• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • Gümüşhane : 2 °C
  • Trabzon : 10 °C

ÇAKIRGÖL ÇÖZÜM BEKLİYOR

02.11.2020 11:20
ÇAKIRGÖL ÇÖZÜM BEKLİYOR
Gümüşhane ve Trabzon kadim iki komşu il. Tarih boyunca bu iki ilin insanları hep birbiri ile iç içe yaşamıştır. Trabzon Gümüşhane için “Deniz”, Gümüşhane ise Trabzon için “Yayla” demektir. Dün de bugün de bu böyledir, yarın da böyle olacaktır.

Gümüşhaneli ve Trabzonlu Yetkililer Ortak Akılla Sorunu Çözmelidir

Tarih boyunca olduğu gibi, günümüzde de Gümüşhane’ye ait pek çok yaylayı, yaylacılık kültürü daha çok olan Trabzonlu vatandaşlar kullanmaktadır.

Trabzon ile Gümüşhane arasındaki bu kadim kültür kimseyi rahatsız etmez. Trabzonlu ve Gümüşhaneli vatandaşlar arasında hiçbir sorun olmaz. Ama ve maalesef Trabzon’daki bazı devlet kurumlarının Gümüşhane’ye ait yaylaları Trabzon iline ait göstermesi Gümüşhane kamuoyunu asıl rahatsız eden durum olmuştur.

Yaylalardan Yararlanmak Ayrı Şeydir, Yayların Sahibini Reddetmek ve Kabul Etmemek Ayrı Şeylerdir

Tarih boyunca Trabzonlu ve Giresunlu vatandaşlarımız Gümüşhane yaylalarından yararlanırlar. Ama hiçbir zaman bu yaylaların sahibinin Gümüşhane olduğunu inkar etmezler. Vatandaşlar açısından bugün de durum böyledir.

Ama gelin görün ki, Trabzon devlet kurumları olaya böyle bakmıyor.

Bu durumun bir örneğini sık sık “Çakırgöl” olayında yaşadık ve yaşıyoruz.

Çakırgöl, Gümüşhane iline ait bir bölge olmasına rağmen Trabzon’un içme suyunun bir bölümü 60 yıl önce Çakırgöl’den alınmıştır. Geçtiğimiz günlerde ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi Çakırgöl’de su borusu hattında tadilat ve yenilenme yapmıştır.

Gümüşhane kamuoyunu rahatsız eden şudur: İçme suyu borularını yenilemek için  Çakırgöl’de iş makinalarıyla çalışma yapılacaksa niçin Gümüşhane Valiliği’nden izin alınmaz?

Gümüşhaneliler hoşgörülü insanlardır, bir içme suyuna niçin engel olsunlar. Ama Trabzon’daki  resmi kurumlar tarafından Gümüşhane ilinin dikkate alınmaması, Gümüşhane kamuoyunu her zaman üzmüştür.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Çakırgöl’ü ve Kadırga’yı Trabzon’a Ait Göstermeye Devam Ediyor

Meşhur Kadırga yaylası ve Çakırgöl Gümüşhane iline ait olan yerler olmasına rağmen, Trabzon Büyük Şehir Belediyesi, resmi internet sitesinde bu iki bölgeyi Trabzon’a ait olarak göstermeye devam ediyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde  https://www.trabzon.bel.tr/galeri-sayfalari.aspx?id=6   linkini tıkladığınızda bu bilgilere ulaşmaktasınız.

Trabzon Valiliği De Çakırgöl ve Kadırga’yı Trabzon’a Ait Gösteriyor

Trabzon Valiliği internet sitesinde de yine Gümüşhane’ye ait Kadırga ve Çakırgöl bölgeleri Trabzon’a ait olarak gösterilmektedir.

Trabzon Valiliği internet sitesinde http://www.trabzon.gov.tr/yaylalarimiz  linkini tıkladığınızda Çakırgöl ve Kadırga’nın Trabzon’a ait bölgeler olarak yazıldığını görürsünüz.

DOKAP’ta Çakırgöl’ü Trabzon’un Olarak Gösterdi

Merkezi Giresun’da bulunan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı   (DOKAP) tarafından hayata geçirilen “Karadeniz Kültür Envanteri” projesinin internet sitesinde de yine Çakırgöl Trabzon’a ait gösterilmektedir.

DOKAP; Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon illerini kapsayan Karadeniz Kültür Envanteri çalışmasını 2019 yılında tamamlayarak yayınlamaya başladı.

https://karadeniz.gov.tr/  adresinde yayımlanan “Karadeniz Kültür Envanteri” nde Gümüşhane’ye ait olan Çakırgöl’den şöyle bahsedilmektedir:

  • Türü: Göl
  • Adı: Çakır Göl
  • İli: Trabzon
  • İlçesi: Maçka
  • Mevkii: Cami Boğazı
  • İl ve İlçe Merkezine Uzaklığı (km): Maçka İlçesinden 36 km uzaklıktadır.

Bu bilgilere https://karadeniz.gov.tr/cakir-gol/  linkinden ulaşabilirsiniz.

En Gerçek ve Doğru Bilgi DOKA Sayfalarında

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Valiliği, Giresun’da bulunan DOKAP bu hataları yaparken Trabzon’da kurulu bulunan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA)’nın yayınlarında ise bu hataların yapılmadığını, doğru bilgilerin paylaşıldığını görmekteyiz.

Gümüşhane İl Genel Meclisi Çakırgöl İçin Karar Aldı Ama Sonuç Alamadı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde Çakırgöl ve Kadırga’nın Trabzon’a ait yaylalar olarak gösterilmesine tepki gösteren Gümüşhane İl Genel Meclisi Temmuz 2020 toplantılarında aldığı kararla bu davranışa tepki gösterip, kınamış ve aldığı kararı da Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin uyarılması için Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne göndermişti.

Gümüşhane İl Genel Meclisi’nin kararı üzerinden yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen Kadırga ve Çakırgöl Trabzon Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde hâlâ Trabzon’a ait olarak gösterilmeye devam ediliyor.

Bu durumda akla gelen soru şu: İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konu ile ilgili olarak Trabzon Büyük Şehir Belediyesi’ne herhangi bir resmi yazı yazdılar mı, yazmadılar mı? Olayı takip ediyorlar mı etmiyorlar mı?

Çakırgöl’e Yapılan Son Müdahale Üzerine Vali Taşbilek Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ni Uyardı

Trabzon Büyük Şehir Belediyesi,  Ekim ayı başında Gümüşhane Valiliği’nden izin almadan Gümüşhane’nin Çorak köyüne ait Çakırgöl’de iş makinalarıyla boru hattı yenileme çalışması yaptırdı.

Çakırgöl’de izinsiz yapılan çalışmalar Gümüşhane kamuoyunun tepkisine neden olurken, Gümüşhane basınında da geniş yer bulmuştu.

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek,  15 Ekim 2020 Perşembe günü İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konu ile ilgili sorulan bir soruya cevap vererek şunları söylemişti: “Orada yaşanan gelişmeyle ilgili arkadaşlarımıza raporları tutturduk. Trabzon Büyükşehir Belediyesine de gerekli uyarı yazılarımızı da yazdık. Onun haricinde hukuki altyapısı neyse onu da takip edeceğiz. İşin sistem içerisinde yürümesi, kural içerisinde, nizam içerisinde yürümesi her şeyin başıdır”

Trabzon Valisi Çakırgöl’ü Ziyaret Etti

Gümüşhane Valiliği’nin uyarı yazısı sonrası 25 Ekim 2020 tarihinde de Trabzon Valisi İsmail   Ustaoğlu,  Çakırgöl’ü ziyaret etti. Trabzon valiliği resmi twitter hesabından paylaşılan ziyarette Çakırgöl Trabzon’un ilçesi Maçka’ya ait gösterildi.

Üst Seviye Gümüşhane ve Trabzonlu Yetkililer Görüşerek Sorunu Çözebilirler

Bütün bu bilgiler ortada bir sorun olduğunu gösteriyor.

Kadim iki ilin arasındaki bu sorun ve buna benzer sorunlar her iki ilin yetkililerinin yapacağı koordinasyonla kolayca çözülebilir.

Çözüm; Trabzon kamu kurumlarının envanterlerinde yer alan ve Çakırgöl, Kadırga, Deveboynu, Cami Boğazı başta olmak üzere Gümüşhane iline ait yayla ve mekânların Trabzon’a ait olduğu bilgilerinin düzeltilmesi ve bu yerlerin Gümüşhane’ye ait olduğu bilgilerinin yazılmasından geçmektedir. Aynı şekilde DOKAP envanterinde yer alan yanlış bilgilerin de düzeltilmesi gerekmektedir.

Haber Merkezi

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim