• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 19 °C

CEVİZ HASADI BAŞLADI

30.09.2021 12:27
CEVİZ HASADI BAŞLADI
Pestil ve kömenin anavatanı Gümüşhane'de bu ürünlerin önemli hammaddelerinden birisi olan cevizde hasat dönemi başladı.

CEVİZ HASADI BAŞLADI

Pestil ve kömenin anavatanı Gümüşhane'de bu ürünlerin önemli hammaddelerinden birisi olan cevizde hasat dönemi başladı.

TÜİK rakamlarına göre 2019 yılında 6 bin 850 dekar alanda toplam 905 ton ceviz üretimi gerçekleştirilirken 2020 yılında ise 7 bin 626 dekar alanda toplam bin 135 ton ceviz üretimi gerçekleşti. Bu yıl içerisinde ise ceviz üretiminin geçen yıllara karşın daha da artması bekleniyor.

Asırlardır ceviz yetiştirilen Gümüşhane'de  400 metreden bin 800 metreye kadar olan bölgelerde 100 yaşı aşkın ceviz ağaçları bulunurken, alçak kesimlerde tamamlanan ceviz hasadı yüksek rakımlı bölgelerde devam ediyor.

Ceviz Bahçeleri Oluşturuldu

Son 5 yılda 200 binin üzerinde ceviz fidanı toprakla buluşturarak yaklaşık on bin dönüm alanda ceviz bahçeleri oluşturuldu.

Türkiye'de yıllık 10 bin ton üretimle pestil ve köme üretiminde birinci sırada yer alan Gümüşhane'de bu ürünlerin ana hammaddesi olan ceviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2015 yılında hazırlanan Ceviz Eylem Planının ardından uygulanan proje kapsamında son 5 yılda 200 bin ceviz fidanı toprakla buluşturarak 10 bin dönüm alanda ceviz bahçeleri oluşturuldu. İlkbahar geç donlarından etkilenmeyen fernor ve fernette çeşitleri olan fidanlar ekonomik veri yaşına geldiğinde yıllık 4 bin ton ceviz elde edilecek.

"İlimizde ceviz üretimi yıllık bin 200 ton civarında"

Gümüşhane'de tarıma dayalı sanayinin başında pestil -köme işletmeleri geldiğini belirten yetkililer "Yaklaşık 36 işletmemizle 10 bin ton yıllık üretim yapılmaktadır. Pestil ve kömenin en önemli hammaddesi ceviz oluşturmaktadır. İlimizde ceviz üretimi yıllık bin 200 ton civarında, yalnız bu üretim yerelde münferit olarak ev önlerinde küçük arazilerde dikili ceviz ağaçları ile sağlanmaktadır. Üretilen bu ceviz miktarı da pestil ve köme işletmelerimizin ihtiyacını karşılayamamaktadır. Biz bu arz açığını karşılayabilmek için yapmış olduğumuz sektör bazlı çalışmalarda Gümüşhane'deki pestil köme işletmelerinin yıllık 2 bin 500 ton civarında ceviz ihtiyacı olduğunu bunu da il dışından hatta yurtdışından karşılandığını, bu arz açığını gidermek üzere 2015 yılında başlattığımız Gümüşhane'de Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi kapsamında son beş yılda 200 bin ceviz fidanını toprakla buluşturarak 10 bin dönüm alanda modern kapama ceviz bahçeleri kurduk. Amacımız hem pestil - köme sektörünün ilimizden ceviz ihtiyacını karşılamak, hem de kırsalda yaşayan insanlarımızın gelir seviyesini yükseltmek, tarımsal hasılamızı artırmak" dedi.

Gerek Bakanlık bütçesi gerekse yerel kaynaklardan sağlanan bütçelerle son 5 yılda Gümüşhane'nin ceviz vadisi olma yolunda hızla ilerlediğini ifade eden yetkililer, "Ceviz birim alandan yüksek derece bir gelir elde edilen ürün. Önümüzdeki yıllarda özellikle beşinci yıldan sonra Gümüşhane'de ceviz üretimimizle ciddi bir üretim patlaması bekliyoruz. Hem ilimizin ceviz ihtiyacını karşılamak hem de diğer illerimize Gümüşhane'nin bu kirlenmemiş topraklarından, tertemiz su kaynaklarıyla elde edilen cevizlerin yüksek aromasıyla, tadıyla diğer illerimizin de ceviz ihtiyacını karşılamak ve ilimizin önemli tarım ürünlerinden olan ceviz yetiştiriciliğini yaygınlaştırma çalışmalarımıza önümüzdeki yıllarda da devam ettirmektir" diye konuştu.

Öte yandan, mevsim itibariyle özellikle Gümüşhane, Torul ve Kürtün ilçelerinde ceviz hasadının da başladığını ifade eden yetkililer, üreticilerimiz ürettikleri ürünün kendi ihtiyaçları dışında kalan ürünü satışa sunduklarını ifade ettiler.

Bu yıl ceviz rekoltesinin donlardan kısmen etkilenmemesi nedeniyle önceki yıllara göre iyi olduğunu belirten üretici Mevlit Yılmazel, "İlkbahar geç donlarından etkilenmedi. 1 Nisan'da çiçeklerimiz açtı kısmen dondan etkilendi. Rekoltemiz iyi. Topladığımız cevizden tüketeceklerimiz kadarını ayırdıktan sonra geri kalanı satışa sunacağız. Cevizlerimizdeki fiyat ise kalitesine göre değişiyor” dedi.

İbrahim Özdemir

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim