• BIST 8718.11
  • Altın 2246.452
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1901
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

ÇEVRECİLERDEN HES TEPKİSİ

07.08.2018 11:39
ÇEVRECİLERDEN HES TEPKİSİ
Gümüşhane TEMA Vakfı, Gümüşhane Çit Deresi Özgür Aksın Platformu, Gümüşhane Çevre Derneği, Gümüştuğ Vadisi Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği tarafından İkisu vadisine yapılması planlanan HES projesi için bir basın açıklaması yapıldı.

HES projelerinin doğayı sessiz sedasız mahvettiğini ve doğal yaşam alanları ile birlikte insanoğlunun da hayatını olumsuz etkilediği ifade edilen açıklamada, bu projeler ile sonuna kadar mücadele edeceklerini bir kez daha yinelediler.

Yapılan ortak açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Memleketimizde sessiz sessiz ilerleyen projelerin birisi İkisu-Harmancık-Torul arasında yapılmaya başlanacak olan HES projesi. Daha önceden çitderesi vadisi üzerinde planlanmış olan HES projeleri için gerekli tedbirleri alarak, tepkilerimizi göstererek en nihayetinde yapılmasını engellemiştik. Bu sayede vadimizdeki endemik türler ve doğal yaşam unsurlarını güven altına aldık. O dönemdeki kaymakamımız ve Altınpınar Belediye başkanı başta olmak üzere, muhtarlarımız ve çeşitli kurum amirlerimizde bu hassasiyetimize destek olmuş hoşgörülü davranmışlar ve memleketimiz için zararlı olacağı kesin olan HES'ler engellenmişti. Yaklaşık bir kaç sene önce Türkiye de Kurulu gücü 10 Megawatın altındaki HES'lerin iptali hususunda devletimiz karar kılmıştı. Maalesef bu kararlara rağmen nasılsa bir HES projesi yine işini aşırarak İkisu Harmancık Altınpınar köyü ve Torul’umuzu tehdit eder hale getirildi.

1- Torul kalesinden bakıldığında manzarası ile bizleri büyüleyen çitderesi vadisinin ekteki resimde gösterilen yere HES projesinin maalesef son noktası konulacak, kaleden bakıldığında görünen bu güzellik maalesef yerini beton yığınına bırakacaktır.

2- Unutulmamalıdır ki HES projelerinde sadece dere içerisindeki suyun kullanımı değil ayrıca tüneller yapılırken tünel güzergâhı içerisindeki tüm kaynak suları da tüneller içerisine hapsedilecektir. Tabi yapılacak olan patlatmalar kırımlar yahut diğer tüm faaliyetlerle çevre köylere bağlı gözeler ve su kaynakları, yeraltı sularının bu tünellere alınması ile maalesef kurumaya yüz tutacaktır.

3- Yapımı halen devam eden Torul Kalesi cam terası ve mevkii deki tesisler doğa güzelliği yerine beton bir santrale bakıyor olacaktır.

4- Belediye başkanımızın 2016 senesinden itibaren Altınpınar Limni gölü turizm projeleri takdire şayandır. Yalnız yukarıda belirttiğimiz tünel yapımı vs. Uygulamalarla hemen güzergahın arka kısmında kalan Altınpınar köyü ve çevresinde suların etkilenmesi de söz konusu olacak, maalesef Limni gölüne zorla biriktirilerek oluşturulan bu doğa güzelliği de susuz basit bir çayır haline gelme ihtimali ile karşı karşıya kalacaktır.

5- İkisu deresinden aşağıya doğru Harmancık, eski ismi ile Pumpulak, Karel, Yarlar köyleri ve Altınpınar köyüne bağlı Mezire mevkiinde bulunan bahçeler ve diğer ekenekler susuz kalacaktır.

6- Son yıllarda şahsımın da bizzat şahit olduğu köylerimizde çeşmelerimizin suyunun kuraklık ve küresel ısınma nedeni ile azaldığı ve yer yer suların kaybolduğu aşikârdır.

7- İkisu- Harmancık- Torul arasında bulunan Harşit deresine bırakılacak su miktarı maalesef çok düşük düzeyde olacak ve derenin tamamı İkisu - Torul arasında kurumuş olacaktır. Dere içerisinde zaten Gümüşhane’den ilçemize doğru akmakta olan kirlilik düzeyi yüksek (Harova ve ikisu derelerinin desteği ile temiz gibi görünen) Harşit çayı güzergâhı suyun akmaması nedeni ile o güzergâhta çeşitli hastalıklara neden olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

8- Bahsi geçen alana HES projesi yapacak olan firmanın yetkilileri aile boyu şirket ortağı olarak görünmekte ve aile 45+45 yıl şeklinde derenin kullanımı ile gelir elde edecek ve halkımıza herhangi bir fayda sağlamayacaktır.

9- Bu HES projesi Tarım ve hayvancılık projelerinin yapıldığı bir güzergâhtadır.

Dereler özgür aksın diye yıllarca Rize, Artvin, Trabzon, Erzurum ve Türkiye'min her yerinde tepkiler göstererek kendi suyunu deresini, doğasını ve geleceğini savunmaya çalışmıştır. 
Takdir edersiniz ki yukarıda yazdığımız şeyler kimine felaket tellallığı gibi gelse de bunca projesi ile parlayan ve gelişmeye çalışan Torulumuzun herhangi bir kazanıma sahip olmayacağı HES projelerine mi yoksa Teras ve Altınpınar Limni’de yapılacak projelerin doğal güzelliklerine mi ihtiyacı olacağı halkımızın takdirine sunulur.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim