• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 23 °C

BU EYLEM BAŞKA EYLEM

25.12.2016 13:32
BU EYLEM BAŞKA EYLEM
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, üç yıl önce hazırlanan ve bu yıl içerisinde güncellenen ‘Tabiat Turizm Eylem Planı’nın, sürdürülebilir tabiat turizmi, kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi, kırsal nüfus için yeni bir bakış açıs

Bulut, gazetemize yaptığı açıklamada, turizmin yalnızca yerel ekonomi ile doğru şekilde bütünleştirildiği takdirde beklentileri karşılayabileceği ve yöre halkı ile diğer ilgi gruplarına fayda sağlayacağının unutulmaması gerektiğini ifade etti.

TURİZM ODAKLI YAPILANMA

Doğu Karadeniz Bölgesi ve bu bölgede yer alan Gümüşhane’nin, biyolojik çeşitlilik bakımından zengin coğrafyası ve doğal kaynaklarının çeşitliliği nedeniyle tabiat turizmi odaklı bir yapılanma için ülkemizin en uygun bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Bulut, “Tabiat Turizmi, seyahat edilen tabii alanların,  çevrenin korunması ve yöre halkının ekonomik standartlarının gelişmesini sağlayan bir turizm anlayışıdır” dedi.

SÜRDÜREBİLİR TURİZM

Sürdürülebilir turizm ve tabiat turizmi tanımlarında, tabii ve kültürel kaynakların geleceğin düşünülerek kullanılması, turizm sermayesinin, mevcut ziyaretçilerin ve yöre halkının amaçlarının maksimum düzeyde karşılanmasını öne çıkardığını kaydeden Bulut, şunları söyledi:

“Ülkemizde ve bölgemizde tabiat turizmi faaliyetleri dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi korunan alanlarda gelişme göstermektedir. Alternatif turizm faaliyetleri olarak yaylalarda geliştirilmesi planlanan özellikle tabiat ve macera sporlarına yönelik yapılanmanın detaylandırılması gerekmektedir.”

EYLEM PLANININ AMACI

2013 yılında hazırlanan ve 2016 yılında güncellenen Tabiat Turizmi Mastar Planlarının ve bu planın uygulamasına yönelik olan Tabiat Turizmi Eylem Planlarının amacının, tabii güzellikleri, tarihi ve turistik yapısı ile zengin bir tabiata turizmi potansiyeline sahip olan illerimizde, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını göz önüne alarak tabii kaynak değerlerin, sürdürülebilirlik, katılımcılık ve çevreye duyarlılık temel ilkeleriyle planlanarak tabiat turizminin geliştirilmesini sağlamak olduğunun altını çizen Müdür Bulut, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 “Tabiatı korumanın geleceği, kırsal alanların geleceğine, kırsal hayatın korunmasına ve sağlıklı yürüyen bir kırsal ekonomiye bağlıdır. Sürdürülebilir tabiat turizmi ve eko turizm tabiatın korunması için bir umut olarak ortaya çıkmıştır. Algılamadaki bu değişiklik, tabii alanlar, korunan alanlar ve çevresinin bölgesel planlamasında turizme ilişkin proje ve çalışmaların giderek artmasına yol açmıştır. Bu sayede turizm, zaman içinde kırsal alanların kalkınmasında, yoksulluğun azaltılması ve yöresel kültürel zenginliğin korunmasında anahtar bir rol haline gelmiştir.”

YENİ BİR BAKIŞ AÇISI GETİRİLMESİ

Sürdürülebilir tabiat turizminin, kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi, kırsal nüfus için yeni bir bakış açısı meydana getirilmesi, yoksulluğun ve kırsal göçün azaltılmasında önemli seçeneklerden biri olarak görüldüğünü ifade eden Bulut, “Ancak, turizmin yalnızca yerel ekonomi ile doğru şekilde bütünleştirildiği takdirde beklentileri karşılayabileceği ve yöre halkı ile diğer ilgi gruplarına fayda sağlayacağı unutulmamalıdır. Tabiat turizmi konusunda bilinç oluşturmak ve korunan alanlarımızda Tabiat turizmi aktiviteleri potansiyelinin ortaya konması ve buna uygun projelerin desteklenmesi maksadıyla  2016 yılı içinde 12. Bölge Müdürlüğümüzce İlgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarının katkıları da  alınarak tabiat turizmi çalıştayları  bölge müdürlüğümüz sorumluluk alanındaki 4 ilimizde gerçekleştirilmiş olup Gümüşhane ilimizde de bu çalıştayımızı yaparak olumlu sonuçlar alacağımızı umuyorum. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Rize, Artvin, Trabzon, Rize illerimizde  Tabiat turizmine konu olabilecek yeni alanların belirlenmesi süreci devam etmekte olup, bu alanlar  da eklenerek Tabiat Turizmi Çalıştayları yapılacaktır” diye konuştu.

GÜMÜŞHANE ÇOK ZENGİN YAPIYA SAHİP

Gümüşhane’nin doğal güzellikler açısından çok zengin bir il olduğunun altını da çizen 12. Bölge Müdürü Bulut, “Limni Gölü Tabiat Parkı, Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, Köse Tabiat Parkı ile yapılması planlanan Karşıyaka Tabiat Parkı gibi zenginlikler vardır. Ayrıca Örümcek Ormanları Tabiat Koruma Alanı gibi çok önemli koruma alanı da bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yöresel Çantalar Da Tarih Oluyor07 Ekim 2020 Çarşamba 10:54
  • Tarihi Köy Odalarına Yürüdüler06 Ekim 2020 Salı 11:09
  • Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı24 Eylül 2020 Perşembe 11:20
  • DÜĞÜNE DAVET İÇİN ÜRETİLİRDİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:44
  • Kamu Şoförlerine Trafik Eğitimi22 Ocak 2020 Çarşamba 14:43
  • Balık Üretimiyle Ekonomiye Katkı22 Ocak 2020 Çarşamba 14:39
  • YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN14 Mart 2019 Perşembe 11:43
  • DOĞADA KARAVANLI YAŞAM07 Şubat 2019 Perşembe 11:39
  • KÜÇÜK YAŞAM BECERİLERİ10 Ocak 2019 Perşembe 12:55
  • BU MANTAR BAŞKA MANTAR19 Haziran 2018 Salı 14:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim