BİR MANDIRA, BİR FABRİKA

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, büyük tarım arazilerinin ancak büyük çiftliklerin kurulmasıyla ekonomiye katkı sağlayacağını belirterek, “Bu amaçla Kelkit Vadisi’nde sulu tarımla birlikte yüzde 50’si devletten hibe olmak üzere mevcut mandıralara ilaveten en az 50 mandıra daha kuracağız” dedi.
Kelkit Havzası’nda, 100 başın üzerinde olmak üzere kurulacak 50 mandıranın en az 5 bin süt sığırcılığı anlamına geldiğini ifade eden Vali Memiş, “Bu da her mandıra bir fabrika demektir anlamına geliyor. Biz, Kelkit Vadisi’ni organik tarımın merkezi yapmak istiyoruz. Şu anda Türkiye’de en fazla organik süt üretimi Kelkit’te yapılıyor. Türkiye’de organik sütün yüzde 80’i Kelkit’te üretiliyor. Dolayısıyla Organik Tarım ve Organik Hayvancılıkta Türkiye’nin önde gelen ili olmak istiyoruz. Organik tarımda çok güzel adımlar atıyoruz. Milletvekillerimize şükran borçluyuz. Sürekli bizi destekliyorlar” diye konuştu.
“BÖLGEDEKİ İSTİHDAMIN ARTMASI”
Kelkit Havzasında 26 tane devam eden gölet inşaatı olduğunu anımsatan Vali Memiş, “2 yıl içerisinde bunlar bittiğinde 550 bin dönüm arazi sulanabilir arazi olacak. Bu, tarımla uğraşan çiftimizin silajlık mısırını bedava yapması demek, yoncasını kendi imkanları ile bedavaya mal etmesi demek. Bu da hayvancılık ve ziraat maliyetinin düşmesi, bu bölgedeki istihdamın artması demek. Bütün kamu ve kuruluşlarından yurt dışına gitmeleri için teşvik edici uygulamalar yapıyoruz. Dünyayı tanımamız, dünyaya açılmamız, dünyadaki doğru örnekleri görmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
“ÜNİVERSİTE İLE İŞ BİRLİĞİ”
Vali Memiş üniversite ile iş birliğinin önemine değinerek, “Üniversite ile birlikte yeni bir proje başlattık. Üniversite ile Doka, Organik Tarım Akademisi kurulması yönünde bir çalışma var. Üniversitenin daha fazla katılmasını istiyoruz. Daha fazla işbirliği yapacağız üniversite ile. Binası, fiziki mekanı ile Türkiye’de örnek bir üniversitemiz var. Ancak kent ile entegrasyona biraz daha adım atacağız. Biz üniversiteye on adım gideceğiz. Onlar bize gelecek. Bu uyumu daha fazla artıracağız. Buna yönelik somut çalışmalar yapacağız” açıklamasında bulundu.
GERİYE DÖNÜŞ TEŞVİKLERİ
Organik tarımın geriye yönelik göçü teşvik edeceğini savunan Vali Memiş daha sonra şöyle devam etti:
“Büyük şehirde yaşayan insanlarımızın genellikle köylerinde de evleri var. Zaten yaz aylarında geriye dönüşü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geriye dönen insanların, Gümüşhane ile ekonomik bağı yok, sosyal ve moral bağı olan insanlar. Zaten emekli olmuş, işi gücü var, memleketine geliyor bir ev yaptırıyor ve yaşamaya devam ediyor. Bu esnafımıza katkı sağlıyor. Biz bunu teşvik ediyoruz. Hemşerilerimiz daha iyi standartlarda ulaşımını sağlasın diye tüm köy yollarımızı asfaltlıyoruz. Köylerimizin iletişim alt yapısı ile ilgili, operatörlerle görüşmeler yaparak internet hizmetinin çekmesi için çalışmalar yapıyoruz. Çünkü artık köyde bile ihtiyaç bunlar. Bunların hepsi geriye dönüşü teşvik edici uygulamalardır.”
“HER TÜRLÜ ARAŞTIRMA YAPILDI, YAPILIYOR”
Vali Memiş, organik tarım ve hayvancılık konusunda her türlü bilimsel araştırmaların yapıldığını, daha geniş kapsamlı araştırmaların sürdürülmesi amacıyla Danimarka ve Almanya’ya Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz başkanlığında bir ekibin gönderildiğini hatırlatarak, “Hollanda, Danimarka ve Almanya’da bu ekibimiz gerekli incelemeleri ve araştırmaları yapıyorlar. Organik üretim işletmelerini inceliyorlar. Bu ekibimiz dönüşümde hazırlayacağı yeni bir rapor doğrultusunda daha geniş bir çalışma içerisine gireceğiz” dedi.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.





Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim