• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 14 °C

CUMHURİYET BAYRAMI ÇOŞKUSU

30.10.2018 11:31
CUMHURİYET BAYRAMI ÇOŞKUSU
Gümüşhane’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 95.yıldönümü düzenlenen coşkulu törenle kutlandı.

Pazar günü Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan program kapsamında Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, 15 Temmuz Zafer Meydanında gerçekleştirilen etkinliklerle devam etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmasını gerçekleştiren Vali Memiş, Türkiye Cumhuriyet’inin Kuruluşu’nun 95. Yılını ülkemiz genelinde olduğu gibi, Gümüşhane’de de büyük bir coşkuyla kutlandığını belirterek, “Bu anlamlı gün vesilesiyle, milletimizi aynı coşku ve duygu ile, aynı ortak payda da birleştiren, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü için mücadele ederken, rahmeti rahmana kavuşan tüm şehitlerimizi, rahmet ve minnetle yad ediyorum” diye konuştu.

Ya İstiklal Ya Ölüm

Vali Memiş, “Osmanlı İmparatorluğu’nun işgali bu coğrafyada tarih boyunca görülmemiş ölçüde ağır ve büyük bir işgalidir. Milletimiz Özgürlüğünü, Bağımsızlığını, namus ve şerefini düşman idaresine bırakmayı asla kabul etmemiştir. Bu asil mücadelede mazisi insanlık tarihi kadar eski olan, büyük bir milleti ve onun kahraman evlatların izleri vardır. Milletimiz tüm dünya milletlerin, hayret dolu bakışları altında, 7 düvele karşı gerçekleştirdiği mucizevi zaferi ya ölüm ya istiklal parolasıyla elde etmiştir. Bu asil kahramanlık destanı içinde vatanımın her karış toprağını şehit kanıyla sulamak ve şahadet şerbetini içmek için adeta birbirleriyle yarış eden kahramanların destanı vardır. Bu asil mücadelede, Malazgirt’te zalim ve mağrur;   Bizans hükümdarını dize getiren inanç ve imanın izleri vardır” değerlendirmesinde bulundu.

Az Zamanda Yapılan Çok Ve Büyük İşlerin En Kıymetlisi

Milli iradeyi hakim kılmak için çekilen sıkıntıların hatırası olduğunu belirten Vali Memiş, “O şehit Mehmetçiklerin, o Mert Gazilerin şad olan ruhları vardır. Ve nihayet bu asil mücadelede Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle; ‘Az zamanda yapılan çok ve büyük işlerin en kıymetlisi olan, cumhuriyetin ilanı vardır.’ Cumhuriyet muhteviyatı itibari ile özünü teşkil eden bir takım unsurlardan bağımsız düşünülmeyecek kadar hassas bir rejimdir.  Demokratik bir kültür ihvan eder. Basın özgürlüğü ve beraberinde getirdiği çok seslilik önemli beslenme kaynaklarıdır. Hoşgörülü olmayı gerektirir.  Zira farklı fikirleri bünyesin de barındırmayan bir cumhuriyet, ideal olma yolunda hiçbir mesafe kat edememiş demektir” dedi. 

Bugün Yine Zor Günlerden Geçmekteyiz

Vali Memiş, “Hukukun üstünlük ilkesine sıkı sıkıya bağlı olmak gerekiyor. Kanun koyucu halkın kendi seçtiği temsilcilerden müteşekkil bir organ, daha açık bir ifadeyle halkın bizzat kendisidir. Özgürlükçüdür. Zira Cumhuriyet esaretin her türlüsüne başkaldırmış siyasi literatürdeki tezahürüdür. Ve tüm bunların ötesinde Cumhuriyet idealisttir. Ülkemiz olduğu gibi geçmişin parlak sayfalarında ilham alarak geleceği kurmak hedefindedir. Cumhuriyetin ilanından 95 yıl sonra bugün yine zor günlerden geçmekteyiz. Tüm dünyada olduğu gibi bu güzel coğrafyada da insanlar zalimce katledilmektedir.  Komşu ülkelerde büyük insanlık dramları yaşanmaktadır. Milyonlarca insan hayatta kalmak için ülkemize sığınmakta, kadim bir devlete sahip olan milletimiz, adeta Ensar edasıyla bu kardeşlerimize kucak açıp, tüm imkanlarıyla onları misafir etmektedir. Terör örgütleri İslam coğrafyasında kaos yaratmak suretiyle birlik ve beraberliği bozmayı hedeflemektedir” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz da hain Fetö darbe girişimini hatırlatan Vali Memiş, o gece milletin birlik ve beraberlik olgusunda birleşerek tek yumruk olduğunu söyledi.

Aziz Milletimiz İkinci Kez İstiklal Mücadelesini Kazandı

Vali Memiş, “Fetö darbe teşebbüsüyle içerdeki uzantılarını da kullanarak, emellerine ulaşmaya çalışan şer odaklarına karşı, bu aziz millet adeta 2. Kez istiklal mücadelesini kazanmış, vatanına demokrasine ve cumhuriyetine sahip çıkmıştır. 15 Temmuz göstermektedir, aziz milletimiz dün olduğu gibi bugün de birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere asla fırsat vermeyecektir. Milletimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği kuruluş felsefesi ışığında ve kadim den gelen devlet geleneği sayesinde, emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Bu noktadan hareketle sn. Cumhur Başkanımızın belirlediği 2023 hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Dünyanın en büyük ilk on ekonomisi arasına girmek, yerli ve milli Sanayi’yi güçlendirmek; ileri demokrasinin gerekliliğini hayata geçirmek bizim için hayal değildir” değerlendirmelerinde bulundu.

Vali Memiş, Türkiye’nin bağımsızlığa kavuşmasında büyük rol oynayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile 15 Temmuz şehitler olmak üzere canları ve kanları ile toprakları vatan yapan tüm şehitleri ve gazileri saygı rahmet ve minnetle yad ederek sözlerini tamamladı.

Öğrencilere Ödülleri Verildi 

Şiir dinletinin ve halk oyunları ekiplerinin geleneksel ve stilize dalda halk oyunları gösterilerini sergilemesinin ardından Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon dalındaki yarışmalar ile Cumhuriyet koşusunda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Dünya Şampiyonu İle Bilek Güreşi

Spor gösterileri sırasında Vali Okay Memiş ve Belediye Başkanı Ercan Çimen, geçtiğimiz günlerde 18 yaş altı 55 kilogram sol kolda Dünya Bilek Güreşi şampiyonu olan Şükriye Yılmaz’la bilek güreşi yapması renkli görüntülere sahne oldu.

Öğrenci Melike İclal Canlı’nın gençlik adına konuşma yaptığı programda Grup Canca söylediği kahramanlık türküleriyle alanda bulunanları coşturdu. 

Alanı dolduran öğrenci ve vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarını dalgalandırarak söylenen türkülere eşlik ederken konserin ardından bu kez halk oyunları eğitmenlerinden oluşan grup hünerlerini sergiledi. Bu sırada protokol üyeleri ve vatandaşların da katılımıyla halay halkası büyüyerek alanı tamamen doldurdu. Etkinlik geçit töreninin ardından sona erdi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim