• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

ÇENGEL BOYNUZLU DAĞ KEÇİLERİNİN SAYISI ARTIYOR

06.12.2018 16:52
ÇENGEL BOYNUZLU DAĞ KEÇİLERİNİN SAYISI ARTIYOR
Gümüşhane’de 76 yıl sonra ilk kez 2016 yılında görülen çengel boynuzlu dağ keçilerinin sayısı 70’a ulaştığını söyleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, keçileri vurmanın idari para cezasının 20 bin TL olduğunu ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınan çengel boynuzlu dağ keçilerinin sayısı her geçen gün arttığını söyleyen Gümüşhane Milli Parklar Müdürü İlbeyi Aydın, “En son 1930-1940’lı yıllarda Gümüşhane’de gözlemlenen ve o zamandan bu yana ilk kez 2016 yılında varlığı yeniden görüntülenen çengel boynuzlu dağ keçilerini takibe aldık. Yaban hayvanlarının sayısının çoğaldığını tespit ettik” dedi. 

Gruplar Halinde Yaşıyorlar

Aydın, Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan gözlem çalışmalarında çengel boynuzlu dağ keçilerinin 6 farklı noktada 7-8’erli gruplar halinde yaşadığı ve gruplar içerisinde bir önceki yıla ait yavruların da bulunduğunu ifade etti. 

Gümüşhane’de Yaşadıkları Kesinlik Kazandı

2016 yılında yapılan ilk gözlemde 12 adet çengel boynuzlu yaban keçisi tespit ettiklerini şimdi ise bu sayının 60’a ulaştığını belirten Aydın, “Yine yapılan gözlemler neticesinde türün hem yaz hem de kış mevsimlerinde Gümüşhane’de yaşadığı kesinlik kazandı” şeklinde konuştu.

Büyük Bir Gayret Gösteriyoruz

Yaban hayatındaki dengenin sağlanması ve yaban hayvanlarının sağlıklı bir şekilde hayatlarını idame ettirmeleri maksadıyla çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Aydın, “Yürüttüğümüz faaliyetlerle yaban hayvanlarını gözlemliyoruz. Bu gözlemler sayesinde hangi türün nerede nasıl yaşadıklarını tespit ederek bazı verilere ulaşıyoruz. Bu veriler ışığında da gerek bu hayvanların sağlıklı bir şekilde yaşaması gerekse de çoğalması için büyük bir gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

Cezası 20 Bin TL 

Aydın, Gümüşhane Kürtün vadisi 2 bin rakım üzerinde yaşayan çengel boynuzlu dağ keçilerini vurmanın idari para cezasının 20 bin TL olduğuna vurgu yaptı.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim