• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 14 °C

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMA YAPTI

27.11.2013 14:10
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMA YAPTI
Gümüşhane'nin hava kirliliği ile ilgili olarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden açıklama geldi.

Gümüşhane’de yayın yapmakta olan 26 Kasım 2013 tarihli gazetelerde çıkan “ Hava Kirliği Hat Safhada”  başlıklı haberin incelenmesi neticesinde, konu ile ilgili olarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden yapılan açıklama aşağıdaki gibidir.

Gümüşhane ilimizde hava kirliliğine neden olan en büyük kaynaklar %74 lük oranla plansız kentleşme ve evsel ısınma kaynaklı emisyonlar olup bunu sırası ile %21 ile trafik ve %5 ile sanayiden kaynaklı emisyonlar takip etmektedir.

Özellikle kış aylarında hava kirliliğinin artmasına sebep olan etken evsel ısınmadan kaynaklı emisyonlardır. Bu emisyonlarda havadaki SO2 (Kükürtdioksit) ve PM10 (Partikül madde) değerleridir. İlimizde havadaki bu emisyonları 24 saat boyunca birer saat ara ile ölçen Hava Kalitesi İzleme İstasyonu, 2004 yılı Valilik hizmet binası otopark üzerine kurulmuştur. Yıl boyunca ölçümler istasyon tarafından yapılarak Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağına iletilmektedir.

06.06.2008 tarih 26898 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’nde SO2 (Kükürtdioksit) için 2013 yılı “Kısa vadeli sınır değer” 125 µg/m3, PM10 (Partikül madde) için ise 100 µg/m3 olarak belirlenmiştir.

Gümüşhane ilimizde yıl boyunca ölçülen bu değerlerde kış aylarında ısınmadan kaynaklı olarak anlık artışlar yaşansa da; Hava Kalitesi İzleme İstasyonundan alınan parametrelerde 1 Ocak 2013-26 Kasım 2013 tarihleri arasında SO2 ortalama değeri 16,18 µg/m3 iken, PM10 ortalama değeri 68,68 µg/m3 olarak ölçülmüştür.

Ölçüm sonuçlarından da anlaşılacağı üzere yıllık ortalamada kısa vadeli sınır değerlerin üzerine çıkılmamıştır.

Özellikle akşam saatlerinde soba ve kalorifer kazanlarının yakımının artması sebebiyle anlık olarak sınır değerlerin aşıldığı görülmektedir. Yaşanan bu artışları ortadan kaldırmak için Valiliğimiz (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda; daha önceki yaptığımız denetimlerde vatandaşlarımıza kalorifer yakma talimatı ve baca temizleme takip formları dağıtılmıştır. Önümüzdeki ay içerisinde ve takip eden aylarda vatandaşlarımızın talimatlar doğrultusunda hareket edip etmedikleri denetlenecektir. Vatandaşlarımızın ya da kalorifercilerin baca temizliğine ve yakım kurallarına uymaları büyük önem arz etmektedir. 

Bununla birlikte konutlarımızda, işyerleri ve sanayide güneş enerjisi, ısı pompaları ve yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımının, ayrıca ilimizdeki konutlarda bireysel kullanımdan kaynaklanan fazla emisyonun önlenmesi için merkezi ısıtma sistemlerinin kullanımının yaygınlaşması sayesinde emisyon artışının büyük ölçüde önüne geçilecektir. Bu bağlamda tüm Gümüşhane halkımıza görevler düşmektedir. Temiz bir çevre, temiz hava ve sağlıklı yaşam için, tüm vatandaşlarımızın bu konuya daha duyarlı olmalarını temenni ediyoruz.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim