• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 18 °C
  • Trabzon : 15 °C

Bu Yayla Başka Yayla

16.09.2020 10:58
Bu Yayla Başka Yayla
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün beldesi sınırları içerisinde bulunan ve 700 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Erikbeli Yaylası, diğer yaylalar gibi betonlaşmanın hemen hemen yok denecek kadar az olması nedeniyle yerli ve yabancı turistleri

Gümüşhane ve Trabzon illerinin birleşme noktası olma özelliğini taşıyan Erikbeli Yaylası yıllarca sayıları 3-5’i geçmeyen lokanta, çay ocağı ve kasap dükkanları ile onlarca yıldır gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

Turizm Merkezi İlan Edildi

Kürtün'ün Özkürtün Beldesi sınırları içerisinde bulunan Erikbeli Yaylası, Süme Deresi Vadisi'nin bitiminde ve 1800 rakımında bulunuyor. Yaya olarak ulaşımın sağlandığı dönemlerde, insanların konaklama yeri olarak kullandıkları bir yerleşim birimi olan Erikbeli Yaylası’nın 1500'lü yıllardan beri var olduğu bilinmektedir. 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca turizm merkezi ilan edilmesiyle büyük önem kazandı.

Karayollarına Devredildi

Sazalan ve Kadırga gibi dünyaca bilinirliği bulunan yaylalara ulaşımı sağlayan yolların tam merkezindeki Erikbeli Yaylasına önceki yıllarda doğal taş parke yapıldı. Trabzon iline bağlı Tonya ilçesinden ulaşılan yolun beton ve asfalt çalışmaları tamamlandı. Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün beldesinden ulaşılan yol ise Karayollarına devredilmesinin ardından yol çalışmaları başlatıldı. Kısa bir süre içerisinde tamamlanacağı bildirilen yolun asfalt kaplama yapılacağı öğrenildi.

100 Yıllık Güner Ailesi

 Erikbeli Yaylası’nın en eski işyeri bulunan ise Güner Ailesi olduğu ifade edildi. Yaylada lokanta işleten Güner Ailesinden Ömür Güner, yaptığı açıklamada, lokantayı 60 yıl babasının işlettiğini belirterek, “Babam, 7 yıl önce vefat etti. O vefat edince aynı mesleği devam ettiriyoruz. Kuru fasulyesi, kelle paça, işkembe ile geleneksel şekilde geleneksel yemekler yapmaya çalışıyoruz. Sabah saat 05’te açıp akşam 18-19 gibi kapatıyoruz. Yaz kış açığız” dedi.

Yemekler 60 Yıllık Sobada Pişiyor

Yemeklerinin 60 yıllık sobanın fırınında pişirildiğini anlatan Güner, “Babam sobayı 60 sene önce Trabzon’dan aldı. O zamandan beri hizmet veriyor. Kesinlikle ocak kullanmıyoruz, tüm yemeklerimiz bu sobanın fırınında pişiyor. Yemeklerimizi yiyenler de beğeniyor. Her yerden müşterimiz var” diye konuştu.

Yaz-Kış Sönmüyor”

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi sınırlarında bulunan Erikbeli yaylasında ‘Rıza'nın Yeri’ adlı işletmede 60 yıl önce yapılan ve hiç sönmeyen soba, dev boyutuyla da görenleri şaşkınlığa uğrattığını ifade eden Güner, şunları söyledi: “O tarihten beri yaz-kış hiç sönmeyen sobasının üzerinde çay demleyip, yaptığımız yemekleri yaylamıza gelenlere sunuyoruz. Sobanın boyu 2. 20, genişliği de 1.10 metredir. Bu soba sönmez. Akşamdan iki odun atarız, sabah bir odunla tekrar yakarız.”  

Yaylanın Hanım Ağası

Babası Rıza’nın yaylanın ağası olarak çağrıldığını anlatan Ayşe Güner ise, şunları söyledi: “Rıza’nın Yeri olarak bilinen bu yeri dedemden oğula, ondan da torununa kaldı. Eşim 1957 yılında askerden geldiğinde burayı açtı. Ben de onunla birlikte çalışıyordum. 2006 yılında kavgayı ayırırken tüfekten çıkan mermi ayağıma isabet etti ve sakat kaldım. O dur budur acı çekiyorum. Eşim de 2012’de öldü. Ben de oğlum Ömür’le birlikte idare ediyorum.”

Eskiden Yemekleri Ben Yapıyordum”

Yaylada eskiden yemekleri kendisinin yaptığını açıklayan Ayşe Güner, “Aile olarak 100 yılı aşkın süredir Erikbeli yaylasında yaşıyoruz. Babam 112 yaşında öldü. Buranın meşhur yemekleri işkembe, paça, kuru fasulye ve pilavdır. Benim babam buranın ağasıydı. Yaylada hanı vardı. Çocuklarımın okulu olduğu dönemde onları okutmak için Trabzon’un Beşikdüzü ilçesine gittik ve 6 yıl gelmedim buraya. Ondan sonra döndük tekrar geldik. Halen de yayladayız” diye konuştu.

Yaylamız Oksijen Deposu”

Kendisinin Trabzon’un Şalpazarı ilçesinden olduğunu, hayatının büyük bir bölümünü Almanya’da geçirdiğini anlatan Osman Çalık ise, şunları söyledi:

“Yaylanın 700 yıl gibi bir geçmişi var. Yayladaki mezar taşlarından da bu anlaşılabiliyor. Burası güzel bir yer. Ben Avrupa’da birçok ülkeyi gezdiğim için buranın doğal güzelliği, havası İsviçre’den sonra emsali olmayacak bir yer. Burası oksijen deposu. Buradan günde en az bin civarında araba dünyada emsali olmayan çatısız camisiyle ünlü Kadırga yaylasına geçiyor. Merkezi bir yer ama gariban bir yer. Doğa aşığı olan insanlar için harika bir mekan.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim