren Ergün, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Biz, bu dağ başında devlete su parası ödüyoruz. Bu da yetmiyormuş gibi bir de yüzde 18 KDV alıyor. Altından yüzde 1 KGV alan devlet, bizden yüzde 18 alıyor. Bize bir balığın maliyeti 2 bin 100 ila 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Biz 2 bin 500’e satıyoruz. Bir balıkçı balıkları 3 senede yetiştiriyor. Bu durum iyice kötü. Balıkçılar bir bir batıyor. Nasıl batmayalım, dağın başında bizi teşvik edeceklerine bizden su parsı alıyorlar.”

Kuraklık üretimi düşürdü

Tesislerinde yılda yaklaşık 29 ton balık ürettiğini dile getiren Ergün, açıklamasında daha sonra şunları kaydetti:

“İlkbahardaki yağışlar yüzümüzü güldürdü. Ancak onun ardından yaşanan kuraklık su seviyesini çok düşürdü Bu da üretimi olumsuz etkiledi. Kiraladığımız suyun altında bir su seviyesi var ama yine aynı kiraya göre ödeme yapıyorum. Milletin cebinde para yok işlerimiz git gide düşüyor. Balık üretimi küresel ısınmadan dolayı sıkıntılı bir durumda. Bu nedenle balık üretiminde 29 tonluk kapasite 20 tona kadar düştü.”

Ergün, devletin, özellikle dere balıkçılığı yapan üreticilerden KDV ile su parası almaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mehmet mutaf
19 Ağustos 2015 Çarşamba 13:24
13:24
Arkadasim, tabiki alacak, ya ne zannettiniz ne zannediyorsunuz oralari, o su sonucta devletin dagindan tasindan geliyor....hatta ve hatta köy muhtarligina dahi para ödemek zorundasiniz....cevreyi kirletiyorsunuz, baliklara vermis oldugunuz yemler sayesinde o su ne kadar kirleniyor, baliklarin diskilari suyu ne kadar kirlettiginden haberiniz varmi...yemeye geldiginide dünyayi yeseniz doymaszsiniz, vermeye geldiginde firevun kesilirsiniz....verinnnnnn veinnnnnnnnnn,,,,,,
84.153.228.65
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim