• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Gümüşhane : 18 °C
  • Trabzon : 17 °C

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATILMASI

14.07.2015 16:30
BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATILMASI
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, bitki koruma ürünlerinin daha güvenli kullanımının ve izlenebilirliğinin sağlanması, çevre ve doğal dengenin korunması, özellikle taze sebze ve meyvelerde kalıntı probleminin önlenmesi için bitki ko

Birşen, yaptığı açıklamada, bitki aktivartörleri, biyolojik mücadele etmenleri, böcek cezbedicileri, feromon ve tuzaklar, bakırlı preparatlar, kükürt ve kükürtlü preparatlar, biyolojik fungusitler, biyolojik insektisitler, biyolojik akarisitler, biyolojik nematisitler, fizyolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bitki koruma ürünleri, etkili maddesi bitki ekstraktı olan ürünler, yağ ve rosin asitlerinin bakır tuzları, oxolinic acide veya asetik asit, mineral yağ olan bitki koruma ürünleri olduğunu belirtti.

Tarım dışı alanlarda amatörlerin 250 metrekareden küçük hobi bahçelerinde kullanımı için geliştirilen küçük ambalajlı bitki koruma ürünleri, için reçeteli satış zorunluluğu bulunmadığını ifade eden Birşen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bitki koruma ürünü reçetesi Bakanlıktan yetki belgesi almış olan ziraat mühendisleri tarafından yazılır. Yazılan reçetenin kullanım süresi bir aydır. Bu süre içerisinde kullanılmayan reçeteler geçersizdir. Bakanlıkça yayınlanan Zirai Mücadele Teknik Talimatlarını dikkate alarak reçete yazar. Bakanlıkça verilen bitki koruma ürünü ruhsat bilgilerini, bitki koruma ürünleri ile ilgili Bakanlık tamim ve talimatlarını, bitki koruma ürünleri ile ilgili kısıtlı kullanım ve yasaklama kararlarını takip eder. Reçete yazan kişiler, İl Müdürlüklerinden almış oldukları reçete koçanlarından sorumludur. Reçetelere aktif madde ismi yazılır. Her zararlı organizma için en fazla 3 aktif madde ismi yazılabilir.”

Üreticilerin Sorumlulukları

“Reçete ile satın alınan bitki koruma ürününün; tavsiye edilen doz ve uygulama şekli ile tavsiye edilen bitki ve zararlı organizma dışında kullanılmasından doğacak sorumluluk, üreticiye aittir. Üretici reçeteli uygulama sonucunda karşılaştığı her hangi bir olumsuzlukta reçeteyle beraber diğer istenecek bilgi ve belgeleri sağlar. Gerektiğinde reçetelerin denetlenmesi ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi denetleyici kişilere gösterir. Reçetelerin kendilerinde kalan nüshalarını iki sene boyunca muhafaza eder. Doğru bitki koruma ürünü,  uygun zaman ve doğru doz için ihtiyaç duyulan bitki koruma ürünlerini bayilerden reçete ile alınız.”

Bayilerin Sorumlulukları

“Bayilerin reçetede yazan bitki koruma ürünlerini vermek zorundadır. Reçetede yazan ürünlerin bulunmaması durumunda başka ürün vermez. Reçete yazmaya yetkili kişi tarafından düzenlenen reçetenin ilk nüshasının arkasını, belirtilen bitki koruma ürünlerini  verdiğini doğrulamak için, tarih ile adını ve adresini gösteren kaşe ile onaylar. Bayiler, reçetelerin kendinde kalacak nüshalarını beş sene boyunca muhafaza eder. İstenmesi halinde reçete ile ilgili bilgileri Bakanlık görevlilerine verir. Bayiler reçete yazamaz.”

Reçete İle İlgili Kontroller

“Bitki koruma ürünü reçetesinin yetkili kişi tarafından düzenlenip düzenlenmediği, yazılan bitki koruma ürünü reçetesinin reçete zorunluluğu getirilen bitki koruma ürünlerini içerip içermediği, bitki koruma ürünlerinin etkili olduğu zararlı organizmaların görüldüğü dönemleri içerip içermediği, Bakanlıkça yasaklanan veya kısıtlama getirilen bitki koruma ürünlerinin reçeteye yazılıp yazılmadığı, satılan bitki koruma ürününün reçeteli olarak satılıp satılmadığı, göz önünde bulundurulur. “

“İdari yaptırımlar”

Bakanlıkça reçeteli olarak satılması istenen bitki koruma ürünlerini reçetesiz olarak alıp uygulayanlara bin lira, reçetesiz olarak satanlara ve Bakanlıkça istenen kayıtları tutmayanlara 5 bin lira, Bakanlıkça kullanımı yasaklanan bitki koruma ürünlerini reçeteye yazanlara bin lira, zararlı organizmalara yapılacak mücadeleyi Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapmayanlara ise 3 bin lira idari para cezası verilir.”

Uğur Aydın

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yöresel Çantalar Da Tarih Oluyor07 Ekim 2020 Çarşamba 10:54
  • Tarihi Köy Odalarına Yürüdüler06 Ekim 2020 Salı 11:09
  • Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı24 Eylül 2020 Perşembe 11:20
  • DÜĞÜNE DAVET İÇİN ÜRETİLİRDİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:44
  • Kamu Şoförlerine Trafik Eğitimi22 Ocak 2020 Çarşamba 14:43
  • Balık Üretimiyle Ekonomiye Katkı22 Ocak 2020 Çarşamba 14:39
  • YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN14 Mart 2019 Perşembe 11:43
  • DOĞADA KARAVANLI YAŞAM07 Şubat 2019 Perşembe 11:39
  • KÜÇÜK YAŞAM BECERİLERİ10 Ocak 2019 Perşembe 12:55
  • BU MANTAR BAŞKA MANTAR19 Haziran 2018 Salı 14:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim