• BIST 9524.59
  • Altın 2486.44
  • Dolar 32.5543
  • Euro 34.6727
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 16 °C

CADDE KÖRDÜĞÜM

13.08.2015 13:09
CADDE KÖRDÜĞÜM
Gümüşhane Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan esnaf, cadde boyunca araçların iki taraflı park etmesinden rahatsızlık duyduklarını belirterek, çift yön park olayının caddeyi içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini dile getirdi.

Esnaf zor durumda

Gümüşhane Cumhuriyet Caddesi’nde özellikle tek yön trafiği ile ilgili trafiğin rahatlamış olduğunun görüldüğünü, ancak kendilerince rahatlamadığını iddia eden esnaf Adnan Çoşkun, “Sayın emniyet müdürümüz birkaç gün önce gazetede beyanat veriyor ‘tek yön trafiği rahatlattı’ diye, ama bence rahatlatmadı. Uygulamanın, Cumhuriyet Caddesi’nde yolun tamamen iki taraflı park halinde kullanılamaz bir hale gelerek esnafımızı zor durumda bırakmış olduğu görülmektedir” dedi.

“Cadde Arap saçına döndü”

Çoşkun, özellikle cadde boyunca araçların çift yön park edilmesinin caddeyi içinden çıkılmaz bir hale getirdiğinin altını çizerek, “Cumhuriyet Caddesi, ilimizin uzun bir caddesi olması hesabıyla çift yön trafiği olması gerekmekte.  Çift yön trafik olması ve 15’er dakikalık park halinde alışverişini esnaftan da yapsın dursun kalksın. Ama Cumhuriyet Caddesini bu derece kör bir cadde haline getirmek çok yanlış. Emniyetimiz burada ne kadar görev yapıyor. Sağlı, sollu park.  Bakıldığında caddeye cadde içinden çıkılmaz, Arap saçına dönmüş bir halde.  Ama  geçen yıllarda yapılan çift yönlü 15 dakikalık parkomat sistemiyle çok düzenli bir şekilde yürüdüğünü görüyorduk ve caddeden bakıldığında da eski  iş bankasının orayı gördüğümüzü sanıyorum. Ama keyfi olarak araçların cadde içerisine park edilip, esnafın zor durumda bırakılmasına karşıyız.  Burada her esnafta belli aileleri barındırmakta, çocuk okutmakta, bunların ekmeği ile aşıyla kimse oynamasın” diye konuştu.

“Esnafı rahatlatacak bir proje istiyoruz”

Konuyla ilgili cadde esnafı rahatlatacak bir projenin hayata geçirilmesini temenni ettiklerini dile getiren Çoşkun, “Bu konuda özellikle sayın valimizin,  belediye başkanımızın, emniyet müdürümüzün, hassasiyet göstermesini, esnafla diyalog içerisinde olmasını istiyorum. Konunun  tamam beğenildi, oldu bittiye getirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda en kısa zamanda cadde esnafını rahatlatacak bir projenin hayata geçirilmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Cadde park yeri değil”

Araçların aynı cadde üzerinde saatlerce keyfi olarak park ettiklerine dikkat çeken Coşkun, “Şimdi araçlara bakıyorsun. Günlerce aynı cadde üzerinde park etmektedirler. 5 -6 saat, 1 gün keyfi olarak araçlarını caddeye çekmektedirler. Bu demek değil ki cadde park yeridir. Caddede  park olmaz.  Bu da esnafımızın satışını rahatsız etmektedir. Oradan geçen araçlar duruyor, dükkanın önünde 15 dakika durduğu zaman marketinden, fırınından ihtiyacını alıyor ama şu an esnaf bayağı rahatsız. Bu durum   alışverişimizi yüzde 50 etkilemektedir.  Bu konuda görevlilerin daha hassas olmalarını istiyoruz.”

“Dilekçe verdik. Ancak…”

Cadde esnafı olarak isteklerinin, trafiğin çift yön olmasını, ancak araç parkının 15’er dakikalık tek yön olması gerektiğini, bunun da parkomat sitemi ile sağlanmasının gerektiğini söyleyerek, bu konudaki şikayetleri ile ilgili 2 ay önce belediyeye ve emniyete dilekçe verdiklerini ancak herhangi bir geri dönüş olmadığını belirten Çoşkun,” Esnaf olarak konu ile ilgili rahatsızlığımız beyan eden  dilekçe verdik.  Aradan 2 ay geçti. Bu konu hakkında hiçbir gelişme olmadı ve herhangi bir cevap verilmedi. Hiç gündeme alınmadı. Ve dilekçeye binaen hiçbir esnafımıza gelip de bu böyle oldu, şöyle oldu deyip cevap bile verilmedi. Sanki bu kabul edilmiş. Bu cadde böyle yürüyecek, çift yön keyfi park edecek herkes.”

“Her kurum kendi görevini yapmalı”

Konu ile ilgili olarak emniyetin görevinin de, belediye tarafından üstlenildiğinin yanlış olduğunu savunan Coşkun, “ Burada emniyetin görevini de galiba belediye üstleniyor.  Belediyede iki görevi bir arada yapmaya çalışıyor. Bu yanlış. Emniyetin o caddede artık görev yapmaz halde olduğunu, caddenin eskisinden daha kötü bir halde olduğunu görüyorum. Bunların sıkıntılarının tümü esnafın sıkıntılarına yükleniyor. Her kurum kendi görevini yapmalı. Bunları yaparken de vatandaşın her şeyini düşünmeli. Burada esnaf varsa herkes var ve esnafımızın en kısa zamanda bu konu hakkında toplu hareket edeceğini biliyorum, eğer bu yanlış hal devam ederse hakkımızı arayacağız.”

Vatandaşında duyarlı olmaları gerektiği konusunda çağrıda bulunan Çoşkun, “Araçları olan vatandaşlarımıza önerim, araçlarını kesinlikle keyfi olarak bırakmasınlar. Vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanmalarını ve bu kültürün yaygınlaşmasının daha iyi olacağını düşünüyorum”.

Cadde üzerindeki esnaflardan Yavuz Koç ‘da trafiğin çift yönlü devam etmesinin daha doğru olduğunun altını çizerek,  “Tek yönlü trafik uygulaması, trafiği çok kötü etkiliyor çünkü insanlar tek yönlü olduğu için gelişi güzel arabaları çekiyor. Otoparkla sorunun halledilmesi  sanırım çözüm olacaktır” diye konuştu.

Vatandaşlar arasında tek yön uygulamasından memnun olanlar da var ancak esnaf iki taraflı park uygulamasından duydukları rahatsızlıkta hemfikir.

“Buna çözüm otopark”

Muhammet Kaya, “Tek yön olması avantaj oldu. Eskiden çift taraflı park olduğu zaman alttan, üstten gelen arabalar kafa kafaya geliyorlardı. Bir  kargaşa oluyordu. Ondan kurtardık fakat Gümüşhane’nin alt yapısı ona uygun olmadığı için çok aşağıdan dönmesi gerekiyor. Halkta gelmek istemiyor bu zahmete katlanmamak için. Dolayısıyla bizim ticari kaybımız oluyor buna çözüm otopark.”

“Tek yön uygulamasıyla  trafik rahatladı”

Sebahattin Öztürk, “Tek yön uygulamasıyla  trafik rahatladı. İki taraflı şekilde arabaların gelmesi kargaşaya sebep oluyordu, böyle daha iyi oldu fakat tek taraflı olmasından  dolayı insanlar arabaları gelişi güzel park ediyor  denetim de  çok az.” 

“Trafik, uygulamasını yapmıyor”

Şaban Altınok, “Vatandaşın durup ta ekmek alacak yeri yok, bu da satışlarımı etkiliyor. Esnaf için bu caddenin aşağı tarafa olması daha uygun olur. Tek tarafa araç çekilmesini istiyoruz, iki tarafa değil. Polis uygulamasını yapmıyor. Trafik uygulamasını yapmıyor. Biz bu konu hakkında dilekçe verdik belediyeye, onlarda “Emniyete gidin” dedi. Belediye anons ediyor polis geliyor onlarda “Aracı kaldır” diyor başka bir şey yapmıyor.”

Nazife Dabağ, “İşlerimizi etkiliyor ama trafik konusunda da birbirimize giriyorduk. Sağdan ve soldan gelen araçlarla bu ister istemez satışlarımızı etkiledi. Aracımızla bir yere gitmek için bayağı zamanımızı alıyordu. Şimdi bu uygulama, eskiye oranla biraz daha iyi oldu. Fakat dediğim gibi diğer yönden de işlerimizi etkiliyor. Bütün esnaflar olarak imza topladık trafiğin tek yön oluşun da işlerimizin düştüğünü imza toplayarak bildirdik. Bir beni değil herkesi etkiledi. Bir çorba içmek için karakol köprüden çıkacak, aşağıyı dolaşıp tekrar buraya gelecek. Geldiği zamanda yer olmuyor karşı tarafa insanların park yapmasından dolayı da müşteri durmadan gidiyor. Çözüm olarak otopark yapılıp caddelerin bomboş olması gerekiyor. Açıkçası tek yön olması bir avantaj kazandırmadı.”

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim