• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 18 °C

BU BİZE YAKIŞMIYOR

01.08.2017 10:44
BU BİZE YAKIŞMIYOR
Özellikle son bir yıl içerisinde gerek Süleymaniye Mahallesi gerek Karaca Mağarası gerekse Limni Gölü, Tomara Şelalesi, Çağlayandibi Şelalesi ve Artabel Göllerine yapılan yatırımlarla ivme kazanan Gümüşhane turizmi, çevre temizliğine gereken özenin göster

Özellikle son bir yıl içerisinde gerek Süleymaniye Mahallesi gerek Karaca Mağarası gerekse Limni Gölü, Tomara Şelalesi, Çağlayandibi Şelalesi ve Artabel Göllerine yapılan yatırımlarla ivme kazanan Gümüşhane turizmi, çevre temizliğine gereken özenin gösterilmemesi nedeniyle bu sektörden beklenen başarıyı olumsuz yönde etkiliyor.

“Bu görüntü bize yakışmıyor” yorumlarına neden olan çevre kirliliğinin önüne geçilmemesinden başta belediyeler ve özel idarelerin sorumlu olduğu ifade ediliyor. Karayollarının da gereken özeni göstermemesi nedeniyle yol güzergahlarında da aynı kirliliği görmek mümkün oluyor.

BU GÜZERGAH ÇOK ÖNEMLİ

Yapılan yollarla birlikte Gümüşhane turizminin giriş kapısı haline gelen Limni Gölü güzergahındaki kirlilik ise gelen binlerce yerli ve yabancı turistin dikkatinden kaçmıyor. Çevre duyarlılığından nasibini almamış bazı kişilerin yol güzergahlarına, çeşme başlarına gelişigüzel attıkları katı atıklar kirliliğinin büyük boyutlara varmasına neden oluyor.

ÇÖPLER ALINMIYOR

Zigana Tüneli yakınında tesis işleten Adnan Aydın, konu ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, tesisin yakınına bir tane çöp konteynırı konulduğunu, ancak konulan bu konteynırın yeterli olmadığını söyledi.

Tek olması nedeniyle konteynırın erken dolduğunu belirten Aydın, “Ne yazık ki, çöplerimizi yakmak zorunda kalıyoruz. Bu da ayrı bir kirliliğe neden oluyor” dedi.

ÇÖP YIĞINI OLUŞUYOR

Kendisi ile birlikte üç tesisin hizmet verdiğini anlatan Adnan Aydın, “Yoldan geçenler de çöplerini konteynıra atıyorlar. Tesis olarak bizim ayrı bir konteynırımız yok. Zaman zaman konteynırın etrafı çöp yığınına dönüyor ve çözüm olarak yakmayı buluyoruz. Çöp konusunda sıkıntımız çok büyük. Özel idare ya da belediye tarafından bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını, kirlilikten bizi kurtarmasını  istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇÖPLERİMİZ ALINMIYOR

Çöp konteynırların erken dolmasına rağmen gerek özel idare gerekse belediye tarafından alınmadığını dile getiren Aydın, “Çoğu kez talepte bulunduk ama ne yazık ki çöplerimiz alınmıyor. Bizler de çareyi yakmakta buluyoruz. Yakınca da kirlilik ve koku oluşuyor. Bu da bölgemize gelen yerli ve yabancı turistleri rahatsız ediyor. Yapacak başka bir şeyimiz olmadığından bizler çöplerimizi yakmak zorunda kalıyoruz” dedi.

KARAYOLLARI ZAMAN ZAMAN İLGİLENİYOR

Çöp konteynırların aşırı derecede dolmasından az da olsa karayollarından destek aldıklarını anlatan Aydın, “Onlar da kepçelerle çöpleri alıyor, bölgeden uzak bir yere döküp üzerini toprakla kapatıyorlar ama bu da çare değil. Tek çare var, özel idarenin ve belediyenin çöplerimizi en az haftada 2 ya da üç defa almasıdır. Zigana Bölgesi, turizm bölgesi diyorlar ama bu çöpler arasında turizm nasıl gelişecek ona da akıl sır ermiyor” açıklamasında bulundu.

Öte yandan aynı kirliliği turizme hizmet veren alanlarda da zaman zaman görmek mümkün oluyor. Çöp konteynırların eski olması ayrı bir kirlilik oluştururken, dolan çöplerle birlikte kirliliğin boyutu ise adeta dayanılmaz bir hal alıyor.

Turizmi üçüncü sektör olarak gören Gümüşhane’nin yaşanan çevre kirliliğinin bir an önce önüne geçmesi gerekiyor. Turist, doğal güzelliklerin yanı sıra kirletilmiş değil, temiz çevreye ilgi gösteriyor.

KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Gümüşhane turizmi için yapılan bunca yatırımların heba olmaması, yerli ve yabancı turistlerin özellikle son bir yıl içerisinde ilimize ilgi göstermesi, çevre temizliği konusunda Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün de gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor.

Limni Gölü gibi önemli yatırım yapılan ve ilimiz turizmi için giriş kapıları özelliğini taşıyan turistik alanlarımızı sık sık kontrol etmeleri, çevreye karşı gerekli duyarlılığı göstermeleri, Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sorumluluk yüklenmesi, turistik tesis işletmecileri ile sürekli diyalog halinde bulunmaları bu tür olumsuzlukların önüne geçmede önem arz ediyor.

“ARAZİDE GÖRMEK İSTİYORUM”

Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in hemen hemen her toplantıda kurum müdürlerine yönelik yaptığı konuşmalarda, “Ben kurum müdürlerini ve personelini aradığımda makamında değil arazide görmek istiyorum” sözlerini başta Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ve çevre konusunda sorumlu olan kurumlara hatırlatmayı da üzerimize düşen bir görev olarak addediyoruz.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim