• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Gümüşhane : 22 °C
  • Trabzon : 17 °C

BİR TURİSTİN GÖZÜNDEN ŞEHRİMİZ

19.10.2015 10:38
YUSUF ORAL / YAZAR

YUSUF ORAL / YAZAR

 

İnternette rastladığım bir sokak röportajında ‘’Gümüşhane Nerede’’ sorusu yöneltilmiş insanlara. Bilenler, bilemeyenler ya da belki tutar düşüncesi ile atanlar. Amacım kesinlikle insanların coğrafya bilgisini sorgulamak değil. Birçok insan birçok ilin yerini direk veya bölgesel olarak bilemeyebilir.

Ama bu gün Safranbolu’yu, Amasra’yı veya Bodrum’u sorsak ilçe olmalarına rağmen %95 başarı ile insanlar tarafından yeri gösterilir. Peki, bir dönem tarihe ışık tutan, bunca doğal güzelliğe sahip bir şehrin haritadaki yerinin bilinmemesinin altında yatan sebepler nelerdir diye kendimizi bir sorgulayalım.

Muhtemelen şehrin tanıtımının yeteri kadar yapılamaması ön plana çıkacaktır. Bir sokak röportajı canlandırın kafanızda, Gümüşhane de halka mikrofon uzatıp soruyoruz; ‘’Gümüşhane’nin gezilecek, turistik yerleri nerelerdir’’ diye. Alacağımız cevaplar yüzde doksan ihtimalle Karaca Mağarası, İmera Manastırı, Krom Vadisi, Tomara Şelalesi, Artabel Gölleri olacaktır. Çünkü ön plana çıkarılan bunlardır. Fakat yerli ve yabancı turisti şehrimize çekmemiz için bir ahenk oluşturmamız gerekiyor.

Örneğin, mağara turizmi, 

Aklımıza ilk gelen Karaca Mağarası olmakla beraber turizme kazandırılan tek mağaramızdır. Bir düşünün benzer veya farklı özellikleri taşıyan örneğin İkisu Mağarası, Arılı Mağarası, Akçakale Mağarası, Kırklar Mağarası, Yukarı Kulaca Mağarası ve adını saymadığımız onu aşkın mağaramız turizme kazandırılmış olsa idi. Yerli veya yabancı turistler sadece mağara gezmek için geldikleri Gümüşhane de en az üç günlerini geçirirlerdi. Kuşkusuz ülke genelinde mağara denilince akla gelen şehir Gümüşhane olurdu.

Benzer şekilde kültür turizmi,

Aklımıza ilk olarak Krom Vadisi ve Süleymaniye Mahallesi gelmektedir. Ama bakıldığında şehrimizin muhtelif yerlerinde yüzü aşkın tarihi nitelik taşıyan cami, kilise, şapel, konak, köprü ve su değirmeni bulunmaktadır. Kültür varlıkları ile ilgili olarak gerekli korumalar sağlanıp, restorasyon çalışmaları yapılarak birbirileri ile koordineleri sağlansa ve yol haritaları çıkarılsa kültür varlıkları için gelen yerli ve yabancı turistler en az üç günlerini şehrimizde geçirirlerdi.

Ve kış turizmi potansiyeli,

Yıllardır sadece sözde kalan, Süleymaniye Kayak Merkezi projesi gerçekleştirilse idi şehrimiz kış turizmi için ön plana çıkan bir il olur idi.

Şehrimizin kalkınması, tanıtımı ve turizmi için örnekleri artırmamız mümkün.

Belki yöneticilerimize ilham kaynağı olur diye hayal ettiğim Gümüşhane’yi bir turistin gözünden ya da bir turistin arzulayacağı şekilde sizlere yazmak istiyorum. 

Gümüşhane tarihi dokusu, doğal yapısı ile o kadar zengin ve büyük ki gözümde tek yazı ile işin içinden çıkamayacağım düşüncesi ile merkez ve ilçeler olarak 6 yazı dizisi ile bunu sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Trabzon’dan Gümüşhane’ye gelen bir turistin TORUL, GÜMÜŞHANE, KÖSE, KELKİT, ŞİRAN ve KÜRTÜN ‘de geçireceği günlerini ve yapabileceklerini onun gözünden sizlere aktarmaya çalışacağım.

Aslına bakarsanız arzuladığım Gümüşhane’yi, doğal güzellikleri ile ön plana çıkarmayı düşünüyorum. Haftaya bir turistin gözünden TORUL ‘u yazacağım.

             

Sağlıcakla kalın…

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim