• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 16 °C

CHP İL BAŞKANI AĞAÇ’TAN KENT KONSEYİ ELEŞTİRİSİ

20.04.2021 12:19
CHP İL BAŞKANI AĞAÇ’TAN KENT KONSEYİ ELEŞTİRİSİ
CHP Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç, yaptığı yazılı açıklama ile Gümüşhane Kent Konseyi’nin 2,5 yıldır neden oluşturulamadığını sordu.

CHP İL BAŞKANI AĞAÇ’TAN KENT KONSEYİ ELEŞTİRİSİ

CHP Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç, yaptığı yazılı açıklama ile Gümüşhane Kent Konseyi’nin 2,5 yıldır neden oluşturulamadığını sordu.

Başkan Ağaç’ın yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“5393 sayılı Belediye Kanununa göre;  Belediye teşkilatı olan yerlerde, mahalli idareler genel seçim sonuçlarını izleyen 3 ay içinde Belediye Başkanlığı tarafından bir kent konseyi kurulması gerekiyor. Bu Belediyelere bırakılmış bir keyfiyet değil; kanundan kaynaklanan bir zorunluluk. Belediyenin ilgili kanun ve yönetmeliğe göre kurması gereken kent konseyi ile ilgili işleyiş ve yönetmeliğin uygulanmasını takip ve gözetme görevi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının. İl’deki en yüksek Mülki Makam da; bu konunun ilgili mevzuata göre yürütülmesinden sorumlu durumda.

Kent konseyi Belediye Başkanlığı tarafından kurulurken; genel kurulunun da ilk toplantısını yapmak üzere belediye başkanının çağrısı ile toplanması gerekiyor. Belediyeler kent konseylerine, bütçelerinde ödenek ayırmak suretiyle ayni ve nakdi yardım yapmak ve destek sağlamak zorunda. Kent konseyi genel kurulunca oluşturulan görüşler, belediye meclisinin ilk toplantısında değerlendirildikten sonra belediye tarafından kent konseyine bildirilip; uygun araçlarla kamuoyuna duyurulmak zorunda.

Kent konseylerinin temel görevleri; kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışmaktır ki; bir şehir için hepsi çok çok önemli hususlar olup; işte bu nedenle de Kent konseyi tam da Gümüşhane’mizin acil ve şiddetle ihtiyaç duyduğu bir yapı.

Peki; Gümüşhane’mizde yerel seçimlerden neredeyse iki buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen neden bir Kent Konseyi oluşturulmadı? Çünkü; arkadaşlar biz her şeyi biliriz, bizim akla ihtiyacımız yok, kent hakkı hukuku, çevre duyarlılığı, katılımcılık, istişare falan gibi hususlar bizi ilgilendirmez modunda. Peki beyler; sizleri ne ilgilendiriyor? Kat, rant, beton, kişiye ve kafaya göre imar uygulamaları, şeffaflıktan uzak keyfi yönetim, inatla veya takıntı ile iş görmek ve kendi özel ajandalarınız değil mi?

Bakın bu İl’de; Yeni Hastane Binası, AVM, Teleferik, Pazaryeri, Atatürk Parkı, Otogar, Küçük Sanayi ve Oto Sanayi, kentsel dönüşüm, TOKİ uygulamaları, Yol ve Kaldırımlar, onlarca yıllık ağaçların kesilmesi, Çağrı Merkezi vb. gibi toplumun genelini ilgilendiren konularda veya Şehrin kaynaklarının hangi öncelikle nereye ve nasıl kullanılacağına dair; kamuoyunun ve ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının fikrinin, görüşünün alındığına hiç şahit oldunuz mu?

Sürekli bu il sahipsiz, denetimsiz diyoruz. Milletvekilleri, İktidar partisi ve onun küçük ortağının siyasi temsilcilerinin; kenti ilgilendiren konularda her hangi bir açıklamasını, tavırlarını, düşüncelerini veya müdahalelerini gören duyan var mı? Maalesef yok. Belki Kent Konseyi ile bu çarpık kentleşme ve yapılaşmaya müdahale edilebilir, kamuoyunun katılımı sağlanabilir, fakat işte bu istenmediği için de; kent konseyi, kanun, yönetmelik falan bizi bağlamaz diyorlar.

Yapacak bir şey yok. Bizler sadece kamuoyunu gerçeklerle ilgili bilgilendirmeye, hakkını hukukunu savunmaya çalışıyoruz. Bu mücadelede halkımızın son noktada yanımızda olacağına ve ilk seçimde bu keyfi yönetim anlayışına sandıkta son vereceğine yürekten inanıyoruz.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim