• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

ÇAKIRKAYA TURİZME KAZANDIRILACAK

12.06.2017 12:46
ÇAKIRKAYA TURİZME KAZANDIRILACAK
Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı Çakırkaya köyünde bulunan ve 13 ve 15. yüzyıllar arasında yapıldığının tahmin edilen 65 metre yüksekliğe sahip kayanın oyulmasıyla yapılan Çakırkaya Manastırı turizme kazandırılacak.

Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı Çakırkaya köyünde bulunan ve 13 ve 15. yüzyıllar arasında yapıldığının tahmin edilen 65 metre yüksekliğe sahip kayanın oyulmasıyla yapılan Çakırkaya Manastırı turizme kazandırılacak.

İlçede bulunan Tomara Şelalesi Tabiat Parkı yol güzergahında yer alan ve yıl içerisinde yolu sıcak karışım asfalt yapılacak olan manastırda incelemelerde bulunan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, ufak dokunuşlarla manastırın en kısa zamanda turizme kazandırılabileceğini söyledi.

“Bölgemizin Sümela Manastırı olabilecek potansiyele sahip”

Çakırkaya Manastırını yoldan geçerken gördüğünü fakat ilk defa bizzat gelerek incelediğini kaydeden Vali Memiş, kayanın oyulmasıyla yapılan manastırdan çok etkilendiğini belirterek, “Adeta Sümela Manastırı gibi. Bölgemizin Sümela Manastırı olabilecek potansiyele sahip. Tomara Şelalesiyle birlikte bu yolu sıfır asfalt yapacağız. Burayı da özel bir çalışmayla yolunu parke yaparsak turizme kazandıracağız” dedi.

“Ufak dokunuşlarla burayı turizme kazandıracağız inşallah”

Manastır içerisindeki kolonların kesilmiş olmasını üzüntüyle gördüklerini dile getiren Vali Memiş, “Buraya yönelik olarak çok ivedi bir proje hazırlatıp burayı turizme kazandıracağız. Gece aydınlatmasını yapabiliriz. Hayal edip yapıyoruz. Çok şık bir çalışma olacak. Burada çok fazla işimiz yok. Ufak dokunuşlarla burayı turizme kazandıracağız inşallah” ifadelerini kullandı.

Çakırkaya Manastırı:

Köyün bin 295 metre rakımdaki Kozağaç mevkiinde kaya oyularak kurulan Çakırkaya Manastırı 65 metre yüksekliğe sahip kayanın oyulmasıyla yapıldı. Manastırdan günümüze kilise, şapel ve birkaç küçük mekan ulaşabildi. Manastırdaki orijinal kilisenin içerisinde, kayalardan yontularak oluşturulmuş sekiz destek sütünün alt kısımları tamamıyla kırılmış durumda. 13 ve 15. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen manastırı 1848 yılında Piskopos Jeremias Georgas yeniden kurdu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim