• BIST 9783.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 20 °C
  • Trabzon : 23 °C

ÇİFTÇİLERDEN VEKİLLERE ÇAĞRI

09.09.2016 14:35
ÇİFTÇİLERDEN VEKİLLERE ÇAĞRI
Köse, Kelkit ve Şiran ovaları gibi önemli tarımsal araziye sahip Gümüşhane’de, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bulunmayışı, vatandaşların ürettiği başta buğday olmak üzere ürünlerinin yok fiyata satılmasına neden oluyor.

Geçmiş yıllarda her il ve her ilçenin tümünde bulunan Toprak Mahsulleri Ofislerinin 32 yerleşim yeri dışında kapatılmasından sonra, devletin sağladığı destek ve yatırımlarla tarımsal alanda yaşanan gelişmeler, kapatılan bu ofislerin yeniden açılma taleplerini giderek arttırıyor.

Gümüşhane’nin Yukarı Fırat Vadisi’nde yer alan Kelkit, Köse ve Şiran ovalarında tarıma sağlanan destek ve sulu tarıma geçişte yapılan baraj ve göletlerle, artan tarımsal ürünlerin, hak edilen değer üzerinden satılması için üreticiler, Kelkit ilçe merkezinde Toprak Mahsulleri Ofisinin yeniden açılması için Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş’a çağrıda bulundu.

“ÜRÜNÜMÜZÜ YOK FİYATA SATMAK İSTEMİYORUZ”

Konu ile ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan üreticiler, Kelkit merkezli Toprak Mahsulleri Ofisi’nin artık şart olduğunu belirterek, “Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından buğdayın kalitesine göre taban fiyatları 76 kuruş ile 1 lira arasında açıklandı. Ancak, ilçemizde TMO olmadığı için bizler ürettiğimiz buğdayı adeta yok fiyatına özel şahıslara satmak zorunda kalıyoruz” dediler.

Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinde tarımın çok önemli yer tuttuğunu dile getiren çiftçiler, “Yapılan yatırımlar ve devletin sağladığı destek sonrasında üretim yapmakta çok istekliyiz. Devletimiz de bu tarımsal üretime destek vermek amacıyla Sadak, Köse ve Koruluk barajları gibi sulama amaçlı barajlar inşa etti. Bu barajlar yetmiyormuş gibi 30’a yakın da gölet yapıldı, yapılıyor” açıklamasında bulundular.

Baraj ve göletlerin yapılmasında büyük çaba gösteren tüm milletvekillerine teşekkür eden çiftçiler, “Bizler geçimimizi sağlamak için bu yapılan barajlar ve göletlerden sonra başka illerde işimizi, aşımızı aramak istemiyoruz. Baba ocağında kalarak hem üretim yapmak hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Ancak ürettiğimiz ürünün de hak ettiği değer üzerinden satılmasını istiyoruz. Birkaç vurguncuya ürünümüzü yok fiyatına satmak istemiyoruz. Geçmişte, Toprak Mahsulleri Ofisleri vardı. Bizler, ürettiğimiz ürünleri bu ofislere satıyor, ihtiyaç duyduğumuz ürünleri de bu ofislerden rahatlıkla alıyorduk. Devletin koyduğu taban fiyat üzerinden satışlarımızı yapıyorduk. Devletimizin verdiği taban fiyata kanaat ediyorduk. Böylece ürünümüzü devlete satıyor, vurgunculara meydanı boş bırakmıyorduk. Toprak Mahsulleri Ofisleri bizim için bir güvenceydi. En azından ürettiğimiz ürün elimizde kalmıyordu” açıklamasında bulundular.

“YENİDEN AÇILSIN”

Kelkit, Köse ve Şiran ilçeleri için Kelkit merkezinde Toprak Mahsulleri Ofisi açılması talepleri olduğunu belirten çiftçiler daha sonra şunları söylediler:

“Yapılan barajlar ve göletler, bizlerin buğday olsun, fasulye olsun ve diğer ürünler olsun üretmemizi teşvik ediyor. Sulama gibi bir sorunumuz yok artık. Ancak, üretilen ürünün de elde kalmaması, normal fiyata satılması için de bu ürünleri alacak bir kuruluşa ihtiyacımız vardır. Bu da Toprak Mahsulleri Ofisi’dir. Biz, Kelkitliler, Şiranlılar ve Köseliler olarak geçmiş milletvekillerimize ve şu anki milletvekillerimiz Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş’a çok teşekkür ediyoruz. Baraj ve göletler için çok çaba harcadılar. Bizim şu anda isteğimiz Kelkit merkezine bir Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açılmasıdır. Bu ofisi milletvekillerimiz Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş’tan bekliyoruz. TMO’nun açılmasını gerçekleştirirlerse bölgemize çok büyük katkıları olacaktır.”

“SULU TARIM BİZİ TEŞVİK ETTİRDİ”

Geçmişte Köse ilçesine bağlı Salyazı beldesinde Toprak Mahsulleri Ofisi açılma gibi taleplerinin olduğu ancak ürün kapasitesinin yeterli görülmemesi nedeniyle bu talebin kabul görmediğini de belirten çiftçiler, geçmiş yıllarda arazilerin susuzluk nedeniyle ekilmediğini anlatarak şöyle devam ettiler:

“Şu anda sulu tarıma geçişle birlikte üretim de arttı. Başta buğday olmak üzere kuru fasulye üretiminde de büyük artış var. Kuru fasulyenin ana merkezi Kelkit Vadisi’dir. Ne var ki üretilen kuru fasulyeyi pazarlama konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Köse ilçemizde Gümüşova adı altında bir kooperatif kuruldu. Ancak, bir aşama kaydedemedik. Üreticiler tek tek pazarlama yaptılar. Biz, kuru fasulye yönünden çok rahatsızdık. Mersin’den, Çin’den hatta Moldova’dan ve Arjantin’den gelen kuru fasulyeler Karadeniz Bölgesi’ne giriyor. Bu fasulyeler ucuz olduğundan dolayı alıcı da buluyor. Kuru fasulyenin pahalı olması onun kaliteli bir ürün olduğunu gösteriyor. Bu nedenle bizim bölgemizde üretilen kuru fasulye çok kaliteli bir üründür. Üreticiler olarak ürünümüzün yok pahasına satılmasını istemiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nce ürünümüzün alınarak hak ettiği fiyattan değerlendirilmesini istiyoruz. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisinin açılması bizim ürünlerimizin de değerlendirilmesine önemli katkı sağlayacaktır."

Çiftçiler, Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş’ın, Toprak Mahsulleri Ofisi açılması için girişimde bulunmalarını, böyle bir ofisin açılmasının hem kendilerine hem de üretime çok büyük katkı sağlayacağını yinelediler.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yöresel Çantalar Da Tarih Oluyor07 Ekim 2020 Çarşamba 10:54
  • Tarihi Köy Odalarına Yürüdüler06 Ekim 2020 Salı 11:09
  • Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı24 Eylül 2020 Perşembe 11:20
  • DÜĞÜNE DAVET İÇİN ÜRETİLİRDİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:44
  • Kamu Şoförlerine Trafik Eğitimi22 Ocak 2020 Çarşamba 14:43
  • Balık Üretimiyle Ekonomiye Katkı22 Ocak 2020 Çarşamba 14:39
  • YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN14 Mart 2019 Perşembe 11:43
  • DOĞADA KARAVANLI YAŞAM07 Şubat 2019 Perşembe 11:39
  • KÜÇÜK YAŞAM BECERİLERİ10 Ocak 2019 Perşembe 12:55
  • BU MANTAR BAŞKA MANTAR19 Haziran 2018 Salı 14:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim