• BIST 9693.46
  • Altın 2509.343
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7709
  • Gümüşhane : 12 °C
  • Trabzon : 14 °C

Birlik Başkanı Gül: “Covid-19’a Karşı Bağışıklık İçin Gümüşhane Balı Tüketin”

13.08.2020 11:25
Birlik Başkanı Gül: “Covid-19’a Karşı Bağışıklık İçin Gümüşhane Balı Tüketin”
Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, “Bilim adamları da insanların bağışıklığını kazanması için arı ürünlerini tüketmelerini tavsiye ediyor. Bal aslında bir şifadır. Sadece bal değil tüm arı ürünleri, polen, propolis ve arı sütü bir şifadır. Vat

Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, Gümüşhane’de bal hasadının 27 Temmuz tarihinde başladığını ve geçmiş yıllara göre bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu söyledi.

Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, gazetemize yaptığı açıklamada, bu yıl bal hasadının 27 Temmuz tarihinde başladığını ve 20 Ağustos tarihine kadar devam edeceğini belirterek, “Bu yıl rekoltenin geçen 3-4 yıla göre en iyisi diyebilirim. Son 3-4 yıl iklime dayalı olarak çok verim alamadık fakat bu yıl arıcılarımızdan iyi olduğunu öğrendik” dedi.

Türkiye’nin en kaliteli ballarından biri Gümüşhane balıdır.

Arıcılar Birliği’ne 560 kayıtlı üyenin bulunduğunu ve toplam koloni sayısının 62 bin adet olduğunu belirten Gül, “Gümüşhane’deki endemik bitki çeşitliliği fazla olmasından dolayı balımızın çok kalitelidir. Türkiye’nin en kaliteli ballarından biri Gümüşhane balıdır.”

 Kimyasal Katkı Maddesi Yok

Gümüşhane’de tarımsal ilaçlamanın az olduğuna değinen Gül, “Gümüşhane tarımsal ilaçlamanın en az olduğu illerden biri olduğu için balımızda kimyasal kalıntılar yok. Yüksek yaylalarda, 1500-2000 rakımlarda olduğu için içerisinde herhangi bir kimyasal madde yok. Bunun için tüketicimize rahatlıkla bizim balımızın içinde kimyasal katkı maddesi yok diyerek satabiliyoruz. Bala özelliğini veren de budur” şeklinde konuştu.

Gümüşhane’de 53 Tane Organik Arıcımız Var

Gümüşhane’de Organik Arıcılığın gelişmekte olduğunu ve şu an 53 adet organik arıcının olduğunu ifade eden Gül, “Bunun yanında bizim ilimizde 53 tane organik arıcılık var. Diğer ballarımız ise doğal. organik bal derken bu sertifikalı olduğu için organik diyoruz. Sertifika ile arıcılarımızın kullandığı malzemeler; kovanı, çerçevesi, içerisindeki teli, mumu, kullandığı ilaçlar dahi organiktir. Bunlarda da kalıntı bulunmamaktadır. Bunu daha da çoğaltmayı düşünerek Gümüşhane’nin tamamını organik havza olarak düşündük ancak geçiş bölgesi olduğu için bunun da tam uygulanmasına geçemedik” açıklamalarında bulundu.

Bal Arıcıdan Alınır, Aracıdan Alınmaz

Vatandaşlara “Bal arıcıdan alınır” diyerek seslenen Gül, açıklamasına şöyle devam etti:

“Vatandaşlar Gümüşhane balını arıcıdan almalı. Bal arıcıdan alınır, aracıdan alınmaz. Samimi olduğumuz, bildiğimiz, güvendiğimiz arıcıdan balı alıp rahatlıkla tüketebiliriz. Aracıdan alınan balda kaynak belli değil, bunu ortadan kaldırmak için çalışmalarımız devam ediyor inşallah Gümüşhane’de Arıcılar Birliği’ne ait satış noktası olacak.”

Bal Dolum Tesisinde Eksikler Tamamlanıyor

İŞGEM’de Bal Dolum Tesisi oluşturduklarını anlatan Gül, şu bilgileri paylaştı:

“Gümüşhane’de daha önceki yıllarda bal dolum tesisi oluşturduk. Dolum tesisi İŞGEM’de bulunuyor. Tesisatlarımızda eksiklikler olduğu için ikinci bir proje ile o eksiklerin tamamlanmasını bekliyoruz. Projemiz onaylandı ve ödeneğini bekliyoruz. Tesisat ve makinelerimizi genişletince biraz daha modern bir dolum tesisi haline getireceğiz. İnşallah orada Gümüşhane balı adıyla doldurduğumuz balları piyasaya sunacağız. Bal satış noktamızı 2021 yılında faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.”

Bal Tüketerek Bağışıklığınızı Güçlendirin

Gümüşhanelilere koronavirüsden dolayı bu yıl fazla bal tüketmelerini tavsiye eden Gül, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bu yıl Gümüşhanelilerin balı daha fazla tüketmesini tavsiye ediyorum. Bilim adamları da insanların bağışıklığını kazanması için arı ürünlerini tüketmelerini tavsiye ediyor. Bal aslında bir şifadır. Sadece bal değil tüm arı ürünleri, polen, propolis ve arı sütü bir şifadır. Bunlarla ilgili polen ve propolis arıcılarımız tarafından üretiliyor ancak arı sütünde henüz bir gelişim aşamasına giremedik. Vatandaşlarımızın bu yıl pandemiden dolayı balı daha fazla tüketmesini ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmelerini tavsiye ediyorum.”

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim